Zdravje psov

Head Pressing – Pritiskanje glave ob steno pri psu

Head Pressing – Pritiskanje glave ob steno pri psu

 

Nevrološka obolenja so možna tudi pri psu. Ena od takšnih nevroloških težav je t.i. head pressing (HP). HP bi lahko v slovenski jezik opisno prevedli kot pritiskanje glave ob steno.

Prva pomoč ob poškodbi pasjih tačk

Prva pomoč ob poškodbi pasjih tačk

 

Znaki, po katerih lahko sklepamo, da ima pes poškodbo na tačkah oziroma blazinicah, so: cviljenje, izogibanje obremenitvam določene tačke, krvavitev, sprememba barve blazinice, nepretrgano lizanje ali grizenje tačke in podobno. V navedenih primerih moramo seveda preveriti, ali je prišlo do poškodbe. Pes bo verjetno dovolil, da mu tačko pregledamo, lahko pa bo zaradi bolečine, ki ji je izpostavljen, nervozen, zato pri preveliki vznemirjenosti morda uporabimo nagobčnik.

Nega psa po sprehodu

Nega psa po sprehodu

 

Po sprehodu nas čaka nekaj aktivnosti, s katerimi poskrbimo, da bo naš pes dobro oskrbljen in še bolj zadovoljen.

Psa moramo natančno pregledati, če je dobil kakšno poškodbo (ranica, praska, odrgnina, oteklina), odstraniti moramo različno umazanijo (listje, vejice, trnje, blato) ter pozimi kepice snega, ki se oprimejo njegove dlake.

Pregretost ali podhladitev pri psu

Pregretost ali podhladitev pri psu

 

Po sprehodu poleti se lahko zgodi, da je pes pregret. Določene pasme psov so pregretosti bolj izpostavljene (Francoski buldog, Mops, Pekinčan idr.), ker imajo kratke dihalne poti in zaradi tega težje prenašajo vročino.

Zdravstvena težava, do katere lahko pride pozimi, je podhladitev. Poudariti je potrebno, da zdrav pes, ki se na sprehodu dovolj giblje, ne doživi podhladitve.

Toplotni udar, vročinski udar, sončarica, vročinska kap pri psu

Toplotni udar, vročinski udar, sončarica, vročinska kap pri psu

 

Ob višjih zunanjih temperaturah lahko v zelo kratkem času (15 minut) pride do pregretosti psa in posledično do toplotnega udara (hipertermija). Vročinski udar oziroma hipertermija je močno povišanje telesne temperature in pomeni za psa zelo nevarno stanje. V večini primerov je potrebna urgentna veterinarska pomoč, saj lahko pride do resnih težav pri delovanju posameznih organov, lahko celo do pogina.

Sladkorna bolezen (Diabetes) pri psih

Sladkorna bolezen (Diabetes) pri psih

 

Sladkorna bolezen je, ravno tako kot pri ljudeh, pogosto prisotna tudi pri psih.

Vzrok za nastanek sladkorne bolezni je pomanjkanje hormona inzulin, ki ga proizvaja trebušna žleza slinavka (pankreas). Inzulin nadzoruje količino in vnos glukoze (vrsta sladkorja) v celice in tkiva. Glukoza je vir energije za telo. Pomanjkanje inzulina ne povzroči samo sladkorno bolezen, temveč tudi nekatere druge avtoimunske bolezni.

Pasji zobje – Nega in zdravje pasjih zob

Pasji zobje – Nega in zdravje pasjih zob

 

Zobje so pri vsakemu psu zelo pomembni. Uporablja jih tako pri hranjenju, kot tudi pri obrambi, igri,… zato je še tako pomembno, da so le ti zdravi saj v nasprotnem primeru lahko povzročijo psu veliko nelagodja, bolečino ali celo hude zdravstvene težave. V nadaljevanju vam predstavljamo pasje zobe, njihovo nego ter nevšečnosti, ki se lahko pripetijo zaradi nepravilne nege zob.

Alzheimerjeva bolezen pri psih

Alzheimerjeva bolezen pri psih

 

Zakaj govorimo o tej bolezni? Zato, ker ima, po znanih podatkih, kar 60 odstotkov starejših psov tipične znake te bolezni. Imenujemo jo pasja Alzheimerjeva bolezen. Večinoma prizadene pse v starostni skupini od 11 do 16 let. Mlajši psi redkeje zbolijo za to boleznijo.

Strupena hrana za pse in mačke

Strupena hrana za pse in mačke

 

Veliko izdelkov, ki jih človek vsakodnevno uživa je lahko zelo strupenih za naše smrčke ter jim povzroči resne zdravstvene težave, lahko tudi smrt. Prav zato je zelo pomembno, da jim ne ponujamo hrane namenjene ljudem.

Strupene rastline za pse in mačke

Strupene rastline za pse in mačke

 

Čeprav so nekatere rastline naravnost čudovite in jih z veseljem uporabljamo za okraševanje naših domov ter vrtov, pa se moramo zavedati, da so nekatere od njih zelo strupene, še posebno za naše pse in mačke. Njihova toksičnost lahko povzroči razne zdravstvene težave, kot so bruhanje, driska, težave z živčnim sistemom, težko dihanje, pospeši ali upočasni srce, okvaro ledvic,… lahko tudi smrt.

Prva pomoč pri psu

Prva pomoč pri psu

 

Prva pomoč je enkratna nujna oskrba, ki vaši živali omogoča, da prestane stanje življenjske ogroženosti, dokler ne dobi ustrezne zdravstvene pomoči. V primeru urgentnega stanja se je potrebno zavedati, da ste vi tisti, ki boste nudili prvo pomoč in lahko je prav od vas odvisno preživetje vaše živali.

Oživljanje psa

Oživljanje psa

 

Najpomembnejša stvar, ki naj bi jo poznal vsak dober skrbnik (lastnik) psa je, kako poteka oživljanje njegovega hišnega ljubljenčka. Oživljanje psa ali reanimacija je postopek za vrnitev življenjskih funkcij poškodovanca ter vključuje masažo srca in umetno dihanje.

S psom pri veterinarju

S psom pri veterinarju

 

Skorajda slehernemu lastniku je usojeno, da se s svojim štirinožnim spremljevalcem prej ali slej sreča z veterinarjem, pa naj bo to ob preventivnem cepljenju ali pa v primeru bolezni. Bolan pes marsikateremu lastniku povzroči podobno hude skrbi, kot če bi zbolel kateri izmed ožjih družinskih članov. Zlasti pri lastnikih, ki so s psom prvič pri veterinarju, je pogosto zaznati živčnost, včasih tudi raztresenost, ki lahko negativno vpliva na vedenje psa in tudi sam pregled…

Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite

Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite

 

Vsak pes, starejši od treh mesecev, mora biti v Sloveniji obvezno vsako leto cepljen proti steklini. Veterinar vam bo svetoval tudi cepljenje proti kužnim boleznim, ki sicer ni obvezno, je pa priporočljivo, saj lahko npr. za leptospirozo zbolijo tudi ljudje.

Pred odhodom na dopust s psom, je priporočljivi psa razglistiti ter zaščititi proti zunanjim zajedalcem (bolhe, klopi, komarji, muhe,…)…

Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnika

Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnika

 

Kot šepanje lahko opišemo vsako zmanjšanje sposobnosti psa, da nosi težo enakomerno na vseh okončinah, ali zmanjšano normalno mobilnost ali funkcijo tac. Pojavi se lahko nenadoma, navadno zaradi poškodbe ali pa postopoma in se razvija s časom, kar je največkrat znak artritisa. Odkritje vzroka šepanja je prvi korak pri lajšanju bolečin in neugodja psa in je nadvse pomembno, saj največkrat šepanje ni čisto nedolžno…

Pes ter zimski čas

Pes ter zimski čas

 

Težavam, ki jih prinaša zima, so najbolj izpostavljeni psi, ki prebivajo v stanovanju ali hiši, kratkodlaki psi ter tisti, ki nimajo podlanke, saj jih dlaka ne varuje dovolj pred mrazom. Paziti moramo tudi na zdravje starejših in bolnih psov ter mladičkov. Navedene kategorije psov imajo pri uravnavanju telesne temperature večje težave, zato moramo zunanje aktivnosti prilagoditi in skrajšati čas bivanja na prostem.

Vroči pasji dnevi so tu, Pozor!

Vroči pasji dnevi so tu, Pozor!

 

Pred vrati so vroči dnevi, zato se zdi smiselno opozoriti na nekaj dejstev, ki lahko olajšajo življenje naših smrčkov.

Najpomembnejše je, da ima pes (ne glede na vreme) ves čas na razpolago vodo. Voda mora biti sveža in čista, zato jo moramo zamenjati večkrat na dan…

Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh – Ko se poslovi zima!

Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh – Ko se poslovi zima!

 

Ko postanemo lastniki kužku, se moramo zavedati tudi, da različni letni časi prinašajo različne nadlege (neprijetnosti), ki lahko povzročijo resne težave našemu prijatelju, v nekaterih primerih pa tudi nam, zato si poglejmo, na kaj je dobro paziti ko se poslovi zima.

Klopi, Bolhe, Komarji,…

Zagon imunskega sistema – Ko pride jesen!

Zagon imunskega sistema – Ko pride jesen!

 

V tem obdobju je predvsem potrebno paziti na naše veterane, mladiče in obolele pse, saj imajo oslabljen imunski sistem, ki bo težje sledil vsem stresnim spremembam tega obdobja in obenem lovil hujše ali lažje »zločince«, ki so se odločili vdreti v pasje telo. Jesen je obdobje, ki je značilno po okužbah zgornjih dihal, senčil, vnetij oči, razpokani koži na blazinicah in nosu. Pasjemu organizmu lahko pri »zagonu« imunskega sistema pomagamo s prehrano in prehranskimi dodatki, obenem pa pazimo na svoje pse…

Prva obrambna linija telesa – Od glave do repa

Prva obrambna linija telesa – Od glave do repa

 

Kot že vsi vemo, sta svetleč kožuh in zdrava koža znak vitalnosti in zdravja naših kosmatincev. Koža predstavlja največji organ telesa. Ščiti pred dehidracijo, predstavlja prvo obrambno linijo pred škodljivimi zunanjimi vplivi, pomaga uravnati telesno temperaturo, omogoča zaznavanje vibracij, pritiska, bolečine in nosi kožuh…

Težko dihanje psa – Pnevmotoraks?

Težko dihanje psa – Pnevmotoraks?

 

Normalno dihanje omogoča več fizikalnih dejavnikov, med drugim tudi neprodušno zaprt prostor med pljuči in prsno steno (t.i. plevralni prostor). Zaradi delovanja dihalnih mišic (mišice prstne stene in trebušne prepone), se volumen prsne votline spreminja, s tem pa tudi tlak v njej.

Pnevmotoraks je pri psih najbolj pogosto travmatske narave. Pojavi se zaradi tope travme (udarca) ali vbodne rane in posledično poškodbe prsne stene in/ali pljučnega tkiva…

Debelost, vzroki za debelost ter ugotavljanje debelosti pri psu

Debelost, vzroki za debelost ter ugotavljanje debelosti pri psu

 

Debelost je zdravju škodljiva, zato jo strokovnjaki opredeljujejo kot bolezensko stanje, za katerega je značilno, da se v telesu nabira bistveno več maščobe, kot je je potrebno za optimalno delovanje organizma. Sodoben način življenja in neomejene možnosti glede kakovosti in količine hrane vse pogosteje tudi psom povzročajo težave, povezane s čezmerno telesno težo…

Posledice čezmerne telesne teže ter zmanjševanje telesne teže pri psu

Posledice čezmerne telesne teže ter zmanjševanje telesne teže pri psu

 

Debelost zagotovo neugodno vpliva na splošno počutje živali. Čezmerno rejeni psi preprosto ne zmorejo že nekoliko večjih telesnih naporov, kar je pogosto povezano tudi z njihovo slabo kondicijsko pripravljenostjo. Pri delovnih psih takšno stanje zmanjšuje ali celo onemogoča njihovo praktično uporabnost…

Pregled debelega črevesja – Kolonoskopija

Pregled debelega črevesja – Kolonoskopija

 

Kolonoskopija je pregled debelega čreva (klona) in dela vitega čreva (ileuma) z endroskopom.
V terapevtske namene kolonoskopijo uporabljajo za balonsko razširitev črevesnih zožitev, ki so nastale zaradi vnetja, resekcije čreva ali drugih vzrokov.
Kolonoskopijo se lahko uporabi tudi za opazovanje vnetnih in neoplastičnih (tumoroznih) sprememb in ocenjevanje, kako se spremembe odzivajo na terapijo.

Poškodbe zob pri psu

Poškodbe zob pri psu

 

Zlomi in poškodbe zob so pogosti in za psa navadno izjemno boleči, čeprav nam tega velikokrat ne pokaže, zato je priporočljivo, da se v primeru poškodbe zob obišče veterinarja.
– Vzroki za poškodbe zob
– Klinični znaki in diagnostika
– Zdravljenje

Evtanazija – neboleča usmrtitev

Evtanazija – neboleča usmrtitev

 

Evtanazija je postopek neboleče usmrtitve živali, za katero se veterinarji v soglasju z lastnikom praviloma odločijo takrat, kadar je žival neozdravljivo bolna in ji bolezen povzroča trpljenje oziroma, kadar ji zaradi starosti začnejo odpovedovati osnovne življenjske funkcije.

Večina ne želi razmišljati o morebitni trajni izgubi psa, kljub temu pa je to dogodek, ki prej ali slej doleti slehernega lastnika…