Prva obrambna linija telesa – Od glave do repa –>

Prva obrambna linija telesa – Od glave do repa

 

Prva obrambna linija telesa, od glave do repaKot že vsi vemo, sta svetleč kožuh in zdrava koža znak vitalnosti in zdravja naših kosmatincev. Koža predstavlja največji organ telesa. Ščiti pred dehidracijo, predstavlja prvo obrambno linijo pred škodljivimi zunanjimi vplivi, pomaga uravnati telesno temperaturo, omogoča zaznavanje vibracij, pritiska, bolečine in nosi kožuh. Na njej se najprej pojavijo znaki šoka, neustrezne prehrane, prisotnosti toksinov in drugih škodljivih snovi.

Vrhnji sloj kože, epidermis ali povrhnjica je naravni ščit telesa, sestavljen iz močnih keratiniziranih celic, ki predstavljajo bariero pred vplivi okolja. Ta sloj se stalno obnavlja, kar je zelo pomembno predvsem pri obnovi kože po poškodbah. V zunanjem sloju kože najdemo posebne obrambne Langerhasnove celice, ki telo ščitijo pred okužbami, saj ujamejo tuje proteine (antigene) in poskrbijo za uničenje le teh. Včasih se zgodi, da so te celice pretirano aktivne in lahko se pojavi alergija. Tu najdemo tudi posebno snov melanin, ki poskrbi za obarvanje kože in dlake, ter je nekakšna naravna oblika pred soncem.

Povrhnjica se združi z globjim slojem, dermisom ali usnjico. Ta vsebuje kolagen, močan, vzdržljiv, fibrozni protein, ki zagotavlja čvrstost kože. Tretji del usnjice predstavljajo glukozaminglikani, ki so sestavljeni iz sladkorja in proteinov in poskrbijo za vlažnost kožnega sloja. Skozi usnjico tečejo žile, ki nosijo kisik in hranila za kožo ter uravnavajo telesno temperaturo ter živci, preko katerih pes zaznava zunanje okolje. Prav tako pa so v usnjici zasidrani dlačni mešički.

prva obrambna linija telesa, od glave do repaPod usnjico leži podkožni sloj maščobe, ki deluje kot absorber šoka ter shramba za določene vitamine in energetske celice.

V koži najdemo različne žleze. Apokrine, ki pri ljudeh proizvajajo pot, pri živalih pa izločajo feromone, s pomočjo katerih se živali sporazumevajo med seboj ter ekskrine žleze, ki v blazinicah tačk producirajo snov, podobno potu. Zato lahko včasih za živčnim psom opazimo vlažne odtise tačk, poskrbijo pa tudi za dobro trenje tačk s podlago.

Koža je izpostavljena tako notranjim kot zunanjim škodljivim vplivom. Največkrat se kožne težave pokažejo s praskanjem, grizenjem, vneto, rdečkasto kožo, prhljajem in izpadanjem dlake.

Spremembe na koži lahko nastanejo zaradi tujkov, praskanja, grizenja, lizanja, pa tudi zaradi zunanjih parazitov (bolhe, klopi, pršice, glive), infekcij (bakterije, kvasovke) alergij, hormonskih motenj, stresa ali avtoimunih bolezni.

Pri psih so alergije precej pogoste in se lahko kažejo v obliki pordele, vlažne kože, izgube dlake, hrastami, praskanjem. Alergije so odraz prekomerno aktivnega imunskega sistema, ki sprosti histamin, da bi odstranil snov, ki jo telo prepozna kot tujek, kar se navadno odrazi kot srbečica. Pojavijo se lahko kadarkoli v življenju psa. Lahko so pogostejše pri določenih pasmah ali pa se pojavljajo le v določeni sezoni. Poznamo alergije na hrano, bolhe ter druge dražeče snovi iz okolja. Težave se pojavijo pri diagnosticiranju točno določene snovi, ki alergijo povzroča, zato je zdravljenje pogosto simptomatsko, v obliki hipoalergenih diet in blažilnih šamponov ter mazil.

prva obrambna linija telesa, od glave do repaKer za kožne težave obstaja mnogo različnih vzrokov, bo veterinar potreboval čim več informacij o življenju psa, da bo lažje poiskal izvor težav. Pomembno je odkriti pravi vzrok motenj, da se lahko izbere ustrezno zdravljenje, saj se v nasprotnem primeru lahko zakrije določene znake bolezni, ki pa je še vedno prisotna.

Skrb za zdravo kožo in sijoč kožuh se začne od znotraj. Potrebno je poskrbeti za kvalitetno, uravnoteženo prehrano, ki vsebuje kakovostne vire proteinov, vitaminov in mineralov ter ustrezno ravnovesje maščobnih kislin (omega 3 in 6). Vrzeli v prehrani lahko dopolnimo s pravilno izbiro prehranskih dodatkov. Ti so na voljo v obliki kapsul, tabletk, olj ali past. Najpogosteje vsebujejo snovi, ki so za telo nujno potrebne, saj sodelujejo v različnih procesih, a jih telo samo ne proizvaja dovolj in jih je potrebno vnesti s prehrano (maščobne kisline, biotin, vitamin B kompleksa). Priporočljivo je tudi dodajanje antioksidantov kot so vitamini A, C, in E, da kožo zaščitimo pred vplivom prostih radikalov. Zraven kvalitetne prehrane pa je potrebno poskrbeti tudi za redno nego in odstranjevanje parazitov.

 

Preberi še…

– Več o pasji prehrani –>
– Več o negi psa –>

 

Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG

Besedilo: Janja Erjavec, dr.vet.med., www.vet4you.com