KANNI

(Kanni Dog, Kanni Hound)

 

KANNIRedke pasme psov

Velikost: od 56 do 81 cm
(povprečno 63,5 cm)
Teža: ni podatka
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Indija (država Tamil Nadu), kjer je registrirana kot avtohtona pasma. Pomen imena: kanni – dekliški, izhaja iz tradicije, ko je ženin nevesti pred poroko v dar poklonil psa. Pasma je stara. Eden izmed njegovih prednikov je verjetno tudi Saluki. Uporabljali ga za lov na jelenjad in zajce in kot spremljevalca. Pasma je zelo redka in ji grozi izumrtje.

 

Opis pasme

Po obliki je Kanni vitek, eleganten, skladno grajen pes. Po strukturi telesa je podoben Dobermanu in Salukiju. Dlaka je gosta, kratka in priležna. Barva dlake: največkrat črna in rjava, rjava, črno siva, srebrno siva, progasta. Po prsih in prsnem košu ima lahko posamezne bele lise. Obstaja tudi varianta psa Paalakanni, ki je navadno krem barve. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

KANNI

Karakter pasme

Po naravi je Kanni inteligenten, dobro učljiv, zadržan, pogumen, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, zaščitniški, tih, zvest, samostojen, dober lovec, gibčen, močan, vzdržljiv, družaben, skromen, prilagodljiv, potrpežljiv. Možne negativne lastnosti: agresivnost – povezano z značajem in nepravilno vzgojo. Znano je, da je pri prehranjevanju zelo skromen, saj ga večinoma hranijo s koruzno kašo in mlekom ter samo nekajkrat mesečno z mesom. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in je do njih potrpežljiv. Do tujcev je nezaupljiv, lahko tudi agresiven. Ob primerni socializaciji sprejema poznane živali, ostale mu pomenijo plen. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale umske in fizične dejavnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Bivanje v stanovanju ni priporočljiv. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, lov, igre, trening) in drugih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in niso znane posebne zdravstvene težave.