Poškodbe zob pri psu –>

Poškodbe zob pri psu

 

Zlomi in poškodbe zob pri psu so pogosti in za psa navadno izjemno boleči, čeprav nam tega velikokrat ne pokaže, zato je priporočljivo, da se v primeru poškodbe zob obišče veterinarja.

Vzroki za poškodbe zob pri psu:

Poškodbe zob pri psuGrizne sile pri psih so velike in, če ob ugrizu zob naleti na pretrdo oviro, se lahko zlomi, čeprav je popolnoma zdrav. Če pa je zob že predhodno prizadet in oslabel, kot na primer pri psih z zelo obrabljenimi zobmi (npr. zaradi grizenja žičnatih kletk), kjer so tipično najbolj prizadeti grabilci (Slika 1), je seveda možnost zloma bistveno večja že pri manjših griznih silah. Pomembna je tudi trdota priboljškov in igrač. Načeloma velja, da če z našim nohtom ne moremo v igračo ali priboljšek narediti ugreznine, je takšen material pretrd za zob in s tem tvegamo poškodbe. Kosti torej tudi iz vidika zdravja zob niso primeren priboljšek.

Pri zlomljenemu zobu je bistvenega pomena, ali zob zajema zobno pulpo (kompliciran zlom) ali ne (Nekompliciran zlom). Če je zlom zoba kompliciran, je zobna pulpa izpostavljena okolici (slika 2, zlomljen desni spodnji grabilec), kar je za psa izjemno boleče. V izpostavljeno zobno pulpo tudi vdirajo bakterije in povzročijo vnetje. Vnetje je nekaj dni omejeno le na kronski del pulpe in je povratno, nato pa se razširi, postane nepovratno in vodi v odmrtje zobne pulpe. Ko zobna pulpa odmre, postane zob neobčutljiv. Takšno stanje pa je le prehodno, saj sčasoma bakterije prodrejo iz odmrle zobne pulpe v obzobna tkiva na vršku korenine zoba in povzročijo vnetje in ognojevanje v tem področju (periapikalni procesi), kar je kronično stanje ter za psa zopet zelo boleče. Če zoba tudi v tej fazi ne zdravimo, se proces lahko razširi, tako da zajame večji del tkiv okoli zoba (osteomielitis ali celulitis) ali povzroča ognojke (periapikalni absces). Pri dolgotrajnem vnetju v okolici vrška korenine pride tudi do raztapljanja (resorpcije) vrška korenine zoba.

Klinični znaki in diagnostika:

Poškodbe zob pri psuČe se zob zlomi tako, da je zobna pulpa izpostavljena ali skoraj izpostavljena (nad pulpo ostane manj kot 2 milimetra dentina), bomo le to pri svežem zlomu opazili kot rožnato piko na sredini zlomljenega zoba (slika 2). Sčasoma, ko zobna pulpa odmre, postane ta pika črna. Na videz je takšna poškodba podobna obrabi zoba, kjer na sredini zoba opazimo rjavkasto zabarvano zobovino, kar pa navadno ne zahteva zdravljenja. Zato je pri zlomljenih zobeh nujno s posebnim instrumentom preveriti, ali je vhod v zobno pulpo odprt (zlom zoba) ali ne (obraba zoba z nastankom dentila). To enostavno diagnostiko pa lahko veterinar opravi le, ko je žival v splošni anesteziji, saj je postopek, sploh če zob še ni odmrl, izjemno boleč. Klinične najdbe vedno podpre z rentgenskim slikanjem.

Velikokrat se zgodi, da težavo zaradi zlomljenega zoba opazimo šele, ko je bolezen že napredovala in se pojavijo otekline in drenažni trakti na obraznem delu glave. Le te pogosto opazimo pod očmi pri periapikalnih procesih na četrtih ličnikih zgornje čeljusti. Podobno lahko opazimo tudi v ustni votlini in ob koreninah drugih zob. To so znaki, da je bolezen napredovala do mere, ko se hudo prizadeta tkiva okrog vrška korenine zoba. Veterinar vam bo svetoval pregled ustne votline in zob v splošni anesteziji ter rentgensko slikanje, da bo natančno določil, kateri zob je vpleten (so vpleteni) in kakšno je stanje korenin zob, da bo lahko svetoval pravilno zdravljenje.

Poškodbe zob pri psuPrav tako je pomembno, da veterinarja obiščete, če ste pri psu opazili zabarvan (najpogosteje sivkasto ali vijolično) zob (kot je zgornji desni grabilec pri psu na sliki 3). Takšna obarvanost zoba je namreč velikokrat znak odmrtja zobne pulpe. Tudi če zobna pulpa ni izpostavljena ali tudi, če zob ni zlomljen, lahko zobna pulpa odmre, kar je največkrat posledica tope travme. Diagnostika vitalnosti in okužbe takšnih zob je v veterinarski medicini še posebej zahtevna saj se trenutno lahko zanašajo le na rentgenski izvid.

 

Poškodbe zob pri psu –>

 

Zdravljenje:

Preden vam bo veterinar svetoval zdravljenje poškodovanega zoba pri psu, bo moral najprej ugotoviti tip zloma zoba (kompliciran ali nekompliciran, kronski, kronsko-koreninski ali koreninski), pri čemer bo klinične najdbe verjetno podprl z rentgenskim slikanjem.

Poškodbe zob pri psuČe je zobna pulpa skoraj izpostavljena, bo svetoval, da se čim hitreje opravi indirektno kritje zobne pulpe z ustreznimi zdravili, če pa je zobna pulpa izpostavljena (kompliciran zlom krone zoba), bo veterinarja najprej zanimalo, kdaj je poškodba nastala in koliko je star pes, da bi lahko ustrezno zdravil zob. Takojšnje kritje zobne pulpe z ustreznimi zdravili je najbolj priporočljivo, saj v 88% primerov ohrani zob vitalen. Če pa poškodba traja več kot 48 ur, je vnetje zobne pulpe že izrazito in verjetnost uspešnega zdravljenja z direktnim kritjem drastično upade. V tekih primerih vam bo veterinar svetoval, da se, v kolikor želite zob pri psu ohraniti, raje odločite za endodontsko zdravljenje z odstranitvijo zobne pulpe in polnjenjem koreninskega kanala z inertnim materialom (slika 4, rentgenska slika spodnjega grabilca po opravljenem endodontskem zdravljenju), kar je uspešno v 95% primerov. Po opravljenem endodontskem zdravljenju bo veterinar zob restavriral z ustreznimi materiali, v nekaterih izjemnih primerih pa bo svetoval, da se za dokončno restavracijo zoba uporabi kovinsko krono (slika 5).

Pri mladih psih, kjer vršek korenine stalnega zoba še ni izoblikovan, pa je zdravljenje kompliciranega zloma zoba veliko bolj zapleteno in zahteva več obiskov in splošnih anestezij, o čemer pa se bo veterinar dodatno pogovoril z lastnikom.

poskodbe zob pri psuIzdiranje prizadetega zoba je vedno alternativa endodontskemu zdravljenju. Izdiranje pa je včasih tudi edina možnost, kot v primeru kronsko-koreninskega zloma, zlasti če ni mogoče restavrirati zoba. Tudi, če je zlomljena le korenina zoba, se zob najpogosteje izdre. Ko so korenine zob zaradi dolgotrajnega vnetja že resorbirane, je izdiranje velikokrat tudi najboljša izbira. Prav tako se vedno izdre poškodovane mlečne zobe.

 

Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG,

Besedilo: Doc.dr. Ana Nemec, dr.vet.med.

 

Preberi še:

– Pasji zobje – Nega in zdravje pasjih zob –>