CATAHOULA BULDOG

(Catahoula Bulldog)

 

CATAHOULA BULDOGRedke pasme psov

Velikost: od 61 do 66 cm
Teža: od 34 do 46 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je hibridna, saj je nastala s križanjem dveh rodovniških psov: Luizianskega Catahoula leopardjega psa in Ameriškega buldoga. Obstaja več kot 100 let. Ime Catahoula pomeni »čista voda« in izhaja iz indijskega jezika. Nastopa kot čuvaj živine in imetja, lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Catahoula Buldog srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Oči so lahko različnih barv (svetlo ali temno rjava, oranžna, smaragdno zelena, ledeno modra, zlata), obstajajo tudi primeri psov, ki imajo očesi različnih barv (heterokromija). Dlaka je kratka, priležna in gladka. Podlanke ponavadi nima, prisotna je le pri psih, ki živijo v predelih s hladnejšim podnebjem. Barva dlake: bela, črna, črno bela, rjava, rjavo bela, črno rjava, belo siva. Dovoljene so črno rjave lise ali pike različnih barv. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

CATAHOULA BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Catahoula Buldog inteligenten, učljiv, deloven, močan, dober čuvaj, zaščitniški, teritorialen, dober lovski pes, družaben, zvest, umirjen, pozoren na dogajanje v okolici, prijazen, vztrajen, vzdržljiv, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, destruktivno vedenje, agresivnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad, do njih je pozoren in potrpežljiv. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Polno zrelost doseže pri okoli dveh letih starosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom. Potrebuje dovolj gibanja, druženja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti (dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
ARF (Animal Research Foundation)