MALAK

(Anadolu Mastifi, Aksaray malaklisi, Malakli, Aksaray Malaklisi Dog)

 

malak1Redke pasme psov

Velikost: okoli 85 cm, lahko tudi več
Teža: od 65 do 125 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Turčija, pokrajina Aksaray. Njegov izvor ni natančno opredeljen, verjetno pa so njegovi predniki različni turški psi. Po nekaterih podatkih so njegovi predniki Mastif, Kangal ali Anatalonski pastirski pes, spet drugi podatki pravijo, da se je večina pastirskih psov na območju Anatolonije razvilo iz iste veje mastifov kot so se tudi predniki Kavkaškega ovčarja, Alabaia, Kangala, Akbasha, Anatolskega ovčarja ter Mastifa. Nastopa v vlogi čuvaja imetja in živine. Žal ga uporabljajo tudi pri pasjih bojih.

 

Opis pasme

Čeprav je Malak po videzu zelo podoben Mastifu ter Kangalu, pa se dokaj razlikujejo. Kangal ima tanjše noge in telo, od mastifa pa se razlikuje po postavi, saj ima Malak bolj atletski videz ter daljše noge. Po obliki je velik, močan, zelo mišičast, čvrsto grajen pes. Glava je velika, ramena in prsni koš široka, ustnice in lica so viseča. Nos ima črn. Dlaka je kratka, ravna in srednje gosta. Rep je lahko rahlo kodrast. Barva dlake: večinoma bela, različni odtenki rjave, siva, progasta. Dovoljene so posamezne bele lise po prsih ter tacah. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

malak2

Karakter pasme

Po naravi je Malak zelo aktiven, močan, samostojen, neodvisen, vztrajen, vzdržljiv, odporen, borben, delaven, zaščitniški, teritorialen, pozoren na dogajanje v okolici. Lastnik mora biti zelo izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, dominanten, potrpežljiv, spoštljiv, prijazen, fizično aktiven, na razpolago mora imeti veliko prostega časa za druženje in ostale dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom, obvezno na podeželju. Bivanje v stanovanju nikakor ni primerno. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih aktivnosti (sprehod, tek, trening, igre, zaposlitev). Na sprehodu je obvezna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zelo zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.