YORUK

(Yoruk Shepherd Dog, Yoruk Kopegi)

 

YORUKRedke pasme psov

Velikost: okoli 70 cm
Teža: skladna z višino
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija. Ime je dobil po nomadskem plemenu Yuruk. Njegovi predniki so verjetno delovni psi s področja Srednje Azije in sedanjega Irana (Turkmenistanski Alabai, Armenski Gampr, kurdski, kirgiški in perzijski pastirski psi). Po nekaterih predvidevanjih, naj bi bila to najstarejša turška pasma psov. Uporabljali so ga za čuvanje živine in imetja. Zaradi razlik med posameznimi psi, še niso priznani kot samostojna pasma. Razlike so predvsem v videzu, glede temperamenta in značaja, so si psi zelo enotni.

 

Opis pasme

Po obliki je Yoruk srednje velik, kvadraten, mišičast, skladno grajen pes. Velikost in višina so zelo različni med posameznimi predstavniki teh psov. Dlaka je lahko kratka ali srednje dolga, gladka, gosta in čvrsta. Dovoljene so vse barve in barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

YORUK

Karakter pasme

Po naravi je Yoruk inteligenten, učljiv, poslušen, samostojen, hiter, gibčen, zelo delaven, vzdržljiv, vztrajen, odličen čuvaj, zvest, družaben, močan, hitro odziven, zanesljiv, uravnovešen, prijazen. Značilna zanj je sposobnost, da dobro zazna pretečo nevarnost. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji je odnos do poznanih živali dober. Lastnik mora biti odločen, dosleden, spoštljiv, prijazen, fizično aktiven, pri vzgoji mora uporabljati pozitivno stimulacijo, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih aktivnosti (sprehod, tek, trening, igre, zaposlitev). Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.