Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja (učenje) gluhega psa –>

Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja (učenje) gluhega psa

 

Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja gluhega psa1. Gluh pes vas ne bo slišal, ko se mu boste približali, lahko pa bo zaznal vibracije skozi tla ali zrak, ki mu bodo nakazale, da se mu približujete. Z močnejšim korakom pri približevanju psu, ga boste s tem opozorili nase, če boste psu posvetili v njegovo polje vida, pa boste s tem dosegli, da bo pes poiskal izvor odseva.
2. Poskusite se izogniti nepričakovanim (šokantnim) trenutkom za psa. Če pes spi, vi pa ga morate iz nekega razloga zbuditi, storite to tako, da se ga nežno dotaknete pri ramenskem delu, medtem ko stojite nekaj korakov stran od njegovega ležišča. Ne želite namreč, da pes doživi šok pri prebujanju, vas pa najde v svojem prostoru za počitek. Ko ga budite se poskušajte se dotakniti vašega psa vedno na istem mestu na njegovem telesu, da bo lahko on povezal ta dotik z vami in tako ne bo presenečen (šokiran), če ga boste želeli zbuditi.
3. Pri treningu gluhega psa se moramo zanašati na to, da bo on lahko bral naše znake, saj mu bomo s tem povedali kaj želimo od njega. Jasni signali z rokami ter izrazi na našem obrazu lahko zelo hitro postanejo načini kako psu povedati kaj želimo od njega in jih razume enako kot razume pes ki sliši ton glasu svojega lastnika. Čeprav imate tako gluhega psa, kot psa ki sliši, se bo pes ki sliši zelo hitri prilagodil na trening gluhega psa ter bo enako dobro razumel mimiko obraza ter ročne signale pri ukazih.
Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja gluhega psa4. Na sprehodih z gluhim psom vedno nosite s sabo svetilko (baterijo), sploh v času mraka. Če vaš pes teče prosto stran od vas ter ne opazi vaše obrazne mimike ali ukazov z rokami, lahko hitro naučite psa, da se odziva tudi na odsev svetilke in da ta pomeni »vrni se«.
5. Naučite svojega psa, da išče stik z vami na nepoznanih lokacijah, ter da je pozoren na vas tudi kadar teče prosto brez povodca. Ne boste namreč mogli poklicati svojega psa verbalno ali pa prepričati k odzivu na vaš glas, zato ga čez trening spodbujajte, da vas na vsakih par minut poišče oz. obrne pozornost na vas, v primeru, da bi mu vi morda pokazali (nakazali) kakšen ukaz oz. mu ponudili kakšen slasten prigrizek.
6. Bodite pozorni kako vaš pes odreagira v bližini otrok, tako vaših, kot tudi drugih. Veliko gluhih psov, prav tako kot psov ki slišijo, imajo radi otroke in uživajo v igri z njimi. Če gluh pes nenadoma vidi otroka, kako teče proti njemu, krili z rokami, tolče s stopali po tleh ter kriči, lahko takšnega otroka vidi kot napadalca oz. grožnjo in se temu primerno tudi odzove. Naučite otroke, ki bodo prišli v stik z vašim psom, da je pes gluh, ter jim pokažite, kako naj se obnašajo v njegovi bližini. Za samo nekaj minut, bo gluh pes lahko postal zelo zadovoljen ter sproščen, ter se bo lahko zelo hitro spustil v igro z otroki, dati mu moramo samo čas, da bo razumel, da je igra zabavna ter da ne predstavlja nobene grožnje.
Nasveti za komuniciranje z gluhim psom ter vzgoja gluhega psa7. Razmislite o tem, da pripnete na ovratnico psa obvestilo, da je pes gluh ter svoje kontaktne informacije, saj lahko to veliko olajša situacijo tujcem ki najdejo takšnega psa, pa tudi manj stresno je psa. Dobro pa je tudi razmisliti o ovratnici, na kateri bi jasno pisalo »sem gluh, ne slišim«. S tem lahko opozorite ljudi, ki se srečujejo z vašim psom, da jih le ta ne sliši, ter da naj se mu ne približujejo izven njegovega vidnega polja.

 

Preberi še…

– Življenje z gluhim psom
– Zakaj posvojiti invalidnega psa – štirje dobri razlogi