Privajanje psa na vozilo ter ovratnica in povodec –>

Privajanje psa na vozilo ter ovratnica in povodec

 

Privajanje psa na vozilo:

Privajanje psa na vozilo ter ovratnica in povodecPrivajanje psa na vozilo je sestavni del njegove socializacije in vzgoje. Temu velja nameniti še posebno pozornost takrat, ko pri mlademu psu zaznamo težave pri prenašanju vožnje ali pa znamenja neugodnega počutja v vozilu, ki ga izraža z nemirom, cviljenjem, grizenjem opreme,… Da bo pes sprejel avtomobil kot del svojega življenjskega prostora, bomo lažje dosegli tako, da ga bomo v začetku vsak dan za krajši čas dali v mirujoče vozilo, najbolje v odprt prtljažnik, ki je povezan s potniško kabino in mu s svojo prisotnostjo in božanjem nudili občutek varnosti. Če mu ob tem ponudimo še manjši obrok njegove najljubše hrane, bo v zelo kratkem času postal avtomobil zanj nekaj privlačnega. poleg tega psu omogočimo, da se po daljšem sprehodu, ko je vidno utrujen, sam v vozilu tudi spočije. Ko se pes v mirujočem vozilu počuti sproščenega, kar najlažje zaznamo po njegovi živahnosti in mahanju z repom, ga popeljemo na krajšo in umirjeno vožnjo. Pri tem naj bo njegovo mesto na zadnjem sedežu ali pa v prtljažniku, kjer naj bo tudi v prihodnje tudi njegovo stalno mesto. Pes naj bo neposredno pred vožnjo vsaj dve do tri ure tešč. Če opazimo znamenja slabosti, z vožnjo takoj prekinemo, ga spustimo iz vozila in se z njim, ko slabo počutje preide, za kratek čas tudi poigramo. Če psa med vožnjo kljub temu redno in hitro obhaja slabost, mu lahko pred prevozom, posebno pa pred daljšim potovanjem, damo zdravilo proti slabosti. Primerna so zdravila, ki jih za tovrstne težave uporabljamo ljudje, o odmerku in načinu dajanja pa se posvetujemo z veterinarjem.

Privajanje psa na vozilo ter ovratnica in povodec, Pes v avtuNe glede na čas vožnje naj ima pes v vozilu vedno na voljo vsaj toliko prostora, da se na odrejenem mestu lahko uleže oz. zvije v klobčič. Nekateri psi so že zaradi svojega karakterja tudi v vozilu precej živahni, njihova nemirnost pa se še poveča, ko skozi okno opazijo drugo žival, bodisi psa, mačko, divjad,… Takšen pes mora biti med vožnjo obvezno v prtljažnem prostoru. Če pri tem poskuša preskočiti v potniški del vozila mu moramo to možnost (izključno zaradi varnosti sebe in drugih udeležencev v prometu) preprečiti z namestitvijo ustrezne pregrade.

Pri psu, ki bo sprejel vozilo za svoje, moramo upoštevati tudi, da se bo v njem nekoliko drugače vedel, kot npr. na dvorišču. V vozilu namreč pes v večini primerov postane popadljiv do njemu neznanih ljudi, zato ga moramo od tega dosledno odvajati, sicer nam lahko povzroča resne težave pri sopotnikih. Če pa je v vozilu sam, je t.i. čuvanje prostora povsem normalna vedenjska reakcija. V takem primeru na nevarnost poseganja v vozilo opozorimo tudi druge, še posebno otroke.

Ovratnica in povodec:

Privajanje psa na vozilo ter ovratnica in povodecŽe v prvih dneh življenja v našem domu psu namestimo lahko usnjeno ovratnico, ki ga bo na začetku skoraj zagotovo motila, vendar se jo bo hitro privadil. Ko se pes v dobri meri naveže na nas, ga na njemu znanem kraju pripnemo na krajši povodec. Ker nam bo želel slediti, bo tudi hojo na povodcu sprejel kot nekaj običajnega. Pozneje, ko nam pes že brez težav sledi, povodec namesto, da ga držimo v roki, pripnemo na levo naramnico nahrbtnika. Tako bomo psa privadili, da nam bo sledil tudi takrat, ko bomo imeli roki prosti. Z grižljajem hrane, ki ga med hojo držimo ob levem kolenu, pri čemer umirjeno ponavljamo besedo »poleg«, bomo sorazmerno hitro dosegli, da nas bo kuža spremljal ob levi nogi in se med hojo ne bo oddaljeval. Takšna vaja naj bo v začetku zelo kratka, za uspešno sodelovanje pa psa takoj po končani vaji nagradimo z majhnim grižljajem in se z njim poigramo.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA