Zagon imunskega sistema – Ko pride jesen –>

Zagon imunskega sistema – Ko pride jesen!

 

Zagon imunskega sistema - Ko pride jesen!V tem obdobju je predvsem potrebno paziti na naše veterane, mladiče in obolele pse, saj imajo oslabljen imunski sistem, ki bo težje sledil vsem stresnim spremembam tega obdobja in obenem lovil hujše ali lažje »zločince«, ki so se odločili vdreti v pasje telo. Jesen je obdobje, ki je značilno po okužbah zgornjih dihal, senčil, vnetij oči, razpokani koži na blazinicah in nosu. Pasjemu organizmu lahko pri »zagonu« imunskega sistema pomagamo s prehrano in prehranskimi dodatki, obenem pa pazimo na svoje pse. Mokrega psa ne zapremo takoj v pesjak ali ga ne pustimo spati na hladnih ploščicah. Dokler se pes giblje telo ohranja notranjo temperaturo, ko se telo umiri, pa temu ni več tako. Psa zbrišemo, po potrebi osušimo s sušilnikom za lase in mu ponudimo toplo ležišče. Ne pozabimo, da bodo psi s hladnim vremenom potrebovali več hrane; oboleli, stari in mladi psi več enostavno prebavljive, kakovostne hrane.

 

Antioksidanti: vitamin C in E

Ti načeloma ne spodbujajo imunskega sistema, ampak odstranjujejo spojine, ki nastanejo ob poškodbah celic v telesu ali takšne, ki bi celicam lahko škodovale (histamin, interleukin, tumorske faktorje). Vitamin C sintetizira v črevesju že samo pasje telo, vendar ob prebavnih težavah in stresnih situacijah, ko je lahko ta sinteza zmanjšana, ta vitamin dodajamo v prehrano.
Vedno uporabljamo vitamine naravnega izvora, saj je njihova absorbacija večja. Kot zelišče ima največjo vsebnost vitamina C/100g prav peteršilj. Vitamin E najdemo v oljih in sedaj v trgovinah lahko dosegljivih bučnih semenih. Psu ponudimo mleta semena, ki so obenem odlična, kot sredstvo proti notranjim parazitom.

Beta glukani: gobe, kvasovke, alge

Zagon imunskega sistema - Ko pride jesen!Beta glukani so polisaharidi, ki jih najdemo v :
– Ovsu
– Ječmenu
– Stenah gob
– Kvasovkah
– Algah

So modifikatorji biološkega odziva z imunomodolatornim delovanjem; imajo imunostimulativni učinek in pomagajo pri antitumorskem in antimikrobnem odzivu.

V ta namen uporabimo gobe (npr. Reishi). Psi imajo zelo radi tudi pivski kvas, dodamo jim tudi alge (npr. zeleno algo Spirulino). Nič ni narobe, če v stresnem obdobju uporabimo vse troje in resnično prisilimo imunski sistem, da premakne svoje delovanje v »peto prestavo«!

Kokostrum:

Vsebuje faktorje, ki pomagajo telesu v borbi proti patogenim organizmom, obenem pa že sam vsebuje določena protitelesa. Sestavni del Prolin je imunomodelator, ki lahko spodbuja imunski sistem ali spravlja v ravnovesje preaktivnega (alergične reakcije).
Lactoferin pa inhibira virusno razmnoževanje, rast tumorjev in aktivira neutrofilce.

Omega 3 in 6:

Zagon imunskega sistema - Ko pride jesen!Ta olja imajo antioksidativno in imunomodulatorno moč; uporabljamo jih, ko bi radi zmanjšali kronične vnetne reakcije organizma (artritis, dermatoze). Seveda imajo še več pozitivnih lastnosti, zato naj nikoli ne manjkajo pasji prehrani.

Uporabite lahko:
– kakovostna ribja olja
– obogatite pasjo prehrano z modrimi morskimi ribami
– dodajate rastlinska olja

Se vse sliši preveč komplicirano? Pa vendar NI. V teh mesecih dodajte pasjemu obroku žlico nasekljanega peteršilja, žlico mletih bučnih semen, čajno žličko suhega pivskega kvasa, parkrat na teden vrzite v pripravljeno hrano zeleno tabletko Spiruline in ne skoparite z rastlinskim (sončnično, olivno, bučno, laneno) ali ribjim oljem.

Imunski sistem bo delal s polno paro!

 

Besedilo: Uredništvo glasila KINOLOG
Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG