Prva pomoč ob poškodbi pasjih tačk –>

Prva pomoč ob poškodbi pasjih tačk

 

Prva pomoč ob poškodbi pasjih tačkNajpogostejše poškodbe tačk oziroma blazinic so odrgnine, razpoke, vbodi, ki jih povzročijo ostri predmeti (trnje, steklo, ostro kamenje, školjke ipd.), piki, ugrizi, raztrganine, mehurji, opekline.

Znaki, po katerih lahko sklepamo, da ima pes poškodbo na tačkah oziroma blazinicah, so: cviljenje, izogibanje obremenitvam določene tačke, krvavitev, sprememba barve blazinice, nepretrgano lizanje ali grizenje tačke in podobno. V navedenih primerih moramo seveda preveriti, ali je prišlo do poškodbe. Pes bo verjetno dovolil, da mu tačko pregledamo, lahko pa bo zaradi bolečine, ki ji je izpostavljen, nervozen, zato pri preveliki vznemirjenosti morda uporabimo nagobčnik.

V primerih, da ne vemo, kaj je povzročilo poškodbo, če je poškodba velika, globoka, se gnoji ali slabo celi – vedno poiščimo strokovno pomoč veterinarja.

 

Razpokane tačke:

V primeru, da pasje blazinice zaradi določenih vplivov (led, trd sneg, skale, ostro kamenje ipd.) razpokajo, jih je potrebno primerno oskrbeti. V nastale razpoke se namreč nabira umazanija, ki lahko povzroči infekcije in posledično različne zaplete. Blazinice, ki so razpokane, psu povzročajo bolečine. Veterinar nam bo svetoval primerno sredstvo (krema, gel, balzam), ki bo omililo bolečino, pospešilo celjenje in vlažilo blazinice. Nikakor ni priporočljiva uporaba različnih pripravkov, ki so namenjeni ljudem, saj bi lahko povzročili dodatne zaplete.

 

Opekline:

Opekline na pasjih tačkahPes najpogosteje dobi opekline pri hoji po prevroči podlagi (pesek, skale, asfalt, beton). Opeklino spoznamo po naslednjih znakih: koža na blazinicah je ohlapna, prisotna je rdečina, del kože je odtrgan, vidni so mehurji, rana krvavi ali je ognojena.

Rano je primerno sprati s fiziološko raztopino in jo rahlo poviti s sterilno gazo in povojem. Uporabimo lahko tudi alu povoj, ki je namenjen prekrivanju opeklin. Morebitne mehurje nikoli ne smemo prebadati, saj bi lahko prišlo do infekcije, poleg tega pa psu povzročamo še dodatne bolečine.

V primeru, da opeklina ni prehuda in se lepo celi, jo lahko zdravimo sami, pri večjih opeklinah in posameznih zapletih, pa je nujen obisk veterinarja.

 

Ozebline:

Poleg drugih predelov telesa (ušesa, rep, trebuh, mošnja), so omrzlinam močno izpostavljene tudi pasje tačke oziroma blazinice. Ozebline spoznamo po rdeči in otekli koži. Pes se ves čas liže oziroma grize, saj mu ozebline povzročajo srbečico in bolečine. V primeru, da je prišlo do ozeblin pasjih tačk oziroma blazinic, psa čim hitreje umaknimo (nesemo) v topel in suh prostor. Psu ovijemo tačke s toplo, suho in mehko brisačo ali drugo tkanino. Dobro ga osušimo, da ga ne bo zeblo. Poskrbimo, da mu bo toplo, vendar ga ne izpostavljajmo preveliki toploti (radiator, peč, grelna blazina, sušilnik za lase). Prav tako ne smemo masirati poškodovanih tačk, saj bi mu s tem povzročali dodatne bolečine. S primerno toplo vodo (obkladki ali posoda z vodo), takšno, ki jo lahko prenesemo tudi sami, postopoma ogrevajmo ozeble tačke. Psa zavijmo v odejo in obiščimo veterinarja, ki bo poskrbel za nadaljnjo oskrbo.

 

Ureznine:

Ureznine na pasjih tačkahV primeru, da pride do ureznin blazinic, najprej previdno odstranimo umazanijo, po možnosti s fiziološko raztopino, če je nimamo, pa z vodo in zaustavimo krvavitev. Krvavitev je ponavadi precej močna, saj je v blazinicah veliko število žil. Poškodba je zaradi tega videti še hujša, kot je v resnici. Krvavitev naj bi ob primerni oskrbi rane kmalu ponehala. Ureznino zaščitimo s sterilnim povojem. Povijanje ne sme biti pretesno, da ne povzročimo zatekanja tačk ali slabšega pretoka krvi. Redno menjajmo povoj in pregledujmo poškodbo, kako se celi.

V primerih, da se krvavitev po krajšem času ne zaustavi, če se rana ne celi dovolj hitro ali se zagnoji, poiščimo pomoč veterinarja. Prav tako je potrebna strokovna obravnava v primerih, ko je rana globoka, velika ali močno onesnažena.

Večino psov povoji močno motijo, zato je pogosto potrebno psa opremiti s plastičnim ovratnikom, ki mu onemogoča grizenje le-tega.

Povito tačko dodatno zaščitimo proti vlagi in umazaniji, ki bi poškodbo dražila ali celo okužila. V ta namen lahko uporabimo polivinil ali posebne škorenjčke.

 

Tujki:

Med sprehodi se lahko zgodi, da se psu v blazinico ali med prste zadre kakšen tujek. To so lahko različni ostri predmeti, kot so: drobni, ostri kamenčki, trnje, manjše in ostre vejice, steklo, koščki kovine ali plastike, strnjeno blato in podobno. Tujek odstranimo s pinceto, speremo s fiziološko raztopino in povijemo s sterilno gazo in povojem, če je predel poškodovan. V primeru, da nismo prepričani, ali smo tujek odstranili v celoti oziroma, če se morebitna rana ne celi dobro ali je otekla, poiščimo pomoč veterinarja.

 

Manjše praske in manjše rane:

Ponavadi zadošča, če predel speremo s fiziološko raztopino ali vodo, saj se manjše poškodbe same zacelijo. Ob morebitnih zapletih (slabo celjenje, infekcija, gnojenje), poiščimo strokovno pomoč veterinarja.

 

Piki:

Piki žuzelkOpozorimo tudi na možnost pikov (čebele, ose, pajki ipd.) ki so jim izpostavljene pasje tačke oziroma blazinice. V primeru, da pes šepa, se izogiba obremenitvi določene tace, si jo liže ali, če vidimo, da je tačka oziroma blazinica poškodovana, rdeča, otekla – obstaja velika možnost, da je prišlo do pika. Tačko dobro preglejmo, odstranimo morebitno želo, oskrbimo rano, oteklino pa ohlajajmo z mrzlim obkladkom ali ledom, da olajšamo neprijetnost. Če se stanje hitro ne izboljša ali se celo poslabša, poiščimo pomoč veterinarja.

 

Ugrizi:

Pasje tačke in blazinice so izpostavljene tudi ugrizom, ki jih lahko povzročijo psi ali druge živali (kače, raki ipd.). Ugriz očistimo s fiziološko raztopino ali vodo ter jo sterilno povijmo. V primeru, da se poškodba, ki je posledica ugriza, slabo celi, gnoji ali oteka, obiščimo veterinarja, ki bo nudil strokovno oskrbo.

 

Preberi še:
– Pasje tačke in blazinice