Življenje z gluhim psom –>

Življenje z gluhim psom

 

Če razmišljate, da bi imeli psa, ki ne sliši, ali če že imate takšnega psa, vam bomo v tem članku predstavili nekaj informacij, ki vam bodo v pomoč za boljše razumevanje sveta gluhih psov, kako oni dojemajo svet okoli sebe ter predstavili nekaj namigov kako njim in nam olajšati sporazumevanje.

 

Psi in njihovi čuti:

Življenje z gluhim psomGluhost pri psih ni ravno tako velika težava in sploh ni tako težko živeti s psom, ki ne sliši, kot to misli veliko ljudi. Medtem, ko imamo ljudje najmočnejša od petih čutil voh in sluh, pri psih je njihov najmočnejši čut voh sledita mu vid in na koncu sluh. Torej način, kako se pes orientira v svetu je popolnoma drugačen od načina kako to počne človek. Pes so ob izgubi njihovega tretjega čut, sluha, lahko zelo hitro prilagodi na svoje stanje.

 

Kako se psi sprijaznijo (navadijo) z gluhostjo?

Pes, ki se je že skotil gluh niti ne ve, da lahko drugi ljudje in psi slišijo in zato je za njih svet tišine nekaj normalnega in tudi njegovi ostali čuti se močneje razvijejo, da nadomestijo pomanjkanje sluha. Skozi vonj in vid imajo gluhi psi neverjetno sposobnost spoznavanja sveta ter se neverjetno dobro v njem lahko tudi znajdejo. Veliko pasjih lastnikov lahko opazi, da če so žalostni ali pa se ne počutijo dobro, se njihov pes približa ter ostane v njihovi bližini ter jih poskusa tolažiti. To je eden izmed prikazov kako lahko pes uporablja svoja čutila, da z njimi zazna emocije, to je nekaj pri čemer smo ljudje še veliko za psi na poti evolucije.

Življenje z gluhim psomPri branju njegovega okolja ter stvari, ki se dogajajo okoli njega, gluh pes uporablja kot primarno čutilo svoj voh (smrček) saj ima v njem miljone žlez, ki mu pomagajo pri razločevanju raznih vonjav v okolju, kot tudi vid ter sposobnost branja razpoloženja in občutkov ljudi v njegovi bližini, pozoren pa je tudi na vibracije v zraku ter na zemlji ki lahko prikazujejo grozeč pristop ali hrup, kar pa je pogosto tudi razlog zakaj ni vedno jasno razvidno, da je pes gluh, saj se včasih zdi, da se odzove na zvoke, ki se dogajajo v njegovi bližini, v resnici pa se pes odziva na vibracije in spremembe v ozračju okoli njega.

Gluh pes se lahko hitro prestraši, če se mu nenadno približate, on pa ni videl, da se mu približujete ali pa se ga dotaknete, ko tega ne pričakuje. Kot lastnik gluhega psa morate poskrbeti, da mu pomanjkanje sluha olajšate ter mu pomagate pri spoznavanju novih prijateljev na miren način, brez nepotrebnega stresa.

 

Preberi še…

– Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja (učenje) gluhega psa
– Zakaj posvojiti invalidnega psa – štirje dobri razlogi