Pes ter zimski čas –>

Pes ter zimski čas

 

Pes in zimski časTopli dnevi so se za nekaj časa poslovili. Pred nami so mrzli, vetrovni, deževni in sneženi dnevi, v katerih moramo še dodatno poskrbeti za zdravje in ugodje naših psov.

Psi imajo različne potrebe po količini dnevnih aktivnosti. Kljub mrazu in ne preveč ugodnim vremenskim razmeram, jim moramo zagotoviti dovolj gibanja na prostem. Nekateri psi ne kažejo prevelikega navdušenja za sprehod v zimskih razmerah, drugih pa to nič ne moti in navdušeno uživajo v sprehodih v snegu.

Težavam, ki jih prinaša zima, so najbolj izpostavljeni psi, ki prebivajo v stanovanju ali hiši, kratkodlaki psi ter tisti, ki nimajo podlanke, saj jih dlaka ne varuje dovolj pred mrazom. Paziti moramo tudi na zdravje starejših in bolnih psov ter mladičkov. Navedene kategorije psov imajo pri uravnavanju telesne temperature večje težave, zato moramo zunanje aktivnosti prilagoditi in skrajšati čas bivanja na prostem. V primeru, da pes zelo slabo prenaša mraz, ga vodimo ven le toliko, da opravi potrebo. Dobro zaščito pred mrazom nudi pasji plašček, ki mora biti kvaliteten, dovolj velik in ne sme ovirati gibanja. V zimskem času se odsvetuje striženje dolgodlakih psov, saj bi s tem izgubili naravno zaščito pred mrazom.

Pes in zimski časPes, ki stalno prebiva v hiši oziroma stanovanju, se mora pred sprehodom prilagoditi na nizke temperature. Četudi ima gosto dlako, morda tudi podlanko, njegova dlaka ni tako gosta, kot pri psih, ki stalno prebivajo zunaj. Nekateri sicer priporočajo, da naj bi psa pripravili na sprehod v mrazu postopoma, s predhodnim ohlajanjem v hladnejšem prostoru (garaža, klet). Takšno ohlajanje bi lahko pomenilo preveliko ohladitev, zato je pomembneje, da pričnemo z aktivnostmi takoj, ko pripeljemo psa ven, saj na takšen način ohrani telesno toploto in jo tudi obdrži.

Dobro moramo poskrbeti za psa, ki prebiva v ograjenem pesjaku. Uta mora biti dvignjena od tal in dobro izolirana, vhod mora biti zavarovan z dodatno loputo ali odejo in obrnjen tako, da vanj ne piha preveč. Priporočljiv je tip ute, ki ima predprostor in glavni prostor. Uta mora biti dovolj velika, da pes v njej leži ali sedi, kljub temu pa ne sme biti prevelika, ker bi se toplota prehitro porazgubila. Tla v uti je najbolje prekriti s slamo, ki jo redno menjavamo. Odeje in žaganje niso najbolj priporočljivi, saj nase vežejo vlago. Redno tudi čistimo sneg v ogradi pesjaka, da pes ne bo po nepotrebnem izpostavljen mokroti ali blatu.

V primeru, da pes nima podlanke, kljub temu pa prebiva v ograjenem pesjaku, razmislimo o možnosti, da ga preko zime preselimo v hišo ali stanovanje. Obstaja tudi možnost, da mu zagotovimo zidano uto, ki jo v hladnem letnem času lahko delno ogrevamo.

Pes in zimski časMladi psi se težje prilagajajo na mraz, zato ni priporočljivo, da bi mladiček preko zime prebival v pesjaku.

V zimskem času je zelo pomembna prehrana. Pes porabi več kalorij, ker mora uravnavati toploto telesa. Obroki morajo zato biti bolj kalorični, bogati z beljakovinami in dovolj veliki. Seveda večji obroki niso potrebni za tiste pse, ki potrebujejo kratke sprehode in zunaj niso aktivni dalj časa. V zimskem času je enkrat dnevno smiselno psu ponuditi topel obrok hrane (npr. briketi namočeni v topli vodi), še posebej za pse, ki prebivajo v pesjaku. Povprašajte tudi svojega veterinarja, če je primerno, da pozimi psu dodajate ribje olje. Vodo v (plastični) posodi moramo menjavati zelo pogosto, saj zaradi nizkih temperatur hitro zmrzne. Ne priporoča se kovinska posoda, saj obstaja možnost, da se pasji jezik prilepi nanjo. Pes naj ne pije premrzlo vodo, saj le-ta lahko povzroči želodčne težave.

Pes ter zimski čas –>

 

Pes in zimski časVelika težava pozimi so tla, ki so posuta s soljo. Sol močno draži blazinice tačk, zato jih že pred sprehodom zaščitimo s sredstvom (mazilom, oljem), ki jih zaščiti. Nekateri lastniki svoje pse opremijo s posebnimi pasjimi škorenjčki. Po sprehodu je potrebno tačke dobro umiti, odstraniti morebitno nečistočo ter jih osušiti. V primeru, da kljub temu pride do poškodb blazinic, se posvetujmo z veterinarjem, ki nam bo posredoval navodila za nadaljnjo pomoč. Psu tudi onemogočimo, da bi zaužil potreseno sol ali pil iz luž, v katerih se tudi nahaja sol (in druge nevarne snovi), saj le-to lahko privede do prebavnih motenj.

Večini psov je v neizmeren užitek igranje po snegu. Radi tečejo, se skrivajo, kopljejo in počnejo še celo vrsto vragolij. Pri tem se jim na posameznih delih telesa (med prsti, po trebuhu, repu, dlaki) nabere sprijet sneg. Še posebej se to rado zgodi pri dolgodlakih in kodrastih psih. Predvsem kepice snega med prsti povzročajo bolečine, lahko tudi ranijo, zato jih je potrebno previdno (ne na silo, saj s tem psu povzročamo bolečine) sproti odstranjevati. Delno se tej nevšečnosti izognemo, če skrajšamo dlako med prsti. Po sprehodu psa dobro očistimo snega in ga zbrišemo s suho krpo. Z veseljem se bo predal počivanju na toplem in prijetnem ležišču.

Pes in zimski časNa sprehodu vedno uporabljajmo povodec, kadar močno sneži ali piha močan veter, ki tvori zamete in napiha nov sneg. Sneg prekrije stare sledi, pes bi se lahko izgubil, saj ne bi mogel več zavohati sledi. Na sprehodu po snegu moramo biti zelo previdni. Sneg prekriva različne jame, udrtine, kamne, zmrznjene krtine, skale ali veje, zato lahko pride hitro do nepredvidenih poškodb. Izogibajmo se tudi nabrežij rek ali jezer, da pes ne zdrsne v vodo. Prav tako so nevarne zaledenele vodne površine, saj je led lahko tanek in se vdre.

Poudariti je potrebno, da v zimskem času psa nikakor ne smemo puščati v avtu. Avto se hitro ohladi, pes ima v njem omejeno gibanje, zato se ne more ogreti. V navedenem primeru lahko pride do podhladitve, v najslabšem primeru tudi do smrti. Po sprehodu poskrbimo, da se pes počasi ohladi in umiri, nato pa mu obvezno ponudimo vodo, da ne bi prišlo do dehidracije.

Pozimi obstaja večja nevarnost za določene bolezni. Pes se lahko prehladi, kar prinese s seboj povišano telesno temperaturo, kašljanje, izcedek iz smrčka in oči, pes ima lahko težave z dihanjem. Zaradi slabega počutja lahko odklanja hrano. Pride lahko do težav z ušesi (vnetja, izcedek). V izogib hujšim zapletom (pljučnica in podobno) se v takšnih primerih čim prej posvetujmo z veterinarjem. Pomembno je, da psa, ki samo ga skopali, še nekaj ur po tem ne peljemo na sprehod. V nasprotnem primeru je veliko možnosti, da se prehladi.

Pes in zimski časNe glede na našo skrbnost, lahko pozimi pride do ozeblin ali omrzlin. Ozebline prepoznamo po rdečini ter otekli koži, ki srbi. Najpogosteje se pojavijo na repu, trebuhu, ušesih in šapah, ki so najbolj izpostavljeni. Bolj nevarne so omrzline – koža je močno prizadeta (sprva bleda, neobčutljiva na dotik, ko se ogreje postane rdeča in boleča), dotok krvi je prekinjen. Prva pomoč v tem primeru je, da psa zavijemo v toplo odejo in pokličemo veterinarja, ki nam bo dal nadaljnja navodila.

Pozimi so dnevi kratki, zato se pogosto zgodi, da se s svojim psom sprehajamo v mraku ali ponoči. Poskrbimo za primerno zavarovanje in se sebe ter psa opremimo s primernimi odsevniki, da bomo dobro vidni.

Kljub vsemu navedenemu, zima prinaša množico zanimivih aktivnosti, ki zabavajo in popestrijo sprehod nam in našim smrčkom. Naj vam ne zmanjka idej. Uživajte v radostih, ki jih prinaša zimski čas.