Strupene rastline za pse in mačke –>

Strupene rastline za pse in mačke

 

Čeprav so nekatere rastline naravnost čudovite in jih z veseljem uporabljamo za okraševanje naših domov ter vrtov, pa se moramo zavedati, da so nekatere od njih zelo strupene, še posebno za naše pse in mačke. Njihova toksičnost lahko povzroči razne zdravstvene težave, kot so bruhanje, driska, težave z živčnim sistemom, težko dihanje, pospeši ali upočasni srce, okvaro ledvic,… lahko tudi smrt. Preverite ali imate doma katero od rastlin, ki bi lahko ogrožala zdravje vašega kosmatinčka, ter poskrbite, da le ta ne bo imel dostopa do nje.

 

Amarilis – Vitezova zvezda

amarilis

Hippeastrum ali Vitezova zvezda, bolj znan kot amarilis, je ena izmed rastlin, ki nam pozimi potešijo željo po lepih cvetovih. Čeprav pa je ta rastlina za nas čudovita okrasna rastlina, pa lahko našim ljubljenčkom povzroči kar nekaj zdravstvenih nevšečnosti kot je bruhanje, driska, depresija, izguba apetita, tresenje, slinjenje ter bolečine v trebuhu.

 

Azaleja – Rhododendron simsii

Azaleja

Azaleja je majhen olesenel razvejen grmiček, ki lahko cveti od pozne jeseni do srede pomladi. Dve vrsti lahko gojimo kot sobne rastline: indijsko azalejo (rhododendron simsii) in japonsko azalejo (rhododendron obtusum). Japonska azaleja lahko pri naših klimatskih pogojih raste tudi zunaj. Zastrupitev psa z Azalejo lahko povzroči slabost, razdražen želodec, slinjenje, srčno popuščanje, depresijo in morebitno komo.

 

Bela omela – Mistletoe

Bela omela

Bela omela je zimzelena podeželska rastlina, ki ima obliko grmička polkrožnega obrisa, ki v premeru doseže povprečno med 20 in 90 cm, včasih pa celo do 120 cm. Čeprav to rastlino zelo radi uporabljamo za okrasitev v času božiča, pa se moramo zavedati, da lahko povzroči našim ljubljenčkom kar nekaj zdravstvenih neprijetnosti. V primeru zaužitja lahko pride pri našem kosmatinčku do močnega bruhanja in driske, težkega dihanja, kolapsa pljuč, halucinacij in smrti.

 

Bodika – Holly

Bodika

Drevo navadne bodike zraste do višine 10 m in ima gladko lubje. Zimzeleni usnjati listi so ovalni ali elipsasti, njihov rob pa je nazobčan in ima ostre bodice. Po zgornji strani imajo povoščen videz, spodnja stran pa je svetlejša in bolj hrapava. Cvetovi drevesa so enospolni, majhni in bele barve na kratkih pecljih. Iz oplojenih cvetov se razvijejo majhne jagode rdeče barve, ki imajo na človeka odvajalni učinek, pri zaužitju velikega odmerka pa so celo strupene. Pri hišnih ljubljenčkih lahko ob zaužitju povzroči intenzivno bruhanje, driska in depresije.

 

Strupene rastline za pse in mačke –>

 

Božična jelka

Božična jelka

Božična drevesa se štejejo kot rahlo strupene rastline za hišne ljubljenčke. Olje jelke lahko draži usta in želodec, povzroča prekomerno slinjenje ali bruhanje. Padle iglice so lahko zelo ostre in se lahko hitro zarijejo v tačke vašega kosmatinčka ali pa jih le ta lahko pogoltne in se mu tako zagozdijo zagozdijo v goltancu in tako povzročijo bruhanje, draženje, v nekaterih primerih zadušitev ali pa mu resno poškodujejo (prebodejo) prebavni trak. Marsikdo, ki ima doma naravno božično drevo, le to postavi v večjo posodo z vodo, kateri doda kemikalije (največkrat aspirin), da se obdrži svežina drevesa. Takšna voda je strupena za vašega ljubljenčka, zato poskrbite, da le ta ne bo imel dostopa do nje.

 

Božična zvezda – Euphorbia pulcherrima

Božična zvezda

Božična zvezda je zelo znana in priljubljena okrasna rastlina, ki lahko polepša stanovanje v obdobju zime. Njeni ponavadi rdeči ovršni listi izgledajo kot veliki cvetovi in so zelo dekorativni več mesecev. Mnogo ljudi meni, da je zelo strupena, vendar pa to ni popolnoma res. Šteje se namreč v rahlo strupene rastline, saj on zaužitju lahko povzroči draženje v gobcu in želodcu, slabost ter bruhanje, ne pa tudi smrt.

 

Ciklama – Cyklamen persicum

Ciklama

Ciklama je ena izmed najbolj priljubljenih cvetočih sobnih rastlin, ki cveti tudi pozimi. Ima čudovite uvihane cvetove na dolgih steblih, ki so živahnih barv ali pastelnih odtenkov. Okrasni mesnati listi s srebrnimi in zelenimi vzorci so srčaste oblike. Poznamo tudi bele in večbarvne z gladkimi in zarezanimi robovi. Obstajajo tudi pritlične vrste ciklam, ki po obilnosti cvetov ne odstopajo od njihovih večjih sorodnikov. To sezonsko cvetje pa je lahko nevarno za hišne ljubljenčke. Ob zaužitju lahko povzroči hudo bruhanje.

 

Dieffenbachia

Dieffenbachia

To je trajnica z ravnim steblom, preprostih listov, ki vsebujejo bele pike in lise. Zaradi nezahtevnosti je zelo pogosta sobna rastlina. V primeru zaužitja lahko Dieffenbachia pri našem ljubljenčku povzroči močno draženje ustne votline, slinjenje, slabost, bruhanje in težave pri požiranju.

 

Hijacinta – Hyacinthus orientalis

Hijacinta

Hijacinte prihajajo iz Grčije in Male Azije in pripadajo družini Liliaceae – Liljavk. Pozimi prinašajo pomlad v stanovanje. Kupujemo jih kot lončnice ali vzgajamo iz čebulic v posebni stekleni posodi. Čeprav so lahko vsi deli te rastline povzročijo neželene učinke ob zaužitju, pa imajo te rastline najvišjo stopnjo strupa skritega v čebulici. Če jih naš ljubljenček zaužije v večji količini lahko čebulice vplivajo njegovo dihanje in povzročijo hudo bruhanje, drisko ter povečanje srčnega utripa.
Jesenski podlesek

Čeprav lahko tako spomladanski, kot tudi jesenski podleski povzročijo škodljive reakcije pri hišnih ljubljenčkih, je jesenski podlesek še posebno strupen za naše kosmatinčke. Ob zaužitju lahko povzroči hudo bruhanje, krvavitve iz prebavil, poškodbe jeter, poškodbe ledvic ter motnje dihanja.

 

Strupene rastline za pse in mačke –>

 

Kalanchoe

Blossfeldova kalanhoja – Kalanchoe blossfeldiana

Blossfeldova kalanhoja
Blossfeldova kalanhoja cveti veliko mesecev celo če zanjo ne skrbimo preveč. Cvetovi so ponavadi rumeni ali rdeči, bolj redko pa srečamo blossfeldovo kalanhojo, ki cveti rožnato, vijoličasto ali oranžno in zelo sporadično blossfeldovo kalanhojo, ki ima bele cvetove. V naravi rastline cvetijo jeseni. Blossfeldova kalanhoja prihaja iz Madagaskarja in pripada družini Crassulaceae – debelolistovk.

Petelinova mamica – Kalanchoe pinnata

Petelinova mamica
Kalanchoe pinnata se je še pred kratkim imenovala Bryophyllum, ker pomeni ” mahov list”. Kljub sorodstvu kalanchoe pinnata z kalanchoe blossfeldiana, je med njima težko najti podobnosti. Druga imena rastline so “rastlina s trumico”, “petelinova mamica” in “krojač”. Kalanchoe pinnata prihaja iz Havajev in spada v družino Crassulaceae – debelolistnic.

Polstena kalanhoja – Kalanchoe tomentosa

Polstena kalanhoja
Polstena kalanhoja izgleda, kot žametna. Mesnati listi so v celoti pokriti s srebrnimi dlačicami in imajo temno rjave robove. Kdo prvič vidi ta rastlino, podvomi, ali je to sploh rastlina, ker je bolj podobna plišasti igrački. Polstena kalanhoja prihaja iz Madagaskarja in spada v družino Crassulaceae – tolstičevk.

Ta priljubljena rastlina lahko ob zaužitju pri našem ljubljenčku povzroči bruhanje, drisko in srčne aritmije.

 

Krizantema

Krizanteme

Krizanteme so ene najlepših in hkrati najbolj priljubljenih rož. Pravi čas za cvetenje krizantem je jesen, obstajajo pa tudi vrste, ki se prodajajo v polnem razcvetu čez celo leto. Ime krizantema zajema veliko rastlin v različnih oblikah in barvah cvetov. Pri hišnih ljubljenčkih lahko ob zaužitju povzročijo bruhanje, drisko, depresija, slinjenje in izguba apetita.

 

Lilije

Lilije

Lilije imajo na vsakem steblu velike, čudovite cvetove. Nekatere vrste Lilij, med drugim tudi Tiger, Azijske, Velika noč in Japonske lilije, so zelo strupene za mačke. Huda ledvična odpoved je lahko posledica zaužitja že nekaj cvetov ali listov. Če je vaša mačka pojedla kateri koli del Lilije, je potrebna takojšnja veterinarska pomoč. Tudi za pse, Lilija ni primerna rastlina za žvečenje.

 

Narcisa – Narcissus

Narcise

Narcisa je tipičen predstavnik čebulnatih rastlin, ki ima prelepe cvetove. Poleg divje rastočih sort, so gojitelji ustvarili številne sorte, primerne za gojenje v sobnih pogojih, ki se razlikujejo po barvi in količini cvetov v socvetju. Pri hišnih ljubljenčkih lahko ob zaužitju povzroči rezne gastrointestinalne bolezen, krče, nizek krvni tlak in tresenje.

 

Strupene rastline za pse in mačke –>

 

Navadni oleander – Nerium oleander

Navadni Oleander

Navadni oleander ni sobna rastlina v pravem pomenu besede, toda lahko ga gojimo v lončku v sončnih dnevnih sobah ali rastlinjakih. V naravi zelo pogosto raste v koritu reke, kar pomeni, da ima rada vlago in tudi zahteva veliko količino svetlobe. Rastlina ni odporna na mraz. Prihaja iz Sredozemlja in južno zahodne Azije in pripada družini Apocynaceae – pasjestrupovk. Listi in cvetovi so zelo strupeni in ob zaužitju lahko povzročijo hudo bruhanje, počasen srčni utrip, v nekaterih primerih celo smrt.

 

Sago palme

Sago palma

Sago palme najdemo v tropskih / subtropskih okoljih, uporabljajo pa se tudi kot okrasne Bonsai sobne rastline. Vsi deli te rastline se štejejo med strupene. Najbolj strupen del so semena. Sago palme vsebujejo cycasin, ki lahko pri psih povzroči odpoved jeter. Znaki zastrupitve so slinjenje, nervoza, bruhanje, driska, šibkost, krči, tresenje, nenormalno kopičenje tekočine v trebuhu, bolečine v trebuhu, zlatenica, in črno-katrana blato. V primeru, da pes zaužije to rastlino, je z zdravljenjem potrebno začeti nemudoma. Tudi z agresivnim zdravljenjem je preživetje približno 50%.

 

Tulipani

Tulipani

Dva najpogostejša načina ločevanja med posameznimi skupinami tulipanov sta glede na čas cvetenja in višino cvetnega poganjka. Tako jih lahko razdelimo na zgodnje, kasneje in pozno cvetoče, po višini pa na nizke, srednje visoke in visoke. Čeprav lahko ob zaužitju vsi deli tulipana povzročijo zdravstvene nevšečnosti, pa je tudi pri Tulipanu najbolj strupena čebulica. Če jih naš ljubljenček zaužije, lahko čebulice vplivajo na njegovo dihanje in povzročijo hudo bruhanje, drisko, povečanje srčnega utripa ter pomanjkanje apetita.

 

Velikonočni kaktus

Velikonočni kaktus

Velikonočni kaktus je rastlina, ki izvira iz Brazilije v Južni Ameriki. Kot pove že samo ime cveti okoli velike noči. Ponaša se z čudovitimi raznobarvnimi cvetovi. Pri hišnih ljubljenčkih lahko ob zaužitju povzroči bruhanje, drisko in depresije.

Najpogosteje opaženi znaki ob zaužitju strupenih rastlin se nanašajo na prebavila: bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, včasih prekomerno slinjenje. V nekaterih primerih, se lahko pojavi tresenje in epileptični napadi, sledi koma in smrt. Opazujte vašega ljubljenčka v bližini rastlin in poskrbite, da ne bo imel prostega dostopa do rastlin, ki so strupene za njegov organizem.