Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh – Ko se poslovi zima –>

Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh – Ko se poslovi zima!

 

Ko postanemo lastniki kužku, se moramo zavedati tudi, da različni letni časi prinašajo različne nadlege (neprijetnosti), ki lahko povzročijo resne težave našemu prijatelju, v nekaterih primerih pa tudi nam, zato si poglejmo, na kaj je dobro paziti ko se poslovi zima.

1. Klopi:

Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh - Ko se poslovi zima!Te neprijetne zajedavce lahko najdemo skoraj na vsakem koraku, ki ga naredimo s svojim kužkom v naravi. Nahajajo se v travi, grmovju, še posebej veliko pa jih je v gozdovih, zato je tudi nujna predhodna zaščita. Razna sredstva za odganjanje klopov ter drugih insektov se lahko kupi v skoraj vsaki trgovini za male živali, kljub uporabi teh sredstev pa je po sprehodu v naravi potreben tudi temeljit pregled psa ter po potrebi odstranjevanje klopov.

2. Bolhe:

Majhne, toda sitne in nevarne živalce, ki se brez povabila naselijo v kožuščkih naših prijateljev. Bolhe so požrešna bitja, ki se prehranjujejo s pasjo krvjo, za seboj pa lahko pustijo veliko hudih bolezni, ki jih prenašajo. Bolhe pa lahko okužijo tudi človeka, še posebej so nevarne za manjše otroke, zato je tudi pomembno, da tega zajedavca zatremo takoj, ko se pojavi z raznimi razpršilci, šamponi, pripravki,… ki jih lahko kupimo v skoraj vsaki trgovini za male živali. Ne smemo pa pozabiti, da se bolhe lahko nahajajo tudi na prijetnih in toplih ležiščih, na preprogah, med deščicami parketa… zato je potrebno temeljito očistiti ter razkužiti vse prostore oziroma površine na katerih se pes zadržuje.

3. Komarji:

Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh - Ko se poslovi zima!Brenčijo ti okoli ušes in ne pustijo, da bi užival v zasluženem spanju. Zgodi se tudi, da te povrhu vsega še pičijo. Vidite, to je lahko zelo nevarno, sploh za naše kužke. Komarji prenašajo nevarnega zajedavca, ki se imenuje dirofilarioza. Po domače je to vrsta gliste, gromozanske gliste, ki lahko zraste do dolžine 12 cm. Naseli se v srcu in zamaši srčne žile. Velja samo eno: preventiva, preventiva.

Več o srčni glisti –>

4. Menjava dlake in alergije:

Verjetno ste že sami opazili, da se je pričela vsakoletna pomladanska menjava dlake, ki je naše kužke grela in ščitila preko zime. To odvečno dlako je sedaj potrebno odstraniti, saj našemu kužku povzroča srbečico, lahko pa tudi alergijo, zato se je vsako pomlad potrebno posvetiti rednem odstranjevanju zimske dlake. Pri večini psov zadostuje redno česanje ali krtačenje, priporoča pa se tudi občasno kopanje z blagodejnimi šamponi, ki pomagajo preprečevati alergije kože in blažijo srbenje. V spomladanskih dneh pa je potrebno paziti tudi na razne alergije, ki bi lahko pestile našega kužka. Tako kot ljudje imajo namreč tudi oni lahko alergijo na cvetni prah in druge rastline. Kot smo že napisali alergije lahko lajšamo ali preprečujemo z raznimi pasjimi šamponi ter pripravki, če pa je težava huda pa je potreben obisk pri veterinarju.

5. Sonce:

Neprijetnosti, ki nas čakajo v toplih dneh - Ko se poslovi zima!Lepo je po dolgi zimi uživati na soncu. Pri tem morajo biti nekateri lastniki psov zelo previdni, saj njihove kužke dlaka ne ščiti dobro pred močnim soncem. Poskrbite za vašega ljubljenčka tako, da ga ne izpostavljete prevelikemu soncu, če pa je že na soncu mu privoščite zaščitno kremo proti sončnimi opeklinami saj lahko sončni žarki resno opečejo vašega prijatelja.

 

Preberi še…
– Zaščita psa pred opeklinami –>
– Srčna glista pri psih –>