BANTER BULDOG

(Banter Bulldogge)

 

BANTER BULDOGRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 54 do 60 cm
– samica meri od 51 do 54 cm
Teža: – samec od 26 do 37 kg
– samica od 26 do 34 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, Ohio. Pasma je bila vzrejena konec 20. stoletja, z željo ponovne obuditve psa, ki bi imel vse značilnosti Brabanter Bullenbeisserja. Navedeni pes je obstajal okoli leta 1700 na območju Belgije, pokrajina Brabant. Pri križanju oziroma vzreji so uporabili različne bokserje in druge pse pasme bull. Nastopa v vlogi vlečnega, lovskega, delovnega (pomočnik paznikov) in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Banter Buldog srednje velik, močan, mišičast, atletsko grajen pes. Glava je velika in kvadratne oblike, prsni koš močan. Spominja na stare pasme psov z območja Brabant, ki so bili poznani pod imenom Brabanter Bullenbeisser. V leglu je navadno od 3 do 12 mladičev. Dlaka je kratka, gosta, priležna, gladka in vodoodporna. Barva dlake: peščeno rjava, črna, rdeča, različne variante progaste. Črna maska je dovoljena. Pri vseh variantah barve mora biti prisotno 30 odstotkov bele barve. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo, redno čiščenje kožnih gub in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred različnimi vremenskim razmerami.

 

BANTER BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Banter Buldog inteligenten, učljiv, zelo poslušen, ustrežljiv, željan pozornosti, močan, delaven, zvest, pogumen, zelo zaščitniški, odličen čuvaj, aktiven, v stanovanju miren, prilagodljiv, samozavesten, družaben. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, ravno tako pa se prilagodi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (živahni sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

IOEBA (International Olde English Bulldogge Association)
APRI (American Pet Registry, Inc)
DRA (Dog Registry of America, Inc)
OEBA (Olde English Bulldogge Association )
UCA (United Canine Association)