Head Pressing – Pritiskanje glave ob steno pri psu –>

Head Pressing – Pritiskanje glave ob steno pri psu

 

Head pressing pri psuNevrološka obolenja so možna tudi pri psu. Ena od takšnih nevroloških težav je t.i. head pressing (HP). HP bi lahko v slovenski jezik opisno prevedli kot pritiskanje glave ob steno.

V primeru, da pes pogosto nepremično stoji in svojo glavo naslanja oziroma pritiska ob steno ali druge trdne površine, je priporočljivo čim prej obiskati veterinarja. Nenavadno obnašanje je lahko posledica nevrološkega obolenja oziroma poškodbe živčnega sistema.

Do poškodb ali nepravilnega delovanja živčnega sistema lahko pride zaradi različnih vzrokov. Vzrok za nenavadno obnašanje psa, je lahko posledica določene zastrupitve, infekcij, ki prizadenejo živčni sistem (npr. steklina, glivična ali virusna okužba, paraziti), poškodbe glave (udarec, prometna nesreča) ali možganov, prisotnost tumorja, neprimerna koncentracija natrija v krvi (hiponatremija, kadar je natrija premalo ali hypernatremija, kadar je natrija preveč), prevelika količina določenih toksičnih snovi v telesu (npr. svinec). Možni vzroki so tudi: presnovne motnje, srčna kap, prirojena ali pridobljena zastrupitev jeter, ciroza jeter, meningitis.

head pressingOb kompulzivni (ponavljanje določenih dejanj, gibov) motnji HP, ko pes pritiska glavo ob steno, so lahko prisotni tudi drugi znaki, ki nakazujejo na nevrološke težave. To so lahko: epileptični napadi, močno spremenjeno vedenje, ki prej ni bilo prisotno (renčanje, grizenje, praskanje, pogosto lizanje samega sebe, pretirano lajanje, velika posesivnost do hrane ali igrač), nenadzorovano gibanje (npr.vrtenje v krogu, neprestana hoja), slabi ali nenadzorovani refleksi, čudna drža telesa, nenadzorovano uriniranje, težave z vidom, pretirano slinjenje, spremenjen zvok glasu, napadi panike, depresija, nezainteresiranost, neodzivnost, zaspanost. Ob neprestanem pritiskanju glave ob trdo podlago, lahko posledično pride tudi do drugih težav ali poškodb – poškodbe vratnih vretenc, poškodbe obraza in podobno.

Nepravilno delovanje živčnega sistema oz. HP je lahko prisotno pri katerikoli pasmi psov ali mešančkih, ne glede na njihovo starost. Prav tako je ta težava prisotna tudi pri drugih živalih (mačke, konji, krave, koze itd.).

head pressingV primeru suma, da je pes obolel za HP, veterinar opravi pregled očesa (mrežnica, ozadje), da ugotovi oziroma ovrže možnost različnih infekcij ali vnetnih bolezni ter določenih nepravilnosti v delovanju možganov. Poleg tega veterinar opravi meritve krvnega tlaka, da ugotovi, če ima pes hipertenzijo (visok krvni tlak), slikanje glave (CT in MRI), laboratorijske preiskave krvi in urina, s katerimi ugotovi morebitne infekcije in prisotnost toksinov. Potreben je torej zelo natančen pregled, da se navedena težava potrdi ali ovrže.

V primeru, da preiskave potrdijo HP, je potrebno ugotoviti prvotni vzrok, ki je povzročil to motnjo. Nato sledi zdravljenje, ki je lahko zelo zahtevno in dolgotrajno, poleg tega pa se od primera do primera močno razlikuje, saj je potrebno zdraviti osnovno težavo, ki je povzročila HP. V hujših primerih je potrebna hospitalizacija.

Poudariti je potrebno, da je zelo pomembno, da psa, za katerega sumimo, da ima HP, dovolj zgodaj odpeljemo na pregled k veterinarju. Ob pravočasnem zdravljenju so možnosti za ozdravitev ali zmanjšanje težav veliko večje.