Oživljanje psa –>

Oživljanje psa

 

Najpomembnejša stvar, ki naj bi jo poznal vsak dober skrbnik (lastnik) psa je, kako poteka oživljanje njegovega hišnega ljubljenčka. Oživljanje psa ali reanimacija je postopek za vrnitev življenjskih funkcij poškodovanca ter vključuje masažo srca in umetno dihanje.Oživljanje psa, Preverite odzivnost psa Kadar se znajdete v taki situaciji, ostanite mirni ter poskušajte oceniti stanje poškodbe. Najprej pokličite svojega psa po imenu in preverite, ali se ta odziva. Preverite njegove reflekse tako, da z občutkom potegnete nogo ter opazujete ali jo žival potegne nazaj. Uščipnite ga med prsti ter preverite, ali odmakne nogo. Z dotikom kotička veke mora žival zamežikati. Če opisani znaki niso prisotni, je pes nezavesten. Če je nezavesten, vendar diha ter čutite bitje srca in pulz, ga čim hitreje peljite do veterinarja. Če je pes izgubil zavest in prenehal kazati življenjske znake (ne diha, srce se je ustavilo), je potrebno takoj izvesti kardiopulmonalno oživljanje (CPR). Tovrstno oživljanje brez pomoči veterinarskih naprav največkrat ni najuspešnejše, vendar z njim pa vašemu psu nudite možnost preživetja.

Pred začetkom oživljanja preverite:

 

Ali pes diha ter ali ima srčni utrip?

Da preverite, ali pes diha, opazujte prsni koš ali se dviga in spušča v ritmu dihanja ter poslušajte, če slišite dihalne šume pri vdihu in izdihu. Lahko si pomagate tudi z roko tako, da jo položite psu pred smrček ter poskušate zaznati njegovo sapo na svoji roki. Znake spontanega dihanja iščemo največ 10 sekund. Preverite tudi srčni utrip. Pri psu se srčni utrip najlaže zatipa na stegenski arteriji, ki jo najdete na zgibu na notranji strani stegna.

 

Poglejte za ostalimi opozorilnimi znaki

Oživljanje psa, Pregled dlesniCirkulacijo krvi vašega psa lahko preverite po barvi njegovih dlesni. Da bi to preverili privzdignite zgornjo ustnico psa ter preverite kakšne barve so njegove dlesni. Uporabite prst ter nežno pritisnite na dlesen, da ta spremeni barvo. Če se barva ne povrne na roza v manj kot 2 sekundah pomeni, pa je nekaj narobe. Če so dlesni psa obarvane roza pomeni, da njegovo srce bije ter izvaja cirkulacijo krvi. Če so dlesni vašega psa zelo blede, lahko pomeni, da je vaš pes slabokrven. Preverite ali so dihalne poti proste in odstranite morebitne tujke (kosti, izbljuvke).

 

Če ne zaznate dihanja, mu dajte dih

mačke in mali psi: položite usta čez njihov smrček ter gobček ter pihnite vanj
srednje veliki in veliki psi: položite usta čez njihov smrček ter pihnite vanj

 

Heimlichov prijem

Oživljanje psa, Heimlichov prijem pri malih psihOživljanje psa, Heimlichov prijem pri velikih psih
Velikokrat se zgodi, da pes najde kakšno majhno igračo, ki ni primerna zanj in jo pogoltne. Ta se nato zagozdi ter blokira dihalne poti. V takšnem primeru je zelo dobro znati izvesti Heimlichov prijem. Če ob vpihu v njegov smrček ugotovite, da zrak ni vstopil ter, da nekaj blokira dihalne poti, obrnite psa z glavo navzdol ter prislonite njegov hrbet na vaša prsa. Če je pes velik in težak, ter ga ni mogoče v celoti dvigniti, ga poskušajte upreti na njegove sprednje tačke. Ovijte roke okoli psa ter ga stisnite na mestu pod njegovimi rebri. To petkrat ponovite. Še enkrat preverite ali so dihalne poti proste in odstranite morebitne tujke. Glavo mu iztegnite.

 

Oživljanje psa –>

 

Če ne zaznate srčnega utripa začnite z oživljanjem

Psa predihavamo – najprej dva globoka vpiha na smrček, če ne začne samostojno dihati, predihavamo s frekvenco 10 do 15 vpihov na minuto. Tudi med oživljanjem poskušamo ugotoviti prisotnost pulza z otipavanjem perifernih arterij (stegenska arterija), če ga ne otipamo začnemo z zunanjo masažo srca (tega ne počnemo pri poškodbah prsnega koša).

Oživljanje psa, Masaža srca pri majhnih psihOživljanje psa, Masaža srca pri velikih psih
Najprej morate določiti pozicijo svojih rok na njegovem telesu. Če imate malega psa (pod 15 kg) izvajajte kompresijo nad pozicijo njegovega srca, v primeru, da gre za velikega psa (nad 15 kg) pa izvajajte kompresijo nad njegovim zadnjim rebrom. Dlani združite, roke iztegnite ter »zaklenite« komolce. Pritisnite na prsni koš s kompresijo, ki naj bi znašala približno ¼ obsega njegovega trupa, (od 2,5 cm do 5 cm) odvisno od velikosti psa. Frekvenca pritiskov na prsni koš naj bo 60 do 100 krat na minuto, odvisno od velikosti vašega psa (majhni psi 60 pritiskov, srednje veliki psi 80 pritiskov ter veliki psi 100 pritiskov). Masiramo in predihavamo v razmerju 3:1 (tri kompresije, 1 vpih). Če reanimira ena oseba pa v razmerju 15:2 (15 kompresij, 2 vpiha). Po 1 minuti oživljanja preverite srčen utrip. Če ga ne zaznate, nadaljujte z oživljanjem ter preverjajte utrip na vsakih nekaj minut. Z oživljanjem nadaljujte dokler ne zaznate srčnega utripa ter dihanja pri psu. Če po približno 20 minutah oživljanja pes še vedno ne kaže znakov življenja, zaključite z oživljanjem.

 

Preberi še…
– Prva pomoč pri psu – Vloga skrbnika (lastnika) pri urgentnih stanjih –>
– Zaščita psa pred opeklinami –>
– Srčna glista pri psih –>

 

“Oživljanje psa” letak lahko najdete na naši Facebook strani!

 

Oživljanje psa