Pasje poletje –>

Pasje poletje

 

Pasje poletjePsi veliko lažje prenašajo mrzlo zimo kot visoke poletne temperature. Zato je potrebno poskrbeti, da v vročih poletnih mesecih preprečimo nevšečnosti, ki lahko doletijo našega štirinožnega prijatelja. Vse več je lastnikov, ki si ne predstavljajo popolnega dopusta brez svojega kosmatinca in se vsako leto radi odpravijo na izlete in potovanja v pasji družbi.

Skrbno izbirajo mesta, kjer so kosmatinci dobrodošli in se v naprej pozanimajo, ali so psi v izbranih letoviščih in na plažah dovoljeni oziroma zaželeni. Za brezskrbno preživljanje dopusta stran od doma, pa je potrebno poznati tudi nevšečnosti (težave), nevarnosti, ki nas lahko doletijo ter možnosti preventivne zaščite pred najpogostejšimi boleznimi, ki spremljajo pse poleti. Če se odločite za potovanje v tujino, morate dobro preučiti postopke in zahteve, ki jih mora vaš pes izpolnjevati za vstop v druge države.

Priprave na pot naj se začnejo dovolj zgodaj, posebej če potujete v bolj eksotične države, ki zahtevajo opravljena cepljenja tudi 6 mesecev pred načrtovano potjo. Če s psom potujete v tujino, se z veterinarjem pravočasno posvetujte o potrebnih cepljenjih in zdravstvenih podatkih. Obvezen je mikročip, ki je trajna oblika identifikacije psa in vam lahko odlično pomaga pri nepričakovanih nezgodah, npr. če bi se pes izgubil,… Za prehod meja vseh držav članic EU ter nekaterih ostalih držav zadostuje evropski potni list za hišne živali, v katerem so zabeleženi podatki o številki mikročipa, lastništvu živali in o opravljenih cepljenjih. Za potovanje v tretje države sveta pa potrebujete tudi veterinarsko spričevalo. Pozorni moraste biti tudi na seznam »nevarnih pasem«, katerih vstop v nekatere države članic Evropske unije je celo prepovedan.

 

Temperaturna razlika v avtomobilu naj ne bo prevelika:

Pasje poletjeČe je le mogoče, se od doma odpravite v času, ko vročina ni previsoka. Čeprav je vaš avtomobil klimatiziran poskrbite, da temperaturna razlika ni prevelika ter, da klima ni usmerjena neposredno v psa. Če vašega psa muči potovalna slabost, ga vsaj eno uro pred začetkom potovanja ne hranite oziroma mu izpuščeni obrok ponudite, ko boste na cilju. Psa nikoli ne pustite čakati v razgretem avtomobilu, saj lahko doživi smrtno nevaren toplotni udar. Med potjo ne pozabite na postanke ter zadostno količino sveža vode. V avtomobilu mora biti pes primerno nameščen, da voznika med vožnjo ne ovira. Priporočljiva je namestitev v transportni košari oziroma kletki, če pa pes prosto sedi oziroma leži na zadnjih sedežih, ga je potrebno pripeti s posebnim varnostnim pasom.

 

Letalske prevoze za pse ponujajo zgolj izbrane letalske družbe:

Če potujete z letalom, se pri letalski družbi pozanimajte o pravilih glede prevoza psov. Psi so med prevozom nameščeni v prostoru za tovor v posebej oblikovanih potovalnih košarah. Košara za potovanje je označena s podatki o lastniku psa. Nekatere letalske družbe omogočajo, da se psi manjših pasem lahko peljejo z lastniki v potniški kabini.

 

Tudi pse je potrebno zaščititi pred opeklinami:

Pasje poletjePsa peljite na plažo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko temperature niso previsoke. Vedno naj ima pes se možnost umakniti v ohlajen prostor ali v senco in naj ima vedno dovolj sveže vode, da se lahko odžeja. Tudi koža psa je občutljiva na sonce, zato lahko tudi vaš ljubljenček dobi opekline. To še posebej velja za pse s svetlo in kratko dlako. Nekateri psi radi pomočijo glavo pod vodo, pri čemer je potrebno paziti na vnetje ušes, predvsem pri pasmah s povešenimi uhlji. Pri igri s psov v vodi zato raje uporabite na gladini plavajočo igračo. Po kopanju v morju je priporočljivo psa stuširati in mu tako sprati sol iz dlake, da se izognete morebitnim alergijam ali srbečici. Zelo težko je psa pripraviti do tega, da morske vode ne pije, zato mu pred skokom v morje vedno ponudite svežo vodo.

 

Pasje poletje –>

 

Tudi v gorah upoštevajte nenapisana pravila:

Če se poleti raje umaknete na višjo nadmorsko višino in načrtujete aktivnejši oddih, vnaprej poskrbite tudi za kondicijo svojega pasjega prijatelja. Upoštevajte napisana in nenapisana pohodniška pravila in imejte psa vedno na povodcu. Ne le zaradi mimoidočih ampak tudi zaradi morebitnega preganjanja divjadi. Čeprav se znajdete sredi divje narave, ob pohodniški poti vedno pobirajte iztrebke. Psu med hojo pogosto ponudite svežo vodo. Vedno se vnaprej pozanimajte ali so psi na izbranem območju dovoljeni, saj mnoge destinacije, kot so na primer poti ob naravno zaščitenih jezerih, psom zaradi mnogih neodgovornih lastnikov vstopa ne dovoljujejo.

 

Menjava okolja je najbolj stresna:

Pasje poletje, menjava okoljaČetudi menite, da ni pravega dopusta brez vašega ljubljenčka, pa ne mislite le na svoje veselje. Pomislite tudi na kosmatinca, ki težko prenaša prevelike temperature in temperaturne razlike ter ni vajen dnevnih aktivnosti v takšnih vremenskih razmerah. Premislite, ali boste lahko svojemu psu na dopustu res uredili razmere, v katerih bo bivanje zanj prijetno. Pes vam bo hvaležen, če boste zanj poskrbeli tako, da menjava okolja ne bo pomenila zanj prevelik šok. Če morda mislite, da bi bilo potovanje za psa lahko prenaporno, so vam na voljo številni pasji hoteli po vsej Sloveniji, lahko pa svojega ljubljenčka zaupate tudi oskrbi na svojem domu.

 

Pred izbiro pasjega hotela spoznajte osebje:

Preden se odločite svojega psa zaupati zaposlenim v pasjem hotelu, o izbranem hotelu poiščite čim več informacij. Če je le mogoče se z osebjem dogovorite za vnaprejšnje srečanje, da se seznanite, kje bo »počitnice« preživel vaš kosmatinec. Pomembna informacija pri izbiri pasjega hotela je podatek o tem, koliko psov bo v tem času bivalo v hotelu in koliko osebja bo zanj skrbelo. Mnogi hoteli v ceno bivanja vštejejo tudi hrano, vendar je priporočljivo, da vaš pes dobi hrano, ki je je vajen. Dovolj stresna bo že menjava okolja brez vaše prisotnosti, kar lahko vpliva na zmanjšanje apetita pri psu. Pes se bo udobneje počutil v novem prostoru, če bo ob njem blazina ali pa brisača z domačim vonjem. Dobri pasji hoteli, ki se v zadostni meri posvetijo vašemu psu, ga bodo znali hitro razvedriti z vajami poslušnosti, neagresivno igro in z zanimivimi sprehodi. Tako bo bivanje v hotelu lahko tudi za vašega psa prijetna izkušnja.

 

Osebni spremljevalci vašega psa:

Pasje poletje, sprehajalec psovZagotovo si želite, da se z vašim psom ravna s prav toliko ljubezni in pozornosti, kot mu jo posvečate sami. Profesionalni sprehajalci psov so primerna izbira za vse pse, ki niso vajeni spremembe okolja. Sprehajalci poskrbijo za vse potrebe psa v času odsotnosti lastnika na njegovem domu. Preden jim zaupate pasji povodec, se z njimi skupaj s psom srečajte na spoznavnem sprehodu. Pogovorite se o navadah in morebitnih posebnostih ter vaših željah, da bodo lahko sprehodi optimalni in tako vas bo zagotovo doma pričakal zadovoljen družinski član.

Več informacij o potovanju z vašim psom v tujino in o potrebnih cepljenjih preberite na spletni strani Veterinarske uprave Republike Slovenije.

 

Vir: Glasilo Kinološke zveze Slovenije – KINOLOG