Kako se mora pes obnašati v družbi otroka –>

Kako se mora pes obnašati v družbi otroka

 

Kako se mora pes obnašati v družbi otroka, Pes in otrokPsa moramo postopoma navaditi sobivanja (druženja, igranja) z otrokom. Pasje življenje se ob tem precej spremeni, saj se mora navaditi deljenja, prilagajanja, potrpežljivosti in kako se umakniti otroku, ko mu njegova družba ne odgovarja več.

Nov družinski član je za psa nepričakovan dogodek, lahko bi rekli šok. Prilagoditve na novo situacijo moramo izpeljati postopoma. Tako na primer na novo določimo dolžino in pogostost sprehodov, mesto za spanje itd. Truditi se moramo, da bo sprememb čim manj, saj bo pes na takšen način lažje sprejel novosti.

Plahi psi se težje navadijo na nove pogoje bivanja, zato jim je potrebno posvetiti dovolj pozornosti in dosledno upoštevati njihova čustva. Zelo plah pes lahko svoj strah izrazi na nepričakovan način (renčanje, ugriz), ker se čuti ogroženega.

Kako se mora pes obnašati v družbi otroka, Pes in otrokDominantnost psa bi morali že tako in tako pravočasno odpraviti. V primeru, da ima pes kljub temu še vedno težave z nadzorom svoje prevlade, moramo le-to v odnosu do otroka nadzorovati in preprečiti. Paziti moramo, da tega ne bi dojemal kot negativno izkušnjo oziroma kazen, saj bi s tem situacijo še poslabšali.

Preveč zaščitniško vedenje do otroka moramo preprečiti že v samem začetku. Odzvati se moramo mirno in psa za njegovo vedenje ne smemo kaznovati.

V primeru, da pes ne želi imeti stika z otrokom, se moramo zamisliti, če nismo za takšno obnašanje krivi sami. Morda smo psu dajali signale (preveč prepovedi), na podlagi katerih sklepa, da druženje z otrokom ni zaželeno.

Vedno, kadar postane pasje vedenje drugačno od predhodnega, skušajmo poiskati vzrok za takšno obnašanje. Ko vzrok odkrijemo, ga je lažje odpraviti.

Kako se mora pes obnašati v družbi otroka, Pes in otrokOmeniti je potrebno še eno dejstvo, na katero velikokrat ne pomislimo. Pes, ki je navajen otrokove družbe, doživi velik stres, ko otrok odraste in odide od doma. Pes lahko zaradi spremembe žaluje, lahko postane nemiren, preveč laja ali cvili, lahko odklanja hrano, postane neaktiven in nezainteresiran. Takšnemu psu se moramo še bolj posvetiti in mu nuditi čim več fizičnih ter čustvenih dejavnosti. Nadoknaditi moramo praznino, ki je nastala ob odhodu družinskega člana.