MONGOLSKI MASTIF

(Menggu’ao, Menggu Ao, Aur Cheuan Dog)

 

MONGOLSKI MASTIFRedke pasme psov

Velikost: od 58,5 do 74 cm
Teža: je skladna z višino
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova širša domovina je osrednja Azija. Pasma še ni priznana kot samostojna pasma. Dobro je prilagojen za težko prehodne terene in ekstremne vremenske pogoje. Uporabljali so ga kot čuvaja in pastirskega psa. Še posebej so ga cenili nomadski pastirji. V sedanjem času nastopa kot čuvaj in pastirski pes. Pasma je slabo poznana.

 

Opis pasme

Po obliki je Mongolski mastif velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Močno spominja na Tibetanskega mastifa. Dlaka je kratka, gosta in trda. Podlanka je mehka in gosta. Barva dlake: različni odtenki rdeče, oranžno rjava, črna, bela, črno rjava, črno bela. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

MONGOLSKI MASTIF

Karakter pasme

Po naravi je Mongolski mastif inteligenten, učljiv, samozavesten, samostojen, uravnovešen, prijazen, resen, vreden zaupanja, močno teritorialen, zaščitniški, pozoren na dogajanje v okolici, zvest, družaben, močan, izreden čuvaj, občutljiv na neznane zvoke, nežen, igriv, skromen, prilagodljiv, vzdržljiv, delaven, odporen. Značilno zanj je, da je pripravljen sodelovati, vendar se ne brezpogojno podrejati. Možne negativne lastnosti: agresivnost, pretirana trmoglavost – delno povezano z značajem (lovski nagon), predvsem pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Starejše otroke ima rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, odločen, avtoritativen, dosleden, samozavesten, gibčen, prijazen, fizično aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je presjak z ograjenim vrtom, po možnosti na podeželju. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, trening, igre) ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.