TURŠKI ALABAI

(Turkmen Alabai Dog)

 

TURŠKI ALABAIRedke pasme psov

Velikost: od 65 do 71 cm, lahko tudi več
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turkmenistan. Pasma je stara. Po nekaterih mnenjih so njegovi predniki centralnoazijski ovčarji. Uporabljali so ga kot pastirja in čuvaja živine ter imetja. Prilagojen je za bivanje in delo v težkih geografskih in vremenskih pogojih. V sedanjem času je čuvaj in pastirski pes, nastopa tudi v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Turški Alabai močan, atletsko grajen pes. Dlaka je kratka (3 do 5 cm) ali dolga (7 do 8 cm), trda, ravna in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela, črna, siva, slamnato rjava, rjasta, lisasta, progasta, pegasta. Modra in jetrna barva dlake nista dovoljeni. Dlaka ga dobro varuje pred poškodbami in vplivi vremena. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

TURŠKI ALABAI

Karakter pasme

Po naravi je Turški Alabai inteligenten, učljiv, pogumen, odličen čuvaj, dostojanstven, umirjen, delaven, močan, aktiven, vreden zaupanja, zvest, družaben., zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, vzdržljiv, vztrajen, borben. Možne negativne lastnosti: agresivnost, plašnost, nezainteresiranost, nervoza – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, pri druženju pa je priporočljiv nadzor odrasle osebe. Do tujcev je nezaupljiv. Lastnik mora biti zelo izkušen, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, odločen, dosleden, avtoritativen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. S socializacijo in vzgojo je potrebno pričeti že pri mladiču. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, dobro ograjenim vrtom, izključno na podeželju. Bivanje v stanovanju in v urbanem okolju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, stalno zaposlitev, druženja in ostalih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav, možne so težave s kolki in komolci.