Sladkorna bolezen (Diabetes) pri psih –>

Sladkorna bolezen (Diabetes) pri psih

 

Trebušna slinavkaSladkorna bolezen je, ravno tako kot pri ljudeh, pogosto prisotna tudi pri psih.

Vzrok za nastanek sladkorne bolezni je pomanjkanje hormona inzulin, ki ga proizvaja trebušna žleza slinavka (pankreas). Inzulin nadzoruje količino in vnos glukoze (vrsta sladkorja) v celice in tkiva. Glukoza je vir energije za telo. Pomanjkanje inzulina ne povzroči samo sladkorno bolezen, temveč tudi nekatere druge avtoimunske bolezni.

Sladkorna bolezen je lahko dedna, pri čemer je dednost pogostejša pri nekaterih pasmah psov (samojed, nemški ovčar, zlati prinašalec, pritlikavi šnavcer, mops, pritlikavi koder,…). Pri psih, ki imajo preveliko telesno težo, obstaja več možnosti za razvoj sladkorne bolezni. Za sladkorno boleznijo trikrat pogosteje zbolijo samice, največkrat pa se bolezen pojavi v obdobju od 6 do 9 let starosti.

 

Zgodnji znaki, ki nas opozorijo na možno prisotnost sladkorne bolezni, so:

Sladkorna bolezen pri psih– nenadno hujšanje
– povečan apetit
– nezainteresiranost
– pogosta utrujenost
– oslabelost
– neaktivnost
– pogostejše in daljše spanje
– pogosto uriniranje ali težave pri zadrževanju urina
– velika potreba po tekočini
– slabša kakovost dlake ali povečano izpadanje dlake
– motnost oči

 

Ob bolj razviti sladkorni bolezni se lahko pojavi tudi:

– bruhanje
– izguba apetita
– dehidracija
– splošna oslabelost

V primeru, da ne poskrbimo za pravočasno zdravljenje, sladkorna bolezen privede do kome in celo smrti.

sladkorna bolezen pri psihOpozoriti je potrebno, da lahko našteti znaki opozarjajo tudi na začetek kakšnega drugega obolenja, zato je ob prisotnosti enega ali več naštetih znakov, nujen obisk pri veterinarju. Le veterinar bo lahko z natančnim pregledom in na podlagi laboratorijskih izvidov ugotovil, kaj se z našim psom dogaja.

V primeru, da naš pes zboli za sladkorno boleznijo, je potrebno natančno in dosledno zdravljenje, ki traja do konca življenja psa, saj je sladkorna bolezen kronična presnovna motnja in ni ozdravljiva.
Glede na tip sladkorne bolezni, bo veterinar predpisal terapijo, ki obsega dieto in morebiti tudi injekcije inzulina. Ravno tako kot pri ljudeh, obstajata tudi pri psih dva tipa diabetesa: tip 1 in tip 2. Pri tipu 1 (največkrat deden) je potrebno dodajanje inzulina, pri tipu 2 (največkrat posledica neprimerne prehrane) pa injekcije inzulina niso potrebne.

 

Sladkorna bolezen (Diabetes) pri psih –>

 

sladkorna bolezen pri psihPri psu, ki potrebuje injekcije inzulina, je zelo pomembno pravilno in pravočasno odmerjanje le-tega. Upoštevati moramo navodila veterinarja in druge vplive (aktivnost, prehrana, druge bolezni, stres). Le na takšen način se bomo izognili hiperglikemiji (previsoka stopnja glukoze v krvi) ali hipoglikemiji (prenizka stopnja glukoze v krvi) ter ohranjali primeren nivo sladkorja v krvi.

