Nenapisana pravila, ki naj bi jih poznali preden se odločimo za paritev oziroma vzrejo –>

Nenapisana pravila, ki naj bi jih poznali preden se odločimo za paritev oziroma vzrejo

 

Ko so za nami vzrejni pregledi je koristno spoznati tudi nenapisana pravila, preden se odločimo za paritev oziroma vzrejo. Navezujejo se na obveznosti tako lastnika plemenjaka, kot tudi lastnika samice.

Pravilo »črno na belem«:

Nenapisana pravila, ki naj bi jih poznali preden se odločimo za paritev oziroma vzrejoKjer se srečujejo interesi in čustva ljudi – teh v kinologiji ne primanjkuje – se lahko prijateljstva in nenapisani dogovori hitro zaključijo oziroma skrenejo iz razunme poti. Razlogov za to je lahko več. Prvi pogosti razlog nesporazumov je, da lastnik samice ne poravna skočnine, kar pa je skrajno nepravično do lastnika plemenjaka (v kolikor je ta predhodno jasno postavil pogoje in so ti ostali enaki). Drugi pogosti razlog za nesporazume pa je ob ugotovitvi, da kvaliteta legla ni po pričakovanjih (pojavijo se diskvalifikacijske hibe, anomalije v razvoju mladičev,…). Kasneje se lahko izkaže, da imajo nekateri mladiči zdravstvene težave ali slab značaj. Skratka, leglo ni »popolno« in v današnjem času vsakodnevnega objavljanja slik in komentarjev na internetu (Facebooku), lahko to vse skupaj še dodatno začini. Roko na srce, za tovrstno »histerijo«smo si krivi prav sami, ker nimamo dovolj potrpljenja, znanja in izkušenj. Pričakujemo, da Narava in posledično vzreja psov deluje po principu zlaganja lego kock. Temu pač ni tako in tekom let vzreje psov na vsake toliko dobimo »opomin«, da tega ne pozabimo. Izkušen in potrpežljiv vzreditelj in/ali lastnik plemenjaka se tega zaveda, zato ob pojavu takšnih primerov ne išče glavnega krivca (mamo mladičev ali plemenjaka). Vzame na znanje in išče način, da bi to v prihodnjih kombinacijah preprečil, morda celo odloči, da plemenjaka ali samice ne uporabi več v vzreji (skrajni primeri).

Vsekakor se je potrebno dogovoriti in uskladiti glede pogojev paritve in skočnine še pred samo paritvijo, pomembno je, da se lastnika s temi pogoji strinjata. Pogoji naj bodo zapisani »črno na belem«. Morebitne nejasnosti se tako lahko pravočasno razjasnijo, v kolikor pa to ni mogoče, do sodelovanja niti ne pride. Pri nas v Sloveniji in v nekaterih drugih evropskih državah morajo psi imeti opravljen vzrejni pregled, zato se pred paritvijo pozanimajte, če je to urejeno.

Nekateri lastniki plemenjakov zahtevajo dodatne zdravstvene preglede pred odobritvijo (naravne) paritve zaradi nevarnosti okužbe plemenjaka s spolno prenosljivimi boleznimi. V tem primeru je pomembno, sa lastnik samice uredi potrebne teste pravočasno.

Preden se resneje dogovarjate za paritev, sta pomembni vprašanji lastniku plemenjaka tudi:

– Če v času načrtovane paritve lastnik plemenjaka želi peljati na razstavo ali tekmo – je prioriteta paritev ali tekma? To vprašanje je za lastnika samice pomembno, ker sicer lahko zamudi primeren čas paritve.
– Če se lastnik plemenjaka strinja, da v času 24 ur pred načrtovano paritvijo plemenjak ne pari druge samice. Obstajajo sicer primeri, ko je sicer izkušen vzreditelj brez zadržkov sprejel na paritev dve samici z istim plemenjakom v istem dnevu.

