Prevzgoja dominantnega psa –>

Prevzgoja dominantnega psa

 

Prevzgoja dominantnega psaPri prav vsakemu psu sta primerna vzgoja in socializacija nadvse pomembni, saj omogočita, da se postavi pravilna hierarhija, ki jo pravilno vzgojen kuža vsakodnevno spoštuje in ji sledi. Pravilna hierarhija za kužka pomeni, da je skrbnik (lastnik) v dominantni (alfa) poziciji, ostali družinski člani so njegov trop, ki jim sledi in jih varuje, pes pa je v podrejenem položaju celotnega tropa in je ubogljiv in spoštljiv do ostalih članov, spoštuje njihovo avtoriteto ter upošteva njihove ukaze.

Ta vsakodnevni proces ne zahteva od nas vsakodnevno dokazovanje nadmoči ter fizično borbo za pozicijo med psom in nam. Pravilno vzgojen pes, tudi tisti, ki je znan kot pasma, da rada prevzema dominanten položaj v družbi drugih psov, bo ob pravilni vzgoji sodeloval in delal v harmoniji z svojim vodnikom (lastnikom).

Na vprašanje kateri psi imajo v naravi, da prevzemajo alfa vlogo obstaja enostaven odgovor. Vsi psi, ki niso bili deležni pravilne vzgoje ali še huje, imajo skrbnike, ki so bodisi zavestno ali podzavestno živčni v njihovi bližini. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da se pes pri živčnem vodniku čuti ogrožen in zato lahko hitro pride do agresivnega vedenja zaradi strahu, dominanten pes pa je samozavesten in je sodelovanje z njim dobro – je stabilen, trden, rabi pa odločnega vodnika, s katerim mora tudi vzpostaviti dober kontakt. Odločen, seveda, ne pomeni grob, pač pa dosleden.

Prevzgoja dominantnega psaAlfa vlogo v družini si ne prisvajajo samo točno določene pasme, ampak znajo po tem položaju segati psi vseh vrst. Tako veliki kot tudi majhni, čistokrvni in mešančki. Velikokrat so majhne pasme veliko večji zalogaj kot pa večje, saj jim ljudje popuščajo pri vzgoji ali pa se sploh ne ukvarjajo z njo, saj predvidevajo, da je le-ti ne potrebujejo in tako takšen pes prevzame vodilno vlogo v družini ter ustvarja neprijetnosti v javnosti.

 

Kako lahko vidimo, kdo zaseda alfa vlogo v naši družini, pes ali mi?

Če si postavljamo to vprašanje, potem je po vsej verjetnosti pes že prevzel vodilno vlogo in je potrebno resno razmisliti, kako sedaj naprej. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj vprašanj preko katerih je najlažje ugotoviti, ali nam grozi izguba alfa položaja oziroma smo alfa vlogo pri psu že izgubili.
– Ali vas je vaš pes že kdaj ugriznil, se proti vam obnašal napadalno ter bil pred vami zelo zaščitniški do svoje hrane, prostora ali igrač?
– Se vaš pes na sprehodih neobvladljiv oziroma nikoli ne gleda na vaše vodstvo ter napotke?
– Ali je vaš pes že kdaj ugriznil proti vam ali renčal na vas ter druge družinske člane?
– Ste okoli vašega psa živčni ter prestrašeni in se umaknete takoj ko pomislite, da se na določen ukaz ali situacijo lahko vaš pes neželeno (agresivno) odzove?
– Ali vaš pes konstantno ignorira vaše ukaze?
– Ali je vaš pes zelo ljubosumen ter posesiven do vas ter se na vse pretege trudi držati druge ljudi ter živali stran od vas tako doma kot tudi zunaj vašega doma?

Prevzgoja dominantnega psaČe opažate, da imate pozitiven odgovor na katero ali celo več vprašanj, ki jih omenjamo zgoraj, potem se je potrebno vprašati, ali naš kosmatinček morda že ne zaseda vlogo v družini, ki je pravzaprav namenjena nam kot njegovem skrbniku (lastniku). Seveda se lahko zgodi, da je kuža preveč utrujen ali pa bolan in morda zato ne more upoštevati določenih ukazov ter se jim upira, zato ne smemo prehitro sodit situacije, vendar pozorno opazujte znake, ki jih kaže vaš kosmatinček tako doma, kot tudi v družbi. Če ugotovite, da vaš kuža potrebuje prevzgojo, se tega lotite nemudoma, saj dalj časa, ko se čaka, težje je psa zopet privaditi na podrejen položaj.

 

Prevzgoja dominantnega (alfa) psa –>

 

Najprej poskrbite za svojo varnost!

Prevzgoja dominantnega psaČe ste živčni v bližini vašega kosmatinčka ali se ga celo bojite, kadar on renči ali celo nakazuje, da vas želi ugrizniti, ker se upira izpolnitvi vašega ukaza, potem sami ne boste mogli ponovno vzpostaviti sebe, kot vodjo (alfa) krdela. V tem primeru si je najbolje poiskati pomoč preverjenega strokovnjaka, ki že ima izkušnje ne področju prevzgoje dominantnih psov.

 

Kako si povrniti svoje mesto kot vodja družine (krdela)?

Ko ugotovimo, da je naš kosmatinček počasi prešel na vodilno vlogo v družini, se je potrebno zavedati, da je čas, da postavimo meje ter si ponovno prisvojimo avtoriteto v odnosu z našim smrčkom. To pa ne pomeni samo ponovni trening za psa, vendar tudi veliko sprememb pri naših navadah, saj večinoma pride do dominantnosti, ker ljudje popuščamo ter spregledamo majhne znake, ki nakazujejo, da pes preverja trdnost našega položaja. Če želimo, da se težave ne ponavljajo, moramo veliko spremeniti tudi pri sebi, pri svojih dejanjih in navadah.

 

Nekaj napotkov, kako lahko na pozitiven način preprečimo, da pes poskusi prevzeti »alfa« vlogo:

Prevzgoja dominantnega psa– Obravnavajte psa kot psa in ne kot svojega otroka, kajti velikokrat je ravno takšen način glavni povod, da pes prevzame glavno besedo v našem odnosu. Pes in otrok imata popolnoma drugačne potrebe pri vzgoji in na popolnoma drugačen način dojemata pohvale in kazen.
– Izognite se igri moči z vašim kosmatinčkom. Čeprav je zabavno, ko se on jezi in na vse pretege vleče ter grize kakšno igračo ali pa krpo oz. se preriva z vami, pa lahko takšna igra da vašemu psu misliti, da ste njegov enakopravni nasprotnik in tako lahko hitro začne z dokazovanjem moči poskušati zaseči tudi druga področja.
– Ne pustite psu, ki je vsiljiv ali nakazuje dominantnost, da spi v vaši postelji ali postelji vaših otrok. Določite mu ležišče, ki mu bo namenjeno za spanje, ter vztrajajte pri tem, da spi na njem in ne v postelji.
– Ne dajajte psu ukazov katerih ne izpeljete do konca, kot na primer, mu ukažete, naj se umakne, gre dol iz kavča ali postelje, vendar ker on ukaza noče izpolniti ter se mu upira, ga pustite pri miru in ne vztrajate pri svojem?
– Poskrbite, da bo na sprehodu vaš pes hodil ob vas, ko bo pripet na povodcu. Ne dovolite mu, da se preriva ali, da vas vleče v smeri v katere on želi. Ne spuščajte ga iz povodca, če nimate vzpostavljene pravilne avtoritete ter je vaš kosmatinček nevaren drugim živalim in ljudem.

 

Prevzgoja dominantnega psaNe pozabite, na začetku je veliko lažje vzpostaviti pravilno avtoriteto med psom in skrbnikom, kot pa kasneje, ko pes že prevzema alfa vlogo, zato pričnite s pravilno socializacijo svojih smrčkov že na samem začetku. Če ste začetnik in še niste imeli psov se posvetujte s kakšnim strokovnjakom, ali je izbrana pasma sploh primerna za vas ter ali ustreza vašem karakterju ter navadam. Vpišite se v pasjo šolo ter se skupaj s svojim kosmatinčkom naučite pravilnega komuniciranja.