 

Znaki hipoglikemije so lahko:

– depresija
– zmedenost
– tresenje
– slabost
– bruhanje
– slaba koordinacija
– težave z ravnotežje
– nehoteno uhajanje urina ali blata
– izguba zavesti

V primeru hipoglikemije, moramo takoj odreagirati. Psu ponudimo nekaj zelo sladkega, na primer med. Prst namočimo v med in ga namažemo (vtremo) po dlesnih in pod jezikom psa. Sladkor v medu hitro deluje, zato bi se moralo stanje psa izboljšati v 1 do 2 minutah. Dvig sladkorja v krvi bo kratek, zato moramo psu takoj, ko si opomore, ponuditi manjši obrok hrane, da se raven sladkorja obdrži.

Preverjanje težePrehrana psa, ki ima sladkorno bolezen, mora biti bogata z beljakovinami, ne sme pa vsebovati preveč ogljikovih hidratov. Na tržišču obstaja že pripravljena hrana, ki je namenjena psom z diabetesom, saj vsebuje primerno razmerje maščob, kalorij in vlaknin. Priporočljivo je tudi, da psu ponudimo obroke, ki jih dopolnimo s kuhano zelenjavo. S pravilno sestavljenim jedilnikom omilimo težave, ki jih prinaša diabetes ter poskrbimo, da se bolezen ne stopnjuje.

Veliko pozornosti moramo nameniti ohranjanju priporočene telesne teže, saj pri prekomerno težkemu psu stopnjo sladkorja v krvi težje uravnavamo.

 

Ob sladkorni bolezni se lahko pojavijo tudi druge bolezni:

– vnetje mehurja
– težave z ledvicami
– različne alergije in vnetja kože
– siva mrena
– težave z jetri
– nevrološke težave
– težave z zobmi in dlesnimi
– povišan holesterol
– prebavne motnje, ki so posledica zmanjšane odpornosti organizma

Pri močno razviti sladkorni bolezni lahko pride tudi do slepote in gangrene posameznih okončin.

Sladkorna bolezenPomembno je, da pridružene bolezni pravočasno odkrijemo in zdravimo, saj le na takšen način preprečimo določene posledice. Še posebej moramo biti pozorni pri težavah s kožo, saj le-ta psa močno srbi in se zato praska. Pri tem nastanejo ranice, ki se pri sladkorni bolezni zelo težko in počasi celijo. Posledično lahko pride do infekcij in celo do gangrene. Redno moramo pregledovati zobe in dlesni, da ne pride do krvavitev in izpadanja zob.

 

Sladkorna bolezen (Diabetes) pri psih –>

 

sladkorna bolezenStopnja sladkorja v krvi se ves čas spreminja. Odvisna je od prehrane, aktivnosti psa, izpostavljenosti stresu in morebitni prisotnosti kakšne druge bolezni. Glede na navedeno, je potrebno redno merjenje stopnje sladkorja v krvi. Navedene meritve lahko opravimo sami doma. Glede na rezultat meritve in navodila veterinarja, bomo lahko ob pravem času pripravili pravilen odmerek inzulina ter prilagodili prehrano in aktivnosti psa.

Z diagnozo potrjena sladkorna bolezen prinese kar nekaj sprememb v ustaljen način življenja. Poskrbeti moramo za primerno prehrano, ki jo psu ponudimo ob točno določenih urah, pravilne in pravočasne odmerke predpisanega zdravila ter redno kontrolo stopnje sladkorja v krvi. Različni priboljški niso zaželeni, saj povzročijo hiter dvig sladkorja v krvi. Prilagoditi je potrebno tudi aktivnosti – zmanjšati intenzivnost in skrajšati čas dejavnosti. Potrebni so redni obiski veterinarja.

sladkorna bolezenPes s sladkorno boleznijo potrebuje natančno in dosledno obravnavno glede prehrane in morebitnega dodajanja inzulina. Ne pozabimo pa, da potrebuje tudi dovolj fizičnih in psihičnih dejavnosti ter veliko naše družbe. Bolezen in spremenjen način življenja bo lažje sprejel, če se bo počutil varnega, spoštovanega in ljubljenega.