Telesna aktivnost, prehrana ter nega samice med brejostjo –>

Telesna aktivnost, prehrana ter nega samice med brejostjo

 

Telesna aktivnost, prehrana ter nega samice med brejostjoNa splošno moramo celotno obdobje brejosti upoštevati kot posebno fiziološko stanje živali, kateremo prilagajamu tudi telesno aktivnost, prehrano in nego. Za brejo samico so primerni vsakodnevni sprehodi, pri čemer se izogibamo prevelikim strminam, skakanju čez ovire ali v hladno vodo, izpostavljanju visokim temperaturam,… Prav je, da samice v času brejosti ne uporabljamo za delo, saj pri tem lahko dokaj hitro nastanejo nepredvidene čezmerne telesne obremenitve, ki jih v bistvu ne moremo preprečiti. Proti koncu brejosti naj bodo sprehodi čim krajši, nikakor pa jih ne smemo opustiti. Vsakodnevno gibanje namreč ugodno vpliva na delovanje prebavil, kar preprečuje zaprtje, dobra telesna kondicija samice pa med drugim tudi olajša potek poroda. Ob koncu brejosti samica zaradi pritiska povečane maternice na sečni mehur s težavo zadržuje urin, zato ji moramo omogočiti prost dostop do vrta ali pa morajo biti izhodi iz hiše toliko pogostejši.

Breja žival vsekakor potrebuje kakovostno in energetsko bogato hrano. Ob tem velja opozoriti, da se potrebe po hranilnih snoveh in energiji znatno povečajo šele v drugi polovici brejosti, ko začnejo zarodki intenzivno rasti. V tem obdobju začnemo samico hraniti 2 ali 3-krat na dan, pri čemer naj bo skupni dnevni obrok za 25 do 50% bogatejši od tistega pred brejostjo.

Za doma pripravljen obrok so primerni:
– mesni odrezki
– vampi
– jetra
– kuhana jajca
– sir
– mleko
– ovseni kosmiči
– testenine
– rastlinsko olje

Telesna aktivnost, prehrana ter nega samice med brejostjoKot dodatek je priporočljiva lucernina moka (zmanjšuje možnost zaprtja) in mineralno – vitaminski dodatek, s katerim pa nikakor ne smemo pretiravati.

Dandanes je vsekakor najpreprosteje brejo samico hraniti s kakovostno popolno hrano za breje in doječe psice. Takšna hrana je glede na vsebnosti hranilnih snovi, mineralov in vitaminov prilagojena povečanim potrebam samice in jo je praktično mogoče kupiti v sleherni trgovini za male živali. Količino obroka moramo v osnovi prilagoditi telesni teži samice in kontrolirati izkoristek. Pri tem moramo paziti, da se žival ne začne čezmerno rediti, kar lahko negativno vpliva na brejost in potek kotitve.

Hormonske spremembe v času brejosti lahko vplivajo tudi na kakovost dlake, njeno rast in izpadanje. Zato je v tem obdobju pri dolgodlakih pasmah še posebno pomembno vsakodnevno krtačenje, pazljivi pa moramo biti tudi pri uporabi insekticidnih posipov in kopeli. Snovi, ki za odraslega psa sicer niso škodljive, lahko v brejosti zelo neugodno vplivajo na zarodke. Zato se je pred njihovo uporabu priporočljivo posvetovati z veterinarjem.

Že med brejostjo moramo posebno pozornost nameniti odpravljanju notranjih zajedalcev, kajti na tak način zmanjšujemo okužbo mladičev z ličinkami najpogostejše pasje gliste – Toxocare canis. Navadno pri samici zajedalce odpravljamo ob koncu prve polovice brejosti, kar zadeva vrsto in odmerek pripravka pa natančno upoštevajmo veterinarjeva navodila.

 

Preberi še…

– Prehrana brejih in doječih samic

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA