INDIJSKI ŠPIC

(Indian Spitz)

 

INDIJSKI ŠPICRedke pasme psov

Glede na velikost in težo se deli v dve skupini:
– Mali (Smaller): – višina od 22 do 25 cm
– teža od 4 do 5,5 kg
– Veliki(Greater): – višina od 38 do 46 cm
– teža od 10,5 do 17 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let, lahko tudi več

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija, kjer je zelo priljubljen. Njegovi predniki so različni špici (predvsem nemški), ki so na to področje prispeli skupaj z Britanci. Prilagojen je za bivanje v vročem podnebju. Nastopa v vlogi lovskega in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Indijski špic čvrst, mišičast, močan, skladno grajen pes, ki močno spominja na Nemškega špica. Dlaka je srednje dolga, gosta in mehka. Barva dlake: ponavadi snežno bela, črna, črno rjava, redko črno bela. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

INDIJSKI ŠPIC

Karakter pasme

Po naravi je Indijski špic zelo inteligenten, dobro učljiv, poslušen, ljubeč, igriv, šaljiv, prijazen, aktiven, prilagodljiv, zvest, odličen čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, delaven. zelo aktiven. Možne negativne lastnosti: agresivnost, destruktivno vedenje, neposlušnost – pogojeno z neprimerno vzgojo, osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je zadržan in z lajanjem oznani njihov prihod. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi psi in poznanimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, družaben, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje, trening in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje dovolj gibanja (sprehodi, trening, igre) in drugih fizičnih in umskih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, kljub temu so možne posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, izpah pogačice, epilepsija, težave z očmi (siva mrena, glavkom) in zobmi.

 

Pasma je registrirana pri:

KCI (The Kennel Club of India)