Namestitev psa v stanovanju ter namestitev v pesjaku in pasja uta –>

Namestitev psa v stanovanju ter namestitev v pesjaku in pasja uta

 

Namestitev psa v stanovanju:

Namestitev psa v stanovanju ter namestitev v pesjakuČe smo se odločili, da bo pes živel z nami v stanovanju, ga moramo že takoj ob prihodu seznaniti z mestom (ležiščem), kjer bo v prihodnje preživel večji del dneva. V ta namen v stanovanju psu namenimo miren, vendar svetel in zračen kotiček, mimo katerega je čez dan čim manjši »promet« družinskih članov ali celo obiskovalcev. Na psu dodeljenem mestu namestimo ležišče iz zmerno mehkega materiala, ki pa naj bo za nekaj centimetrov dvignjeno od tal. Priporočljivo je, da je ležišče prekrito z naravno prevleko, ki jo je mogoče temeljito oprati. Za namestitev psa v stanovanju je zelo primerno ležišče iz PVC materiala. Ob ustrezni pralni podlogi je omogočeno temeljito čiščenje, po potrebi pa tudi razkuževanje.

 

Namestitev psa v pesjaku:

Veliko psov biva v pesjakih, ki so v bistvu ograjen prostor, namenjen omejitvi prostega gibanja in počitku psa. Prav zaradi slednjega je pomembno, da je pesjak v mirnem predelu dvorišča, vendar hkrati tako, da pes lahko opazuje dogajanja v svoji okolici in, da je prek svojih čutil čim več v stiku s svojim gospodarjem. Velikost pesjaka prilagodimo velikosti odraslega psa. Pri tem upoštevamo, da je za prostor, namenjen počitku, dovolj tolikšna prostornina, ki zagotavlja, da se pes v njegovem zunanjem delu lahko udobno zlekne. Pesjak postavimo v zavetno lego, v poletnih mesecih pa naj bo psu zagotovljena nujno potrebna senca.

Namestitev psa v stanovanju ter namestitev v pesjakuBivalni prostor za psa ogradimo z mrežo iz nerjavečega kovinskega materiala, ki ga pes ne more prigrizniti; zaradi navedenega razloga aluminijasta mreža ni primerna. Morebitno spodkopavanje ograje preprečimo tako, da mrežo pričvrstimo na trdo podlago. Najbolje je, da v ta naredimo do 30 cm visok betonski temelj za ograjo, ki naj bo 2/3 v zemlji. V pesjaku moramo tla urediti tako, da jih bo mogoče temeljito čistiti, po potrebi tudi razkuževati, hkrati pa morajo biti neškodljiva za zdravje psa. Kljub pestri ponudbi gradbenih materialov je za tla v pesjaku zaradi dobrih toplotno – izolacijskih lastnosti še vedno najprimernejši les, ki ga pred mrazom zaščitimo z ustreznim premazom. Kot primeren material se je za tla izkazal tudi betonski asfalt, nekoliko manj pa material, ki se uporablja za gradnjo tal v hlevih – hlevit. Zraven naštetih je dandanes na trgu že mogoče kupiti posebne materiale, namenjene predvsem za gradnjo tal v pesjakih.

Opozoriti velja, da v pesjak nikakor ne sodijo betonska tla, saj beton zaradi slabe toplotne izolacije in hodroskopičnih lastnosti škodljivo vpliva na zdravje psa. Prav tako so zaradi omejenih možnosti čiščenja v pesjaku neprimerna tudi peščena tla.

Priporočljivo je, da pesjak deloma prekrijemo s streho, ki psu nudi zavetje pred padavinami in premočnim soncem. Ker se večina psov občasno rada izpostavlja dežju, je povsem dovolj, da je pokrita samo ½ pesjaka.

Če imamo dva ali več psov, nameščenih vsakega v svojem pesjaku, naj bodo bivalni prostori med seboj ločeni s predelnimi stenami tako, da se živali med seboj ne vidijo. S tem zmanjšamo možnost medsebojnega vznemirjanja in celo poškodb zaradi morebitnih spopadov.

 

Pasja uta:

Nujen sestavni del pesjaka je tudi pasja uta, ki psa varuje pred neugodnimi vremenskimi vplivi in mu omogoča počitek. Velikost ute prilagodimo velikosti psa, pri čemer mora njena površina omogočiti udobno namestitev živali. Ker je uta v večini primerov tudi prostor za kotitev in namestitev mladičev, naj bo njena velikost temu primerno večja.

Namestitev psa v stanovanju ter namestitev v pesjaku, paja utaČeprav je v zdajšnjem času tudi na našem trgu mogoče kupiti že izdelane pasje ute iz različnih materialov, se navadno njene izdelave lotimo sami.

Poznamo dve vrsti pasjih ut – enodelne in dvodelne pasje ute.

Enodelna pasja uta

Pri enodelni uti je pomembno, da je vhod vanjo pomaknjen na eno stran, tako da druga stran psu omogoča primerno zavetje.

Dvodelna pasja uta

Dvodelna uta je sestavljena iz predprostora (vetrolov) in ležišča. Predprostor naj bo tolikšen, da pes v njem lahko leži in opazuje okolico, dovolj prostorno ležišče pa mora psu omogočiti udobno namestitev. Takšna uta je skorajda nujna za samico z mladiči. Najustreznejši gradbeni material za pasjo uto je vsekakor les; pri izdelavi si prizadevamo, da je v tleh in stenah čim manj lukenj »špranj«, ki so zelo ugodno zatočišče za bolhe in druge insekte. Stene naj bodo dvojne in praviloma tudi toplotno izolirane. Za tla uporabimo nekoliko debelejši les, ki ga je mogoče po potrebi tudi temeljito očistiti. Pri izdelavi strehe predvidimo možnost odpiranja, kar omogoča čiščenje in razkuževanje ter nadzor nad dogajanjem v morebitnem leglu. Uta naj bo u ustreznimi podstavki za 5 do 10 cm dvignjena od tal, kar zagotavlja zračnost in zmanjšuje vlažnost v njej. Pri namestitvi ute v pesjaku moramo upoštevati smer vetra, pri čemer vhod obrnemo v zavetno lego.

 

Stelja:

Stelja v uti je za psa vsekakor dobrodošla zlasti v hladnejšem obdobju leta. Mehko in toplo ležišče lahko pripravimo iz sena, slame ali otave. Pri tem moramo skrbeti, da steljo redno in pogosto menjavamo, saj se dokaj hitro zdrobi, ob deževju pa navzame vlage. Tudi različne odeje prav zaradi vpijanja vlage niso najprimernejše. Iz praktičnega stališča je za ta namen najbolj uporabno koruzno ličje, ki nudi potrebno toploto, se pa ne drobi in v določeni meri celo odganja mrčes. Če se zmoči, ga lahko posušimo na soncu in ponovno uporabimo. V primeru, da pes v uti ne prenaša stelje, kar potrjuje s tem, da jo vztrajno odnaša, mu je pač ne damo, ob tem pa poskrbimo, da ima ustrezna, dobro izolirana lesena tla.

 

Vir: Marko Mali – LOVSKA KINOLOGIJA