Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite –>

Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite

 

Cepljenje psa:

Vsak pes, starejši od treh mesecev, mora biti v Sloveniji obvezno vsako leto cepljen proti steklini. Veterinar vam bo svetoval tudi cepljenje proti kužnim boleznim, ki sicer ni obvezno, je pa priporočljivo, saj lahko npr. za leptospirozo zbolijo tudi ljudje.

Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite, cepljenje psaCepivo proti kužnim boleznim bo vašega psa ščitilo proti petim kužnim boleznim:
– Pasji kugi
– Parvovirozi
– Leptospirozi
– Kužnem herpesu
– Kužnem kašlju

Pred odhodom na dopust s psom, je priporočljivi psa razglistiti ter zaščititi proti zunanjim zajedalcem (bolhe, klopi, komarji, muhe,…). Pred potovanjem v eksotične kraje se pozanimajte o pogostejših specifičnih lokalnih boleznih. Pozanimajte se tudi, kakšna je preventivna zaščita ter kakšni so klinični znaki bolezni v primeru, da se pojavi po vrnitvi domov. Zelo priporočljivo je tudi preveriti, kje na ciljni destinaciji je najbližji veterinar oz. veterinarska postaja.

Oskrba lažjih poškodb in ran:

Do lažjih poškodb lahko pride že med tekanjem po travi, ko se zaradi ostrega kamenja in trnovega rastlinja hitro lahko poškodujejo blazinice. Za prvo pomoč pri oskrbi tovrstne rane vam bodo koristili jod, gaza, vata in povoj. Rano speremo z jodovo tekočino, jo zaščitimo ter poiščemo veterinarsko pomoč. Rano naj nato pregleda in pravilno oskrbi veterinar, saj lahko z nepravilno oskrbo naredimo več škode kot koristi.

Prebavne motnje:

Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite, pri veterinarjuV primeru prebavnih motenj v obliki bruhanja in driske svojemu psu ponudite probiotike, rehidracijsko sredstvo in živalsko oglje. Prvi ukrep ob prebavnih težavah zaradi spremenjene ali pokvarjene hrane naj bo 24-urni post in prekuhana voda z dodanim rehidracijskim sredstvom. Če se stanje po 24 urah ne izboljša, naj pes še nekaj dni uživa obroke razkuhanega nesoljenega riža in piščanca. Pasjo drisko preprečujeta živalsko oglje in probiotično sredstvo, ki ju lahko kupite pri veterinarju, v lekarnah in specializiranih trgovinah z medicinskimi pripomočki.

Kadar se bruhanje in driska pojavljata skupaj, je neizbežen čim prejšnji veterinarski pregled, saj lahko oba simptoma skupaj napovedujeta resna stanja, kot so:
– Zastrupitev
– Hujše nalezljive bolezni
– Vnetje prebavil
– Notranji zajedalci
– Resna okvare jeter
– Resna okvare ledvic, trebušne slinavke in prebavil
– Tujki v prebavnem traku

Piki žuželk:

Pikajoči insekti niso nadležni le za vas, temveč tudi za vašega kosmatinca. Posebej bodite pozorni, če opazite, da ima vaš pes nenavadno oteklino. Preverite, ali gre za pik žuželke in poskusite ugotoviti, ali je prisotno želo. Prizadeto mesto hladite z ledom, da zmanjšate oteklino. Pomaga tudi, da pes spije raztopino kalcijeve tablete. Pozorni bodite, če pride do pika v okolici gobčka, saj se lahko oteklina hitro razširi na območje vratu, kjer otečejo tako notranje kot zunanje strukture in s tem psu otežijo dihanje. V tem primeru je potrebno nemudoma poiskati veterinarsko pomoč. Na obmorskem območju je prisotnih nemalo nevarnih bolezni, ki jih prenašajo krvosesi. Prenašalci flebotomi (komarjem podobne majhne žuželke) povzročajo leišmaniozo, prenašalci klopi lahko povzročijo boreliozo, erlihiozo (anaplazmozo) in babeziozo, komarji pa lahko povzročijo zelo nevarno dirofilariozo, bolj znano kot srčno glisto. Med vsemi omenjenimi boleznimi lahko skrbni lastniki pravočasno zaščitite svoje ljubljenčke.

Srčna glista ali Dirofilarioza pri psu:

Najpogostejše bolezni psov ter možnost preventivne zaščite, srcna glistaBolezen se predvsem v zadnjih letih pogosto pojavlja na območju obale celotnega sredozemskega morja, tudi na slovenski obali, kjer se je epidemija prvič pojavila leta 1994. Parazit, ki to bolezen povzroča, je srčna glista (Dirofilaria immitis), ki spada v skupino nitastih valjastih črvov, medtem ko so vmesni gostitelji komarji. Odrasli paraziti se zadržujejo v srcu in pljučni arteriji, kar močno prizadene delovanje organizma. Klinični znaki se navadno pojavijo več mesecev po okužbi, niso pa nujni.

Najpogostejši klinični znaki:
– Utrujenost
– Kašelj
– Izguba teže
– Izguba apetita,
– Bruhanje
– Slabokrvnost
– Blede sluznice
– Pospešeno dihanje zaradi vnetja pljuč
– Odpovedovanje srca, ledvic in jeter

Diagnostika bolezni je zelo zahtevna. Zdravljenje bolezni je kombinacija terapije z zdravili in kirurškim posegom, pri katerem se odstranijo odrasli zajedavci iz organizma. Ker je možnost okužbe za naše ljubljenčke še najbolj povečana med potovanjem na morje , zdravljenje bolezni pa zelo zapleteno, je izjemno pomembna preventivna zaščita pred samo okužbo.

 

Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG