Debelost, vzroki za debelost ter ugotavljanje debelosti –>

Debelost, vzroki za debelost ter ugotavljanje debelosti

 

Debelost:

Povečana teža pri psuDebelost je zdravju škodljiva, zato jo strokovnjaki opredeljujejo kot bolezensko stanje, za katerega je značilno, da se v telesu nabira bistveno več maščobe, kot je je potrebno za optimalno delovanje organizma. Sodoben način življenja in neomejene možnosti glede kakovosti in količine hrane vse pogosteje tudi psom povzročajo težave, povezane s čezmerno telesno težo.

Vzroki:

Znano je, da je kar 95% debelosti pri človeku povezano s preobilno hrano v določenem obdobju in vse kaže, da je tako tudi pri psih. Najpogosteje se čezmerno zredijo tisti psi, katerim gospodarji in drugi člani družine, zraven rednega obroka, večkrat na dan namenijo različne priboljške in ostanke človeške hrane, pa četudi v manjših količinah. Debelosti so bolj podvržene starejši psi in tisti psi, ki se premalo gibljejo in zato porabijo manj energije. K debelosti so nekoliko bolj nagnjene tudi določene pasme psov (labrador retrieverji, koker španijeli, jazbečarji,…).

V mnogo manjšem odstotku je povečana teža pri psih posledica bolezni. Največkrat nastane zaradi nepravilnega delovanja:
– Nadledvične žleze
– Ščitnice
– Bolezni trebušne slinavke

Zraven čezmerne telesne teže v takšnih primerih pri psu opažamo tudi druga bolezenska znamenja.

Ugotavljenje debelosti:

Povečana teža pri psuPri psih je optimalna telesna teža odvisna od:
– Velikosti,
– Telesne konstrukcije
– Obsega mišične mase

Ker so pri tem glede na pasemski standard velike razlike, je tudi objektivno ugotavljanje debelosti pri psih sorazmerno zahtevno. V praksi se najpogosteje odločajo za vizualne ocene s primerjanjem širine in višine telesa ter telesne teže, pri čemer se upoštevajo tudi konstrukcija ter kondicijsko stanje živali.

Subjektivna, vendar uspešna je tudi metoda ocenjevanja debeline maščobnega tkiva, ki pokriva rebra, kar se preprosto določi s tipanjem po tem predelu. V zadnjem času za posamezne pasme določajo optimalno telesno težo tudi dopolnjeni pasemski standardi.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA