DORSETSKI STARODAVNI BULDOG

(Dorset Olde Tyme Bulldogge)

 

DORSETSKI STARODAVNI BULDOGRedke pasme psov

Velikost: od 48 do 54 cm
Teža: od 27 do 41 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija, predel Dorseta. Pasma je stara, saj je obstajala že v 16. stoletju. V preteklosti je nastopal kot vaba na lovih in bikoborbah (do leta 1835, ko je bil ta šport z zakonom prepovedan). Zelo je bil priljubljen na dvoru Tudorjev. Pasma je bila pred izumrtjem, zato so jo okoli leta 1980 oživili z načrtno vzrejo. Želeli so vzrediti psa, ki bi imel iste značilnosti, kot njegov predhodnik. V sedanjem času je predvsem družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Dorsetski starodavni Buldog srednje velik, mišičast, močan, atletsko grajen pes. Glava je velika, s širokim gobcem in pokrita z gubasto kožo. V leglu je navadno od 3 do 12 mladičev. Dlaka je gosta, gladka, ravna, mehka, sijoča in kratka. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela, črna, barva skrilavca, sivo modra in različne progaste variante. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno. Pozornost je potrebno nameniti tudi redni higieni gub. Dlaka ga ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

DORSETSKI STARODAVNI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Dorsetski starodavni Buldog inteligenten, učljiv, ponosen, samozavesten, pozoren na dogajanje v okolici, ubogljiv, poslušen, močan, aktiven, zvest, družaben, prijazen, ustrežljiv, željan pozornosti, zaščitniški, ljubeč, miren, vzdržljiv, vztrajen, energičen, prilagodljiv, potrpežljiv, pogumen. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Ob pravočasni in pravilni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, do nepoznanih je nezaupljiv in napadalen, če je izzvan. Do tujcev je zadržan. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, samozavesten, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, prilagodi se tudi bivanju v stanovanju. Potrebuje dovolj gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (sprehod, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

UKC (United Kennel Club)
BOTBR (Britain Olde Tyme Bulldogge Registry)
DRA (Dog Registry of America, Inc,)
OEBKC (Olde English Bulldogge Kennel Club)
ARBA (American Rare Breed Association)