Obdobje po kotitvi –>

Obdobje po kotitvi

 

Za večino samic je značilna velika materinska skrb za sprva nebogljene mladiče, tako da v prvih 14. dvevih po kotitvi z njimi glede prehrane in nege praktično ni nikakršnega dela. Seveda to velja za zdravo leglo, ki pa ga moramo kljub temu skrbno nadzorovati.

Značilnost zdravega ter bolnega legla:

obdobje po kotitviZdravi mladiči v leglu pogosto sesajo, veliko spijo in so na dotik topli. V času, ko so budni, se gibljejo v krogu, brundajo oziroma godejo in nagonsko rinejo h samici. Znak zdravja je tudi hitro priraščanje mladičev, saj le ti praktično že v prvem tednu podvojijo svojo težo ob kotitvi. Priraščanje je lahko preprosto kontrolirati z rednim tehtanjem.

V skrb za zdravo leglo moramo biti še posebno pozorni na morebitna bolezenska znamenja, ki se lahko pojavijo pri enem ali več mladičih hkrati.

Prizadeti mladiči so največkrat:
– Nemirni
– Vztrajno in boleče cvilijo
– So hladni
– Izgubijo sesalni refleks, po določenem času pa otrpnejo in za vedno zaspijo

Med številnimi razlogi za pojav navedenih znamenj je pogosto tudi pomanjkanje mleka pri samici in posledično lakota mladičev.

Poporodna Eklampsija:

Je sorazmerno pogosto bolezensko stanje, ki se zlasti pri samicah manjših pasem praviloma pojavi v obdobju intenzivnega dojenja mladičev. Bolezensko stanje nastane zaradi nenadnega pomanjkanja kalcija v krvi, ki pa je posledica njegovega čezmernega izločanja z mlekom.

Bolezenskih znamenj ni težko prepoznati. Nastanejo nenadoma in se odražajo s krči po vsem telesu. Na videz povsem zdrava samica postane nenadoma nemirna, nakar začne drgetati in šklepetati z zobmi, kot bi jo tresla mrzlica. Ob tem izteguje vrat in noge, nakar otrpne in se zruši. Krči so lahko zelo izraziti in ko popustijo, je samica videti zelo izčrpana. Med napadom se živali iz gobca poceja penasta slina, dihanje je pospešeno in plitvo, zvišana sta tudi pulz in telesna temperatura. V hujših primerih lahko samica tudi pogine. Takšen napad lahko traja nekaj minut, včasih pa tudi več ur skupaj. Pogosto se napadi ponovijo čez nekaj ur ali celo čez nekaj dni, kar je odvisno predvsem od količine s hrano sprejetega oziroma z mlekom izločenega kalcija.

Ob pojavu opisanih bolezenskih znamenj moramo nemudoma odstaviti mladiče, samici pa čim prej zagotoviti ustrezno veterinarsko pomoč.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA