LABRADOREC

8. FCI skupina – Prinašalci, šarivci in vodni psi


Naši psi so del naše družine. So naš način življenja. So dragoceni in neponovljivi sopotniki, kateri si zaslužijo posebno pozornost in skrb.

Temelj naše vzreje je selekcija plemenk in plemenjakov, kateri so tako imenovani “multi purpose” labradorci, kateri popolnoma ustrezajo FCI standardu.

Pri sami vzreji dajemo poudarek na zdravje (klinični in genetski testi-vse, kar je na voljo), karakter ter telesno zgradbo psa. Naše vodilo je, da samo zdrav in telesno pravilno grajen pes s stabilnim karakterjem lahko uspešno opravlja svoje vsakodnevne naloge, ne glede na to, ali gre za delovnega, za razstavnega ali pa družinskega psa. Psi iz naše vzreje so vse to v enem in le tako so lahko srečni in zadovoljni življenjski sopotniki, vsem v veselje.

Kako labradorca opisati na kratko? Nemogoče. Zaradi njegovih vsestranskih kvalitet.

Labradorec je bil vzrejen kot prijazen spremljevalec in koristna delovna pasma. V preteklosti je služil kot ribiški pomočnik v hladnem severnem Atlantiku (Newfoundland, Labrador, Kanada): vlekel je mreže, vrvi in prinašal ribe, ki so uhajale iz mrež. Od tu njegova neizmerna ljubezen do vode, plavanja in prinašanja. Prvotno poimenovan pes sv. Janeza (St. John), po glavnem mestu Newfoundland. Zasluga za izhodiščni vzrejni program današnje pasme labradorcev gre angleškim aristokratom Earl of Malmesbury in Duke of Buccleuch. V Angliji so pse sv. Janeza preimenovali v labradorce. Pasma je uradno priznana od leta 1903, čeprav njen izvor sega v 16. stoletje.

Labradorci so skozi zgodovino pasme dokazali svojo uporabnost in vsestranskost, tako da so se z ribiškega spremljevalca preusmerili na terenskega prinašalca, razstavnega psa in sodobnega delovnega psa. Ena vloga pa je ostala nespremenjena: čudovit spremljevalec in prijatelj.

Labradorec je srednje velik, s skladno in močno konstitucijo, atletske in uravnotežene oblike. Njegove fizične in duševne značilnosti ga označujejo kot psa, ki je vzrejen za učinkovitega prinašalca male divjadi na planem in iz vode, s stabilnim temperamentom, ki je primeren za različne dejavnosti zunaj lovskega okolja.

Njegove najbolj prepoznavne značilnosti so kratka, gosta, vremensko odporna dlaka (s poddlako) v črni, rumeni ali čokoladni barvi; vidrast rep; sodčasto poreberje; plavalna kožica; glava z zmernim stopom ter jasnih in nežno izraženih potez; »prijazne« rjave oči, ki izražajo značaj, inteligenco in dober temperament.

Predanost te pasme je globoka. So ljubeči psi do ljudi in drugih živali, z močno izraženo željo za delo s ljudmi. Odlikujejo se kot službeni psi in psi vodniki, družinski hišni ljubljenčki, psi za vojaška, carinska in policijska iskanja, psi za iskanje in reševanje, pa tudi lovski spremljevalci in psi terapevti.

Ker je pasma zelo priljubljena in popularna, je izredno pomembno, da se pri odločitvi za novega družinskega člana obrnete na vzreditelja, kateri odgovorno in selektivno vzreja v skladu z FCI standardom pasme (FCI standard št. 122).