Pasje tačke in blazinice –>

Pasje tačke in blazinice

 

Pasje tačke in blazinicePasje blazinice so prekrite z zelo debelo, grobo in močno kožo, ki psu omogoča lažje gibanje, ščiti pred poškodbami in blaži pritisk, ki so mu pri hoji, teku in drugih aktivnostih izpostavljeni sklepi. Poleg tega blazinice do neke mere ščitijo pred močnimi vremenskimi vplivi (mraz, vročina) in grobimi podlagami različnih terenov. Vendar koža ščiti le do neke mere, zato je potrebno pasjim tačkam oziroma blazinicam nameniti dovolj pozornosti.

Po sprehodu si vzemimo nekaj minut in skrbno preglejmo blazinice in tačke. Tačke najprej zbrišimo s suho krpo, da odstranimo umazanijo (zemljo, blato, travo, kamenčke, pesek, mivko). Dobro zbrišimo tudi med prsti. V primeru, da so tačke oziroma blazinice močno umazane, jih moramo umiti, da odstranimo umazanijo, kepice snega, škodljive snovi in vosek, ki smo ga morda uporabili za njihovo zaščito. Umivanje je pomembno tudi zato, da pes z lizanjem tačk ne bi zaužil snovi, ki bi mu lahko povzročile težave. Po potrebi blazinice namažimo z negovalno kremo. Ob številnih kremah, gelih in podobnih pripravkih, ki obstajajo na tržišču ali domačih pripravkih, ki jih uporabljajo drugi skrbniki psov, je primerno povprašati veterinarja, kaj nam svetuje za določeno vrsto nege.

Pasje tačke, še posebej pa blazinice so izpostavljene različnim mehanskim vplivom. Blazinice tačk so izpostavljene ostremu kamenju, skalam, mivki, trnjem, poleti vročemu asfaltu ter pozimi ledu, snegu, soli in različnim kemičnim sestavinam, ki jih uporabljajo komunalna podjetja. Glede na navedene vplive, hitro pride do poškodb (rane, razpoke, opekline, ureznine, ozebline), ki psu povzročajo bolečine in omejujejo njegovo gibanje.

Pasje tačke oziroma blazinice moramo primerno negovati. Potrebno je skrajšati dlake med blazinicami, saj s tem preprečimo, da bi se na vozlih dlake nabirala umazanija, ostri tujki in kepice snega, ki lahko povzročijo draženje in poškodbe. Prav tako je potrebno redno krajšati nohte, saj predolgi nohti motijo psa pri hoji.

Čevlji za psePasje tačke oziroma blazinice lahko zaščitimo tudi s posebnimi čevlji, ki varujejo pred ostrimi predmeti, ledom in snegom. Vsekakor je uporaba takšne obutve prepuščena odločitvi posameznika. Uporaba pasjih čevljev je priporočljiva v primeru, če ima pes poškodovano tačko, saj obuvalo ščiti rano.

Velika težava pozimi so tla, ki so posuta s soljo. Sol močno draži blazinice tačk, zato jih že pred sprehodom zaščitimo s sredstvom (mazilom, oljem), ki jih zaščiti. Zmrznjen sneg in led ravno tako lahko povzročita poškodbe (razpoke, rane, odrgnine, mehurji, ozebline). Večini psov je v neizmeren užitek igranje po snegu. Radi tečejo, se skrivajo, kopljejo in počnejo še celo vrsto vragolij. Pri tem se jim na posameznih delih telesa (med prsti, po trebuhu, repu, dlaki) nabere sprijet sneg. Še posebej se to rado zgodi pri dolgodlakih in kodrastih psih. Predvsem kepice snega med prsti povzročajo bolečine, lahko tudi ranijo, zato jih je potrebno previdno (ne na silo, saj s tem psu povzročamo bolečine) sproti odstranjevati. Delno se tej nevšečnosti izognemo, če skrajšamo dlako med prsti. V primeru, da kljub temu pride do poškodb blazinic, se posvetujmo z veterinarjem, ki nam bo posredoval navodila za nadaljnjo pomoč.

Poleti so pasje blazinice izpostavljene zelo visokim temperaturam. Različne površine tal so različno vroče. Asfalt se od vseh podlag najbolj razgreje, zato se v času, ko je najbolj vroč, skušajmo čim bolj ali v celoti izogniti sprehajanju po njem. Priporočamo preizkus: z boso nogo stopimo na asfalt in, če ne zdržimo niti 30 sekund, potem je popolnoma jasno, da tako vroča tla niso primerna niti za pasje tačke oziroma blazinice. V primeru, da je temperatura zraka okoli 30 stopinj Celzija, doseže asfalt temperaturo okoli 60 stopinj Celzija. Glede na navedeno je priporočljivo sprehajanje po prijaznejši podlagi (npr. trava) ali v času, ko ni tako vroče. Pasje tačke bodo zelo hvaležne občasnih osvežitev v potoku, jezeru ali doma v bazenčku.

Psi, ki potrebujejo veliko gibanja in uživajo v njem, nas spremljajo tudi na različno zahtevnih sprehodih ali pohodih v hribih. Ostro kamenje, skale, melišča, različno vejevje in podobno, lahko močno poškodujejo blazinice tačk (odrgnine, rane, vbodi). Še posebej moramo biti previdni, da pse, ki niso navajeni takšnih zahtevnih terenov in mladičke, ki šele spoznavajo novo okolje, primerno in postopno pripravimo. Blazinice se bodo sčasoma utrdile in ne bodo več tako občutljive na mehanske vplive. Pohodi naj ne bodo predolgi, poleg tega jih prilagodimo fizični pripravljenosti psa.

Poleti, skupaj s svojimi smrčki uživamo na morju, rekah, jezerih. Sprehodi ob obali, kopanje v morju in druge aktivnosti, prinašajo veliko veselja in sprostitve. Po kopanju v morski vodi psa dobro sperimo, da odstranimo vso sol. Preglejmo tačke oziroma blazinice, odstranimo tujke in oskrbimo morebitne poškodbe.

Pasje tačke in blaziniceDoločenim poškodbam in neprijetnostim se lahko delno izognemo. Izberimo primeren teren, psa sprehajajmo ob primernem času, da se izognemo premočnim vremenskim vplivom, izognimo se predelom, kjer je več možnosti, da si pes poškoduje tačke oziroma blazinice. Poleti, ko so tla (asfalt, beton, pesek, skale) močno vroča, sprehajajmo psa po travnatih in drugih, manj vročih površinah. Pozimi je priporočljivo, da se izognemo sprehodom po pločnikih in predelih, ki so močno soljeni – raje se s psom sprehodimo po zasneženih površinah, ki niso polne kemikalij, ki dražijo pasje tačke oziroma blazinice. Doma in v okolici odstranimo predmete, ki bi lahko povzročili poškodbe. V mislih imejmo, da tudi sami ne bi radi hodili po površinah, ki nam povzročajo nelagodje, bolečine in poškodbe. Svojemu ljubljenčku nudimo sprehod in ostale aktivnosti tam, kjer bo užival.

Po nasvetu veterinarja lahko v različnih letnih časih uporabimo določena mazila, ki ščitijo pasje blazinice pred draženjem kože pri stiku z različnimi podlagami in varujejo pred poškodbami, ki so posledica vročih, mrzlih ali vlažnih tal.

V primeru večjih poškodb (velike rane, ki močno krvavijo ali so zelo umazane in ognojene), je nujen posvet in pregled pri veterinarju, ki bo ocenil, ali je potrebno zdravljenje z antibiotikom, morda celo kirurški poseg. Pravočasna, strokovna oskrba ob večjih poškodbah je potrebna, da se izognemo kasnejšim zapletom. Odveč ne bo še eno opozorilo: psu, ki ima zaradi določenih poškodb bolečine, ne smemo nikoli dati protibolečinskih zdravil, ki so namenjena ljudem.

Poskrbite, da se bo vaš smrček varno sprehajal in uživajta v skupnih aktivnostih.

 

Preberi še:
– Prva pomoč ob poškodbi pasjih tačk