AMERIŠKI BANDOG

(Bandogge, American Bandogge, American Masti-Bull, Mastibull, American Mastiff)

 

AMERIŠKI BANDOGRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 63 do 73 cm
– samica nekoliko manj
Teža: – samec do 55 do 70 kg
– samica od 50 do 58 kg
(višina in teža je pogojena s tem, katere pse so uporabili pri vzreji)
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je stara, saj so psi, ki so podobni današnjim, obstajali že v 11. stoletju in verjetno izvira iz Anglije. Prvi zapis je znan iz leta 1586. Njegov nastanek ni točno dokumentiran, verjetno pa so njegovi predniki različni mastifi. Uporabljali so ga za čuvanje živine in imetja ter za lov na visoko divjad. Z načrtno vzrejo današnje pasme je pričel veterinar Swinford okoli leta 1960. Pri križanju je uporabil Ameriškega pit bull terierja in Neapeljskega mastifa, kasneje so pri križanju verjetno uporabili tudi druge pasme. Nastopa kot čuvaj in družinski pes. Uporabljajo ga tudi kot službenega psa (policija, varnostne službe). Na žalost ga ponekod uporabljajo tudi pri pasjih borbah. Pasma je redka in slabo poznana.

Pri sodobni vzreji uporabljajo naslednje kombinacije križanja posameznih pasem:

– Ameriški pit bull terier, Ameriški Staffordshire terier, Staffordshire terier
– Mastif, Boerbell, Bullmastif, Fila Brasiliero, Napolitanski mastif, Rottweiler, Tosa
– Ameriški bulldog, Argentinska doga, Bordoška doga, Veliki Dane, Stari angleški buldog, Buldog Campeiro
– Bokser, Cane Corso, Presa Canario.

 

Opis pasme

Po obliki je Ameriški bandog velik, čvrst, mišičasto grajen pes. Dlaka je gosta, groba, kratka in priležna. Barva dlake: črna, modra, rdeča, rjava, rumena, peščeno siva, progasta, zlato rjava. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

AMERIŠKI BANDOG

Karakter pasme

Po naravi je Ameriški bandog zelo inteligenten, dobro učljiv, zvest, poslušen, vodljiv, dober lovec in čuvaj, zelo zaščitniški, pogumen, aktiven, čustveno stabilen, samostojen, energičen, v stanovanju miren, teritorialen, pozoren na dogajanje v okolici, prijazen, prilagodljiv, vzdržljiv, gibčen, močan, željan pozornosti in pohvale, ustrežljiv, samozavesten, nežen, igriv, zanesljiv, vreden zaupanja, odporen, nezahteven, razmišljujoč. Močno ima razvit čut za voh. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, destruktivno vedenje, trmoglavost – pogojeno delno z značajem in predvsem z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo in premalo aktivnosti. Mladiči veliko lajajo in so na splošno precej glasni. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, do njih je nežen in zaščitniški. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, dominanten, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje, trening ter ostale fizične in umske dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v pesjaku, vendar težko prenaša daljšo ločenost od lastnika. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (sprehod, tek, igre, trening), druženja in ostalih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, težave z imunskim sistemom, težave z očmi.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
BBC (Backwoods Bulldog Club)
DBR (Designer Breed Registry)