ALJAŠKI KLEE KAI

(Alaskan Klee Kai, Native Klee Kai, Klee Kai, Miniature Native Husky)

 

ALJAŠKI KLEE KAIRedke pasme psov

Glede na višino in težo ločimo tri kategorije:
– toy – višina: do 33 cm, teža: do 4,1 kg
– miniaturni – višina: od 33 do 38 cm, teža: od 4,5 do 6,8 kg
– standardni – višina: od 39 do 43 cm, teža: od 7,3 do 10 kg
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, mesto Wasilla na Aljaski. Pasmo je vzredila Linda S. Spurlin v obdobju od 1970 do 1988, s križanjem Aljaškega huskya, Ameriškega eskimskega psa in Schipperkeja. Prvotno sta obstajali dve vrsti te pasme: Klee Kai in Aljaški Klee Kai. Pasma z današnjim imenom (Aljaški Klee Kai) je bila uradno priznana leta 2002. Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa. Dobre rezultate dosega na različnih kinoloških tekmovanjih.

 

Opis pasme

Po obliki je Aljaški Klee Kai čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Značilno za to pasmo je, da ima pes lahko očesi, ki sta različnih barv (heterokromija). V leglu je navadno od 1 do 3 mladiči. Dlaka je lahko kratka ali srednje dolga, gosta in mehka. Barva dlake: črna in bela, siva in bela, rdeča (temno kostanjeva ali cimetna) in bela. Obstajajo tudi beli primerki te pasme, ki so dovoljeni šele v zadnjem času. Nega dlake obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Psi so že po naravi zelo čisti.

 

ALJAŠKI KLEE KAI

Karakter pasme

Po naravi je Aljaški Klee Kai zelo inteligenten, učljiv, vodljiv, poslušen, ustrežljiv, željan pozornosti in pohvale, aktiven, radoveden, raziskovalen, zvest, družaben, prijazen, odličen lovec, vzdržljiv, odporen, vztrajen, delaven, hiter, zaščitniški, odličen čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici. Možne negativne lastnosti: plašnost, trmoglavost, neposlušnost, destruktivno vedenje – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan, zato slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad. Pri igri z manjšimi otroki se priporoča nadzor odrasle osebe, saj pes ne prenaša vsiljivega vedenja. Do tujcev je zadržan. Odnos do poznanih živali je dober, nepoznane (predvsem manjše živali) mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju zaradi njegov velike potrebe po aktivnosti ni priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: nepravilno delovanje ščitnice, težave s srcem, očesne bolezni.

 

Pasma je registrirana pri:

AKKAOA (Alaskan Klee Kai Association Of America)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
UKC (United Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
ARBA (American Rare Breed Association)
CKC (Continental Kennel Club)
ACR (American Canine Registry)
NKC (National Kennel Club)