Nega psa po sprehodu –>

Nega psa po sprehodu

 

Nega psa po sprehodu ter pregretost ali podhladitev pri psuPo sprehodu nas čaka nekaj aktivnosti, s katerimi poskrbimo, da bo naš pes dobro oskrbljen in še bolj zadovoljen.

Psa moramo natančno pregledati, če je dobil kakšno poškodbo (ranica, praska, odrgnina, oteklina), odstraniti moramo različno umazanijo (listje, vejice, trnje, blato) ter pozimi kepice snega, ki se oprimejo njegove dlake. Psa najlažje pregledamo tako, da ga z roko natančno pretipamo in si dobro ogledamo vse dele telesa.

Zelo moramo biti pozorni na prisotnost klopov in jih čim prej pravilno odstraniti. Natančno si oglejmo tudi morebitne otekline, saj so lahko znak pika žuželk (ose, čebele, sršeni, pajki in podobno). Odstranimo želo, če je prisotno, nato pa oteklino zmanjšujmo z ohlajanjem z ledom. Kadar je žuželka psa pičila na glavi (okolica gobca ali vratu) je pozornost še posebej pomembna. V primeru otekanja vratu ter posledično težjega dihanja, moramo takoj poiskati pomoč veterinarja. Prav tako je potrebna strokovna pomoč ob vnetjih ali alergijah, ki jih povzroči posamezen pik žuželke.

nega psa po sprehoduPo sprehodu je potrebno psa dobro osušiti. Sušenje je še posebej pomembno pozimi, da se pes zaradi mokrote ne prehladi. V ta namen uporabimo brisače ali druge vpojne tkanine.

Zimski sprehodi po snegu so svojstven užitek, ki pa prinaša tudi manjše neprijetnosti. Sneg, ki se je sprijel v kepice in se oprijel dlake, še posebej se to dogaja pri dolgi dlaki, z najmanj napora in bolečin odstranimo z mlačno vodo.

Psa dobro zbrišemo z mokro krpo in na ta način poskrbimo za čisto dlako in dele telesa. V primeru, da se je pes na sprehodu močno umazal, je najprimerneje, da ga skopamo. Pri tem uporabimo blag šampon. V toplih dneh lahko čiščenje in umivanje opravimo kar zunaj. V ta namen si pripravimo posodo z mlačno vodo ali bazenček. Nega na igriv način bo psu prijetnejša.

Zelo pomembno je tudi kopanje oziroma spiranje s sladko vodo po aktivnostih v morju. Z dlake in kože speremo morsko sol in morebitne bakterije, ki jih je vsebovala voda.

Po opravljenem kopanju ali brisanju z mokro krpo, psa temeljito zbrišemo in skrtačimo.
Ne pozabimo na higieno ušes, še posebej poleti, ko je pes preživel nekaj časa v vodi. S čiščenjem iz ušes odstranimo vodo ter tako preprečimo morebitno vnetje ali celo okužbo z bakterijami. Dobro si oglejmo tudi oči in gobec, da ne prezremo morebitnih prask in ranic.

Nega psa po sprehodu ter pregretost ali podhladitev pri psuPasje tačke oziroma blazinice so izpostavljene različnim mehanskim vplivom, zato je zelo pomembno, da jih očistimo in dobro pregledamo. Blazinice tačk so izpostavljene ostremu kamenju, trnjem, poleti vročemu asfaltu ter pozimi ledu, snegu, soli in različnim kemičnim sestavinam, ki jih uporabljajo komunalna podjetja. Glede na navedene vplive hitro pride do poškodb (rane, razpoke, opekline), ki psu povzročajo bolečine in omejujejo njegovo gibanje. Pasje blazinice so najbolj izpostavljene, če psa sprehajamo po vročem asfaltu. V primeru opeklin se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem, ki nam bo, glede na stopnjo prizadetosti, priporočil nadaljnjo nego blazinic. Tačke po sprehodu dobro umijmo, da odstranimo umazanijo, škodljive snovi in vosek, ki smo ga morda uporabili za njihovo zaščito. Umivanje je pomembno tudi zato, da pes z lizanjem tačk ne bi zaužil snovi, ki bi mu lahko povzročile težave. Po potrebi blazinice namažimo z negovalno kremo. Ob številnih kremah, gelih in podobnih pripravkih, ki obstajajo na tržišču, je primerno povprašati veterinarja, kaj nam svetuje za določeno vrsto nege.

 

Pregretost ali podhladitev pri psu –>

Pregretost ali podhladitev pri psu

 

Pregretost pri psu

pregretost pri psuPo sprehodu poleti se lahko zgodi, da je pes pregret. Določene pasme psov so pregretosti bolj izpostavljene (Francoski buldog, Mops, Pekinčan idr.), ker imajo kratke dihalne poti in zaradi tega težje prenašajo vročino.

Znaki pregretosti so:
– omotičnost,
– nemirnost,
– apatičnost,
– pospešeno in plitko dihanje,
– modrikaste sluznice dlesni,
– bruhanje,
– visoka telesna vročina (od 41 do 43 stopinj Celzija),
– drhtenje,
– opotekajoča hoja, krči – podobni epileptičnim napadom,
– nezavest,
– v najhujših primerih tudi pogin.

V primeru, da ima pes navedene znake (enega ali več), moramo takoj pričeti s postopnim ohlajanjem. Umaknimo ga v senco ali hladnejši prostor. Nikakor ga ne smemo polivati s hladno vodo, saj bi lahko doživel šok. Pregret pes ponavadi noče piti, zato mu vodo v majhnih količinah zlivamo po dlesnih. Ohlajanje psa vedno izvajamo od spodaj navzgor. Z mlačno vodo mu hladimo tace in potem nadaljujemo z močenjem po trebuhu. Pod pazduhami ter po tilniku hrbta ga ne smemo močiti. Šape mu zmočimo z medicinskim alkoholom. Zavijemo ga v mrzlo brisačo. V primeru, da se zdravstveno stanje v kratkem času ne izboljša ali se celo poslabša, moramo v najkrajšem času poiskati pomoč veterinarja. Ob tem naj dodamo, da je bolje delovati preventivno, kar pomeni, da poleti skrajšamo sprehode in druge aktivnosti in jih opravimo zgodaj zjutraj ter pozno zvečer, ko ozračje ni tako ogreto. Na sprehod vedno vzemimo vodo, ki jo psu pogosto ponudimo.

 

Podhladitev pri psu

podhladitev pri psuZdravstvena težava, do katere lahko pride pozimi, je podhladitev. Poudariti je potrebno, da zdrav pes, ki se na sprehodu dovolj giblje, ne doživi podhladitve. V primeru, da do tega pride, moramo sprehod prekiniti in poskrbeti za izboljšanje zdravstvenega stanja.

Znaki podhladitve so:
– tresenje,
– slaba odzivnost,
– počasen srčni utrip,
– plitko dihanje,
– apatičnost,
– v težjih primerih tudi izguba zavesti.

Psa dobro zbrišemo, da ga osušimo. Zavijemo ga v toplo odejo in ga postopoma ogrevamo. Pri tem ga tudi masiramo in obračamo, da pospešimo krvni obtok. V primeru, da se situacija ne izboljša dovolj hitro, poiščimo pomoč veterinarja.

Pes je po sprehodu ponavadi zelo žejen. Za omilitev prve žeje, mu ponudimo manjšo količino vode, nato pa poskrbimo, da se malo ohladi. Šele nato lahko dobi toliko vode, da se popolnoma odžeja. V primeru, da bi psu, ki je še ves pregret, takoj ponudili večjo količino vode, bi lahko prišlo do želodčnih krčev ali prehlada. Voda naj ne bo premrzla.

Po opravljenem pregledu in higieni se bo psu prilegel počitek na prijetnem ležišču, saj si bo tako pridobil energijo za nove aktivnosti.

Veliko prijetnih sprehodov in druženja z vašim smrčkom vam želimo.

 

vročinski udar pri psu