Posledice čezmerne telesne teže ter zmanjševanje telesne teže –>

Posledice čezmerne telesne teže ter zmanjševanje telesne teže

 

Posledice čezmerne telesne teže:

Debelost zagotovo neugodno vpliva na splošno počutje živali. Čezmerno rejeni psi preprosto ne zmorejo že nekoliko večjih telesnih naporov, kar je pogosto povezano tudi z njihovo slabo kondicijsko pripravljenostjo. Pri delovnih psih takšno stanje zmanjšuje ali celo onemogoča njihovo praktično uporabnost.

Posledice čezmerne telesne teže ter zmanjševanje telesne težeZraven tega se pri debelih psih poveča:
– Občutljivost za nalezljive bolezni
– Pogostejše so bolezenske spremembe na gibalih in hrbtenici
– Motnje v delovanju obtočil in dihal

Tako pri debelih psih niso redki nenadni pogini zaradi odpovedi srca. Operativni posegi pri čezmerno rejenih psih so zagotovo bolj tvegani, podaljšuje pa se tudi čas okrevanja po operacijah. Pri debelih psih so nakazane povezave tudi z mnogimi drugimi boleznimi, vendar trdnih dokazov za to še ni.

Zmanjševanje telesne teže:

Priporočljivo je, da se pred začetkom shujševalne kure pri psu posvetujemo z veterinarjem. Ko se na podlagi rezultatov kliničnega pregleda psa in laboratorijske analize krvi prepričamo, da debelost ni nastala zaradi bolezenskih sprememb na notranjih organih, pač pa je posledica nepravilne prehrane, imamo za odpravo debelosti na voljo dve metodi:
– Stradanje
– Strogo nadzorovano hranjenje z dietno hrano, ki vsebuje malo kalorij

Obe metodi terjata od lastnika veliko odločnosti in samodiscipline, v vsakem primeru pa naj hujšanje poteka pod veterinarsko kontrolo.

Stradanje je že dolgo znana in uveljavljena metoda zmanjševanja telesne teže pri psih. med stradanjem ima pes na voljo samo vodo in vitaminsko – mineralne dodatke. Tako je mogoče, da se v petih tednih psu zmanjša telesna masa skoraj za četrtino. V tem času psa ne smemo izpostavljati telesnim naporom. V poskusih pri tem niso bili znani nobeni stranski učinki, prav tako so tudi biokemijske analize krvi potrdile, da je taka metoda povsem varna. Kljub temu naj takšen način hujšanja vedno poteka pod strogim nadzorom veterinarja.

Posledice čezmerne telesne teže ter zmanjševanje telesne težeBolj human in za številne lastnike bolj sprejemljiva pa je metoda zmanjševanja telesne teže z nizko kalorično dietno hrano. V takšnem primeru pred hujšanjem psa stehtamo in določimo realno ciljno težo oz. povedano drugače, za koliko naj bi pes shujšal. Najbolje je, da se o tem in količini ter vrsti hrane posvetujemo z veterinarjem, specialistom za male živali. V obdobju hujšanja psa hranimo izključno s predpisano dietno hrano, izjemno pomembno pa je, da pri tem sodelujejo vsi družinski člani. Vsakršno dodatno hranjenje psa z drugo hrano namreč sproti izničuje ves trud, ki ga namenjamo njegovemu hujšanju. Uspešnost zmanjševanja telesne teže kontroliramo z rednim tedenskim tehtanjem psa. Če je potrebno, lahko program hujšanja večkrat ponovimo, da bi pes shujšal tako, da ustreza njegovem pasemskem standardom.

Malo kalorične obroke pripravimo iz:
– Riža
– Pljuč
– Perutnine
– Rib
– Skute
– Ovsenih kosmičev
– Različne zelenjave

Obvezno jih dopolnimo z dodatkom vitaminov in mineralov. Zraven naravne, doma pripravljene hrane je za zmanjševanje telesne teže pri psih na voljo tudi že posebej pripravljena polnovredna malo kalorična hrana, največkrat v obliki konzerv ali briketov. Ker je to v bistvu posebna, dietna hrana, katere uporaba naj bi bila pod strokovnim nadzorom, je ni mogoče kupiti v prosti prodaji, pač pa izključno pri veterinarjih.

Po končanem hujšanju se pes lahko že v nekaj tednih ponovno zredi, če mu vedno ne zagotavljamo ustrezne prehrane ter dovolj gibanja. Pri tem pa sta zopet izjemno pomembna disciplina in red pri hranjenju.

 

Preberi še…

– Prehrana psov –>

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA