Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnika –>

Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnika

 

Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnikaKot šepanje psa lahko opišemo vsako zmanjšanje sposobnosti psa, da nosi težo enakomerno na vseh okončinah, ali zmanjšano normalno mobilnost ali funkcijo tac. Pojavi se lahko nenadoma, navadno zaradi poškodbe ali pa postopoma in se razvija s časom, kar je največkrat znak artritisa. Odkritje vzroka šepanja je prvi korak pri lajšanju bolečin in neugodja psa in je nadvse pomembno, saj največkrat šepanje ni čisto nedolžno.

Pomembno je, da določite kdaj pes šepa oziroma kdaj se je šepanje psa pojavilo. Če se je šepanje psa pojavilo nenadoma, dobro preglejte psa. Pozorni bodite na morebitno poškodbo blazinic, nohtov, preglejte prostor med prsti, ali je prisoten tujek, piki insektov, oteklina. Nato nežno pretipajte okončino in opazujte ali bo pes pokazal znake bolečine.

Psi lahko pokažejo bolečino na različne načine:
– s sopenjem
– z izmikanjem tac
– s cviljenjem
– z renčanjem
– s pohitrenim dihanjem

Če odkrijete poškodbo, jo ustrezno oskrbite oziroma poiščite pomoč veterinarja.

Če opazite šepanje pri mladem, še rastočem psu, gre lahko za prehitro rast, vnetje pokostnice ali celo za genetsko motnjo (npr. displazijo sklepov). Težave se pogosto pojavijo ali poslabšajo med givabjem živali in umirijo s počitkom živali. Glede resnosti težave in ukrepanja se je najbolje posvetovati z veterinarjem.

Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnikaVčasih se lahko pojavi šepanje psa nenadno, čeprav je pravi vzrok šepanja prisoten dalj časa. V tem primeru gra lahko za resne težave in bo obisk pri veterinarju obvezen.

Vzrokov šepanja je res veliko, zato je pomembno, da svojega psa dobro poznate in ga redno opazujete. Tako boste hitro opazili spremembo v drži, hoji, navadah.

Vzrok šepanja je največkrat poškodba ali travma:
– izvin
– udarnine
– ureznine
– piki insektov
– raztrgane vezi
– zlomi

Drugi vzroki za šepanje psa pa so lahko tudi bolezni sklepov:
– displazija
– artritis
– klopne bolezni
– vnetja kosti
– rak,…

Šepanje psa se pogosto pojavi pri starejših živalih, saj se pri večini psov sčasoma pojavijo spremembe v sklepih.

Prisotnost okvar lahko opazite kot:
– togost
– oteženo gibanje
– šepanje
– izražanje bolečine
– oteklino
– tople sklepe
– pokanje

Najpogosteje gre za obrabo ali poškodbo sklepnega hrustanca, saj so sklepi psa dnevno izpostavljeni velikim obremenitvam in se lahko hitro poškodujejo. Sklep sestavljajo sklepni hrustanec, ki pokriva kost, sklepna ovojnica, ki obkroža področje sklepa, vezi in tetive ter sklepna tekočina. Takšna struktura sklepu zagotavlja stabilnost, mobilnost, ščiti kosti, absorbira obremenitve in blaži tresljaje ob gibanju ter preprečuje poškodbe kljub stalni uporabi. Če pride do poškodbe hrustanca, je moteno pravilno delovanje sklepa. Če se hrustanec ne obnovi, se poškodbe lahko poslabšajo.

Šepanje psa – Nočna mora vsakega pasjega lastnikaTkivo hrustanca za normalno delovanje in obnovo sklepa potrebuje določene hranilne snovi, predvsem glukozamin in hondroitin. Gre za gradbena elementa hrustanca, ki pomagata pri obnovi hrustančnih celic, zavirata delovanje encimov, ki poškodujejo hrustanec in ohranjata funkcijo sklepov.

Zdrave slepe vzdržujemo s pomočjo ustrezne teže živali (večja teža, večji je pritisk in obremnitev sklepov), ustrezne vaje oziroma gibanja ter s pomočjo dodatkov prehrani.

Ti se najpogosteje priporočajo pri:
– starejših psih
– kot preventiva pri zelo aktivnih psih
– po določenih poškodbah ali genetskih motnjah psa

Vse bolj se kot dodatek za pomoč pri lajšanju tegob in bolečin sklepov uveljavlja tudi rastlina Vražji krempeljc, ki deluje tako protibolečinsko kot tudi protivnetno.

Lastniki pogosto reagiramo, ko so poškodbe hrustanca že velike. S pravilno prehrano, gibanjem in prehranskimi dodatki pa lahko poškodbe kosti in sklepov preprečimo ali vsaj oblažimo njihov nastanek in tako našim ljubljencem zagotovimo kvalitetno življenje tudi v starosti.

 

Besedilo: Janja Erjavec, dr.vet.med., www.vet4you.com

Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG