Strupena hrana za pse in mačke –>

Strupena hrana za pse in mačke

 

Tako psi, kot tudi mačke so že po naravi zelo radovedne živali, še posebno takrat, ko gre za hrano. Zelo radi poskušajo hrano, ki je pripravljena za ljudi, pa naj bo to med jedjo ali pa med pripravo. Čeprav so zelo ljubki, ko prosijo za kakšen grizlajček, se moramo zavedati, da ni vsa hrana, ki je primerna za ljudi, lahko tudi dobra za živali. Veliko izdelkov, ki jih človek vsakodnevno uživa je lahko zelo strupenih za naše smrčke ter jim povzroči resne zdravstvene težave, lahko tudi smrt. Prav zato je zelo pomembno, da jim ne ponujamo hrane namenjene ljudem.

Hrana, ki ni primerna za naše kosmatinčke

 

Alkohol

Strupena hrana za pse in mačke, Alkohol

Alkohol se zelo hitro absorbira v krvni obtok živali ter lahko povzroči nevaren padec sladkorja v krvi, krvnega pritiska ter telesne temperature vašega kosmatinčka, kar pa lahko povzroči epileptične napade ter motnje v dihanju. Alkoholne sladice ter surovo testo (ki vsebuje kvas) so lahko prav tako povzročitelji raznih zdravstvenih neprijetnosti, zato je potrebno poskrbeti, da kosmatinček nima dostopa do njih.

 

Čebula

Strupena hrana za pse in mačke, Čebula

Čebula vsebuje sestavino, imenovano Tiosulfat, ki je strupena za mačke in pse. Zaužitje čebule, čebule v prahu ali celo kuhane čebule povzroči motnjo, imenovano hemolitična anemija, ki je značilna za poškodbe rdečih krvnih celic kot tudi za različne želodčne težave, kot je slabost, draženje ustne votline, prekomerno slinjenje, bolečine v trebuhu, bruhanje in drisko. Že majhna količina čebule je lahko strupena za organizem vašega psa ali mačke, klinični znaki zastrupitve pa se lahko pojavijo tudi več dni po zaužitju čebule. Priporoča se takojšnja veterinarska oskrba.

 

Česen

Strupena hrana za pse in mačke, Česen

Česen, drobnjak in por so prav tako strupeni, tako za pse in mačke. Česen se šteje za približno petkrat močnejšega od čebule, ki povzroča oksidativne poškodbe rdečih krvnih celic, kot tudi za različne želodčne težave, kot je slabost, draženje ustne votline, prekomerno slinjenje, bolečine v trebuhu, bruhanje in drisko. Drugi klinični znaki, ki se lahko pojavijo ob zastrupitvi s česnom so blede dlesni, povišan srčni utrip, pospešeno dihanje, slabost in nemirnost živali. Tako kot pri čebuli se tudi klinični znaki zastrupitve s česnom lahko pojavijo tudi več dni po zaužitju. Priporoča se takojšnja veterinarska oskrba.

 

Čokolada

Strupena hrana za pse in mačke, Čokolada

Med različnimi vrstami čokolade, obstaja različna stopnja pri vsebovanju kofeina, maščobe ter ostalih živalim nevarnih substanc. Na splošno pomeni, da če je čokolada temnejša, bolj bogata z deležem kakava, večja je nevarnost za zastrupitev živali. V primeru zastrupitve se lahko naš ljubljenček glede na tip ter količino zaužite čokolade sooča z raznimi zdravstveni neprijetnostmi, kot so bruhanje, driska, nenadzorovano uriniranje, hiperaktivnost, srčne aritmije, tresenje ter epileptičnimi napadi.

 

Strupena hrana za pse in mačke –>

 

Gobe

Gobe

Divje gobe, ki jih lahko najdemo rasti na vrtovih, poljih in gozdovih vsebujejo veliko strupenih snovi. Zastrupitev z gobami lahko pri psu povzroči resne zdravstvene težave z ledvicami, jetri ali na možganih. Pri psu povzroči tudi težave z živčnim sistemom, krče, bruhanje in smrt.

 

Kofein in Tein

kava

Energijske pijače, prehranske tablete namenjene ljudem, kava, čaj,… niso v nobenem primeru primerni za naše hišne ljubljenčke, saj lahko vplivajo na srce, želodec, črevesje in živčni sistem. Simptomi v primeru zastrupitve s kofeinom ali teinom vključujejo nemirnost, hiperaktivnost, trzanje mišic, povečano uriniranje, čezmerno sopenje, povečano srčni utrip in krvni tlak ter epileptične napade.

 

Kvašeno testo

testo

Kvašeno testo, ki vsebuje kvas, lahko ob zaužitju vašem kosmatinčku povzroči kar nekaj zdravstvenih nevšečnosti. Kvas lahko povzroči, da se zaužito testo napihne v želodcu ali črevesju vašega prijatelja. Kvasovke, pa sproščajo pline, ki pri psu povzročijo slabost, bruhanje, zasuk želodca, hudo drisko. Nekatera kvašena testa vsebujejo alkohol, ki prispeva znake utrujenosti pri psu. Alkohol je zelo strupeno živilo za organizem našega kosmatinčka.

 

Mastna hrana, hitra hrana ter kosti

Hitra hrana

Hrana, ki vsebuje preveč maščobe lahko pri našem kosmatinčku povzroči bruhanje in drisko. Mastna hrana pa v velikih primerih tudi vzrok za vnetje trebušne slinavke pri psih. Največ težav ob zauživanju mastne hrane naj bi imeli Šetlandski ovčar, Yorkshirski terier in Pritlikavi šnavcer, seveda pa to ni primerna hrana za nobeno pasmo psa. Prav tako, za psa ni primerna kuhana ali surova kost. Čeprav se nam zdi popolnoma naravno dajati psu razne kosti, pa lahko le te resno ogrozijo življenje vašega ljubljenčka saj se lahko zaduši z njimi. Prav tako lahko ostri robovi kosti povzročijo raztrganine v prebavnem črevesju našega prijatelja. Poskušajte se upreti ljubkim pogledom ter ne dajajte svojim ljubljenčkom hitre hrane, ostankov od kosila, kosti ali hrane kuhane v maščobi. S tem lahko preprečite marsikatero zdravstveno neprijetnost vašega kosmatinčka.

 

Mleko in mlečni izdelki

Mleko

Čeprav je zelo zabavno na vroč poleten dan deliti sladoled s svojim najboljšim prijateljem, se moramo zavedati, da mleko in ostali mlečni izdelki lahko povzročijo drisko in druge prebavne težave, saj imajo psi pomanjkanje laktaze v telesu, snovi, ki je potrebna za prebavo mleka in mlečnih izdelkov.

 

Strupena hrana za pse in mačke –>

 

Muškatni orešček

Muškatni orešček

Muškatni orešček se zaradi njegovega vonja največkrat uporablja za peko. Prav zaradi tega njegovega močnega vonja pa je tudi zelo vabljiv za naše hišne ljubljenčke in oni se mu prav stežka uprejo. Če imamo v hiši muškatni orešček, je potrebno poskrbeti, da mu naši ljubljenčki ne morejo blizu saj so lahko visoke vrednosti usodne za našega prijatelja. Znaki ob zastrupitvi z muškatnim oreščkom so nepravilnosti živčnega sistema in krči.

 

Oreščki

Oreščki

Čeprav se razni oreščki pojavljajo v različnih piškotkih, pa še ne pomeni, da so vsi primerni za pasjo prehrano. Mandeljni, Pistacije, Makadamije, plesnivi oreščki… lahko povzročijo resne želodčne težave ali celo zastrupitev psa. Plesnivi oreščki lahko vsebujejo strupene kemične izdelke, proizvedene z glivicami, ki pri živali povzročijo napade in druge nevrološke znake. Znaki zastrupitve pri psu z oreščki so zaspanost, bruhanje in izguba nadzora mišic.

 

Rabarbara

Rabarbara

Rabarbara je zelenjava, ki vsebuje oksalate, ki lahko sprožijo obolenje živčnega sistema, obolenje ledvic in prebavnega trakta. Rabarbara najpogosteje uporabljamo v receptih za pite, marmelade, želeje, omake in sok. Poskrbimo, da ostane ta rastlina samo na našem jedilniku ter preprečimo kosmatinčku uživanje Rabarbare in mu s tem prihranimo marsikatero zdravstveno nevšečnost.

 

Sadje

Največja težava pri sadju so semena in koščice. KakiSemena Kaki sadja lahko pri psu povzročijo vnetje tankega črevesja. Koščice pri sadju vsebujejo strup imenovan Cianid, ki je smrtno nevaren tako človeku kot živalim. Pes lahko pregrizne koščico in tako zaužije strup, ki mu lahko povzroči resne zdravstvene težave, celo smrt. Koščice pa so prav tako nevarne, saj se lahko zagozdijo v požiralniku vašega ljubljenčka ter povzročijo zadušitev ali pa z ostrimi robovi povzročijo raztrganine v prebavnem črevesju.

Grozdje in rozine naj bi po nekaterih podatkih spadali med povzročitelje za odpoved ledvic pri psih. grozdjeV primeru odpovedi ledvic se sposobnost za proizvajanje urina zmanjša, kar pomeni, da ne more več filtrirati strupov iz svojega telesa. Na žalost so razlogi za odpoved ledvic ter količina grozdja ali rozin za prekomerno zastrupitev še vedno neznani, zato je priporočljivo, da se izogibamo dajanju takšnih posladkov našim prijateljem, še posebno psom manjših pasem.

 

Strupena hrana za pse in mačke –>

 

Sol

sol

Veliko ljudi ne ve, da je lahko navadna sol nevarna, celo strupena za njihove ljubljenčke. Do zastrupitve z soljo lahko pride zaradi uživanja ostankov od našega kosila (velikokrat naše jedi še dodatno začinimo in solimo, ter tako še povečamo stopnjo soli v hrani), žvečenje pohištva med igro, pitje večje količine morske vode ter zaužitje kroglic, ki so napolnjene z barvo (npr.: kroglic za »paint ball«), te naj bi vsebovale veliko količino soli. Zastrupitev s soljo lahko našem kosmatinčku povzroči kar nekaj zdravstvenih težav, kot je zelo huda, slaba koordinacija, epileptični napadi in možganske otekline. Zelo pomembno je, da v primeru zaužitja večje količine soli svojemu kosmatinčku nudite takojšnjo veterinarsko oskrbo.

 

Surova jajca

surovo jajce

Vam je že kdaj padlo surovo jajce na kuhinjska tla, medtem ko vaš pes je v bližini? Bodite previdni: obstajata dva dobra razloga, zakaj pes ne sme jesti surova jajca. Prvič, vaš pes lahko zastrupi s hrano preko bakterij, kot so salmonela in E. coli. Drugič, prekomerno uživanje surovih jajc lahko povzroči pomanjkanje biotina, ki lahko povzroči težave s kožo in vpliva na dlako vašega psa.

 

Surovo meso in ribe

surovo meso

Surovo meso in surove ribe, ravno tako kot surova jajca, lahko vsebujejo bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano. Nekatere vrste rib, kot so losos, postrv, čepa,… lahko vsebujejo parazit, ki povzroča “bolezen rib.” Če je ne zdravimo, je lahko bolezen za našega ljubljenčka usodna v 2 tednih. Prvi znaki zastrupitve so bruhanje, povišana telesna temperatura, in velike bezgavke. Temeljito kuhanje ribe ubije zajedalce in tako zaščiti vašega kosmatinčka pred njimi, vendar ne smete pozabiti na ribje kosti, ki lahko prav tako povzročijo resne zdravstvene težave. Prav tako kot piščančje in puranje kosti se ribje kosti lahko zataknejo v požiralniku vašega ljubljenčka ter povzročijo zadušitev ali pa mu z ostrimi robovi povzročijo raztrganine v prebavnem črevesju.

 

Xylitol

Xylitol

Xylitol je nadomestek sladkorja, ki ga lahko najdemo med sestavinami v zobnih pastah, ustnih vodah, žvečilnih gumijih brez sladkorja, nekaterih zdravilih proti kašlju,… prav tako ga vsebujejo mnoga pecivo in bonboni. Največkrat to sestavino vsebujejo izdelki, priporočljivi za diabetike in tiste, ki sledijo diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Ne dovolite svojemu kosmatinčku dostopa do živil, ki vsebujejo Xylitol, saj je le ta za njih zelo strupen. Zaužitje živila, ki vsebuje Xylitol, lahko pri psu povzroči hitro sproščanje inzulina v telesu in povzroči hipoglikemijo. Znaki za hipoglikemijo so bruhanje, slabost, včasih tudi epileptični napadi. V nekaterih primerih lahko zastrupitev z Xylitolom povzroči tudi odpoved jeter.

 

Če sumite, da je vaš ljubljenček zaužil strupeno snov, nemudoma kontaktirajte najbližjo veterinarsko postajo ter mu zagotovite takojšnjo veterinarsko pomoč!