Pasji zobje – Nega in zdravje pasjih zob –>

Pasji zobje – Nega in zdravje pasjih zob

 

Zobje so pri vsakemu psu zelo pomembni. Uporablja jih tako pri hranjenju, kot tudi pri obrambi, igri,… zato je še tako pomembno, da so le ti zdravi saj v nasprotnem primeru lahko povzročijo psu veliko nelagodja, bolečino ali celo hude zdravstvene težave. V nadaljevanju vam predstavljamo pasje zobe, njihovo nego ter nevšečnosti, ki se lahko pripetijo zaradi nepravilne nege zob.

Pasji zobjeVsi sesalci, kamor spada tudi pes, imajo zobe razporejene na spodnji in zgornji čeljusti. Ravno tako kot človek, ima tudi pes mlečne (28) in stalne (42) zobe.

Zobje so glede na funkcijo, ki jo opravljajo, različnih oblik. Ločimo štiri vrste zob: sekalci, ki hrano grizejo, s podočniki pes hrano drži in trga, ličniki hrano držijo in režejo ter kočniki, ki jo meljejo in žvečijo.

Glede na izraščanje določenih zob in njihovo število, lahko približno ocenimo starost psa. Mladiček se skoti brez zob. Pri starosti do treh tednov so kužki navadno še popolnoma brez zob, v obdobju okoli četrtega tedna so vidni posamezni kočniki, od četrtega do šestega tedna izraščajo sekalci in ličniki, pri osmih tednih pa ima pes že vse mlečne zobe. Do četrtega meseca mlečni zobje počasi in postopno izpadejo ter naredijo prostor stalnim zobem. Po četrtem mesecu starosti pričnejo postopno izraščati stalni podočniki, nato ličniki in kočniki. Vsi stalni zobje zrastejo približno do sedmega meseca. Omeniti je potrebno, da je časovni pregled izraščanja zob okviren, saj lahko nekaterim psom izrastejo hitreje, drugim spet kasneje.

Izgled zob se s starostjo spreminja. Pri enem letu starosti so čisti in snežno beli, v obdobju med prvim in drugim letom pridobijo rahlo obarvanost. V času od tretjega do petega leta se začnejo pojavljati zobne obloge in zobni kamen, ki so še pogostejši od petega leta starosti dalje. S starostjo začne pes izgubljati posamezne zobe.

 

Kdaj je potrebno pričeti s higieno zob?

Pasji zobje, Čiščenje pasjih zobO tem so mnenja deljena, večina strokovnjakov priporoča, da bi s higieno pričeli v obdobju, ko stalni zobje pričnejo nadomeščati mlečne zobe. Seveda pa ne bo nič narobe, če zobe in dlesni negujemo že prej. Ob navedeni menjavi zob pričnemo psu masirati dlesen. Masaža dlesni mu bo olajšala težave, saj so dlesni nabrekle, rast novih zob pa lahko povzroči tudi bolečine. Postopoma masažo nadgradimo tako, da na prst nanesemo malo zobne kreme, namenjene negi pasjih zob. Uporaba zobne kreme, ki jo uporabljamo ljudje, za pse ni primerna. Po določenem obdobju takšne nege, začnemo uporabljati posebno pasjo krtačko. Nič ne bo narobe, če bomo uporabili mehko otroško krtačko. Na voljo so različne vrste pasjih krtačk, med drugim tudi takšne v obliki naprstnika, ki si jo nadenemo na prst in z njo izvedemo čiščenje zob. Krtačenje zob in dlesni je priporočljivo izvajati vsak dan, najmanj pa vsaj dvakrat na teden.

Obstajajo tudi posebni piškoti oziroma prigrizki, namenjeni negi zob, kljub temu pa je priporočljivejše uporabljati klasičen način čiščenja zob, torej s krtačko.

Ustna higiena in nega zob pri psu je zelo pomembna, saj s tem preprečimo ali omilimo različne bolezni. Zobna gniloba je pri psih, ki so primerno hranjeni, redka. Pogosteje se pojavljajo različna vnetja obzobnega tkiva in dlesni ter nabiranje zobnega kamna in zobnih oblog.

 

Pasji zobje – Nega in zdravje pasjih zob –>

 

Vnetje dlesni

Pasji zobje, Vnetje dlesni pri psuVnetje dlesni (gingivitis) pomeni predhodno obdobje pred vnetjem obzobnega tkiva in lahko poteka že dolgo pred tem. Vnetje obzobnega tkiva (parodontitis) povzročijo različne bakterije. V primeru, da ne poskrbimo za dobro higieno oziroma, da ne poskrbimo za zdravljenje vnetij, se lahko težava stopnjuje, kar privede do izpadanja zob in drugih težav. Posledično je, zaradi vnetnega procesa, pes tudi manj odporen proti drugim boleznim. V primeru, da ne poskrbimo pravočasno za zdravljenje, se bakterije, ki povzročajo vnetje, razširijo tudi v kri in povzročijo vnetja na jetrih, ledvicah in srčnih zaklopkah.

 

Kateri znaki nas opozorijo, da se je pričel proces vnetja obzobnih tkiv?

Predvsem je to pordelost dlesni na mestu, kjer zob izrašča, nabreklost dlesni ter slab ustni zadah (halitoza). Ustni zadah je najpogosteje res vzrok slabe higiene ali opozorilo, da se je pričel vnetni proces. Opozorilni znaki za pričetek vnetjaOb tem opozorimo, da je slab ustni zadah lahko tudi znak kakšne druge okužbe ustne votline, lahko kaže na prisotnost tumorja ali opozarja na drugo bolezen (prebavne motnje, težave z ledvicami, mehurjem, diabetes). Poleg tega moramo biti pozorni, če opazimo krvavitev iz dlesni, rjavo rumene madeže na zobeh ter morebitno nenadno izgubo zoba. Opozorilni znaki so lahko tudi: odklanjanje določene vrste hrane oziroma težave pri grizenju hrane ter močno slinjenje. Naštejmo še nekaj znakov, ki nas opozorijo na težave z zobmi in dlesnimi: pes se boji odpreti ali zapreti gobec, škriplje z zobmi, ne dovoli dotikanja v predelu gobca, iz nosu ali ust mu teče krvav ali gnojni izcedek, obzobno tkivo odstopa od zob, prisotne so otekline v predelu oči ali čeljusti. V naštetih primerih je nujen obisk pri veterinarju, saj omenjeni znaki lahko pomenijo težave z zobmi, lahko pa so tudi znak kakšnega drugega obolenja.

 

Zobne obloge

Zobne obloge moramo pravočasno odstranjevati. V oblogah se nalagajo mineralni delci, ki so prisotni v slini. V primeru, da oblog ne čistimo sproti, se prične tvoriti trd zobni kamen, ki se naloži na zobeh. V obdobju okoli petih dni se pričnejo mehke obloge mineralizirati. Po tem času jih sami ne moremo več odstraniti, zato je potreben obisk veterinarja, ki bo strokovno opravil čiščenje zob.

Pasji zobje, Zobne obloge pri psuZa zdravje zob in odsotnost zobnega kamna je zelo pomembna pravilna izbira hrane. Mehka hrana psu ne omogoča pravilne uporabe zob, poleg tega se tudi lepi na zobe. Trda hrana je primernejša, ker že sama po sebi poskrbi za čiščenje zob, saj odstranjuje zobni kamen oziroma obloge. Primerno je torej, da psu ponudimo tršo hrano in različne trde prigrizke. Priporočljive so tudi gumijaste igrače, namenjene žvečenju, ker mehansko odstranjujejo obloge.

Pri starejših psih moramo prehrano seveda prilagoditi njihovi zmožnosti grizenja. Ponuditi jim moramo mehkejšo hrano, kar pomeni, da moramo biti pri negi njihovih zob še doslednejši.

Svojega psa moramo že od vsega začetka navajati, da nam dovoli pregled ust in ustne votline. Navaditi se mora, da mu dvignemo ustnice, odpremo gobec, pregledujemo zobe in jih tudi očistimo, saj le tako lahko preprečimo vrsto neprijetnosti z zobmi našega kosmatinčka.

 

Preberi še:

– Poškodbe zob pri psu –>