LARSON LAKEVIEW BULDOG

(Larson Lakeview Bulldogge)

 

LARSON LAKEVIEW BULDOGRedke pasme psov

Velikost: – samec meri najmanj 51 cm
– samica meri najmanj 41 cm
Teža: -samec od 32 do 50 kg
– samica od 23 do 41 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, Minnesota. Pasmo je vzredil Kevin Larson s križanjem Ameriškega in Angleškega buldoga, Ameriškega pit bull terierja, Bull mastifa in Bull terierja ter verjetno še katere druge vrste. Pasma je redka in izven domovine slabo poznana. Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa, pogosto tudi kot čuvaj.

 

Opis pasme

Po obliki je Larson Lakeview Buldog velik, močan, zelo mišičast, atletsko grajen pes. Prsi so široke. Glava je kvadratna in velika ter obložena z zmerno zgubano kožo. Podbradek je sestavljen iz dveh gub. Gobec je kratek in širok, podočniki so veliki. Dlaka je kratka, priležna in srednje groba. Barva dlake: progasta na beli osnovi, progasta v rdeči, sivi, črni ali rjavi barvi. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo, redno čiščenje kožnih gub in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dobro prenaša različne vremenske razmere.

 

LARSON LAKEVIEW BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Larson Lakeview Buldog inteligenten, učljiv, poslušen, zelo prijazen, pogumen, zelo zaščitniški, delaven, zvest, družaben, vzdržljiv, vztrajen, samozavesten, odličen čuvaj, močan, teritorialen, igriv, gibčen. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost, agresivnost, renčanje, grizenje – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in je do njih izredno zaščitniški. Otroke ima zelo rad, do njih je zelo nežen in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran, do nepoznanih (predvsem psov) je lahko agresiven. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in vzgoja. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (živahni in dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in niso znane posebne zdravstvene težave.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IPDBA (International Progressive Dog Breeder’s Alliance)