Skočnina:

Nenapisana pravila, ki naj bi jih poznali preden se odločimo za paritev oziroma vzrejo, skočninaNemalokrat je to kamen spotike, razlog za marsikateri nesporazum med lastnikoma. Pred paritvijo se morata lastnika psov strinjati glede pogojev oziroma višine skočnine. Višina skočnine se zelo razlikuje in ni vezana na samo pasmo. Lastnik plemenjaka določa pogoje in višino skočnine in ne lastnik samice (čeprav si včasih slednji to pravico kasneje vzame oziroma prikroji).

V praksi se uporabljajo naslednji načini zaračunavanja (plačevanja) skočnine:

1. Vrednost enega mladiča: Lastnik plemenjaka določi vrednost skočnine na ceno mladiča. Ponekod se zaradi nižje cene mladiča ali drugih razlogov, lastnik plemenjaka pridržuje pravico do cene dveh mladičev.

V pogojih naj bo ta vrednost mladiča zapisana. Prav tako se morata lastnika strinjati glede dveh pomembnih točk:
– ali se celotna vrednost plača na dan paritve
– kaj se zgodi v primeru, da je v leglu le en ali dva mladiča
– ali je v primeru neuspešne paritve lastnik samice upravičen do ponovne paritve brez (dodatnega) plačila.

 

Nenapisana pravila, ki naj bi jih poznali preden se odločimo za paritev oziroma vzrejo –>

 

2. Vrednost po mladiču: Način zaračunavanja skočnine po številu živih mladičev. V tem primeru običajno lastnik samice plača določen (nižji) znesek (v smislu are) na dan paritve. Preostali del pa se zaračunava kot znesek na posameznega živega mladiča v leglu. V tem primeru naj bo jasen znesek plačila na dan paritve, znesek po živem mladiču, ter kdaj (pri kateri starosti mladičev) mora preostai del skočnine (po mladiču) plačati lastniku plemenjaka. Tak način je prijazen do obeh lastnikov. Lastnik plemenjaka mora, da bi bil njegov/njen samec na voljo za paritev ob ustreznem času, običajno prilagoditi svoje obveznosti in temu nameniti določen čas. Nekateri lastniki samic želijo pariti večkrat, kar lahko pomeni par dni prilagajanja in zato menim, da je plačilo določene vrednosti »storitve« lastniku plemenjaka edino primerno.

3. Mladič, kot plačilo skočnine: Nekaterim ustreza, da lastnik plemenjaka vzame mladiča kot plačilo skočnine. Pri tem naj bo jasno napisano, ali ima lastnik plemenjaka pravico do prve izbire mladiča in ali je ta omejena na spol mladiča. Prav tako se morata strinjati glede tega, kaj narediti v primeru, da je v leglu le en mladič.

4. Poljubna vrednost skočnine: Lastnik plemenjaka določi vrednost. V pogojih naj bo ta vrednost predhodno napisana.Nenapisana pravila, ki naj bi jih poznali preden se odločimo za paritev oziroma vzrejo, skočnina

Prav tako se morata lastnika strinjati glede nekaterih pomembnih točk:
– ali se celotna vrednost plača na dan paritve
– kaj se zgodi v primeru, da je v leglu le eden ali dva mladiča
– ali je v primeru neuspešne paritve lastnik samice upravičen do ponovne paritve brez (dodatnega) plačila.

Oba lastnika morata imeti na dan paritve pri sebi ustrezne fotokopije dokumentov (vzrejno dovoljenje, zdravstveni pregledi, rodovnik psa, potrdila prvaštev in/ali delovnih izpitov ter obrazec za prijavo paritve). Lastnik plemenjaka je dolžan pripraviti lastniku samice vse fotokopije dokumentacije plemenjaka za potrebe prijave paritve!

 

Opozorilo lastnikom samice!

Se zavedate tveganja, da lahko samico zaradi težav med brejostjo ali po kotitvi izgubite?
Imate dovolj finančne rezerve, ki jo lahko namenite za nujen veterinarski poseg (npr. carski rez), ter se zavedate drugih finančnih stroškov vezanih na vzdrževanje mladičev?

 

Besedilo: Martina Kavčič

Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG