PODGANJI TERIER

(Rat Terrier, American Rat Terrier, Rattie)

 

PODGANJI TERIERRedke pasme psov

Standardi za to pasmo so zelo različni

Glede na višino in težo poznamo dve kategoriji:
– do 33 cm in tehta do 3,7 kg
– od 33 do 46 cm in tehta od 3,7 do 11 kg
Življenjska doba: od 15 do 18 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je zelo stara, saj so našli ostanke podobnih psov iz leta 1545. Pasma uradno obstaja od leta 1900. Vzredili so ga verjetno s križanjem Angleškega belega terierja, Manchestrskega terierja, Kratkodlakega foksterierja (Smooth Fox Terrier) in Whippeta. Po letu 1890 so pri vzreji te pasme uporabili tudi Beagla, Pritlikavega pinča in Malega italijanskega hrta. Uporabljali so ga čuvaja, lovskega (miši, podgane, veverice) in družinskega psa. Največjo priljubljenost je dosegel v obdobju od 1920 do 1940. Zaradi množične uporabe pesticidov je po letu 1950 prišlo do zmanjšanja števila teh psov. Z načrtno vzrejo so ponovno pričeli leta 1982. Pasma je maloštevilna in izven domovine skoraj nepoznana. V sedanjem času je lovski in predvsem družinski pes. Dobre rezultate dosega tudi na različnih kinoloških tekmovanjih (agility, rally, poslušnost).

 

Opis pasme

Po obliki je Podganji terier čvrst, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, ravna, gosta, gladka in čvrsta. Obstaja tudi tip golega psa, ki je priznan kot Ameriški goli terier. Barva dlake: črno rjava z lisami, čokoladna, variante od bledo zlate do temno mahagoni, modra, limonasta, marelična, črno bela, rjavo bela, biserno bela, rdeče bela, modro bela, tribarvna, dvobarvna in druge barve ter barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

PODGANJI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Podganji terier inteligenten, hitro učljiv, hiter, zmerno oster, zvest, družaben, odličen lovec, dober čuvaj, aktiven, občasno lenoben, prijazen, ljubeč, željan pozornosti, ustrežljiv, vesel, igriv, zabaven, spreten, gibčen, občutljiv na spremembe v okolju (zvok, prisotnost tujcev, nepoznane aktivnosti), vztrajen, vzdržljiv, močan, delaven, učinkovit, radoveden, energičen, pozoren na dogajanje v okolici, samozavesten, pogumen, dober plavalec. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnost, destruktivno vedenje, preveč teritorialen – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad, do njih je nežen in ljubeč. Do tujcev je sprva zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume s poznanimi živalmi, nepoznane živali mu pomenijo plen. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven, na razpolago mora imeti dovolj prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija, ki naj se nadaljuje celotno življenjsko dobo. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Zaradi njegove velike aktivnosti bivanje v stanovanju ni najbolj priporočljivo. Poleg zadostne količine gibanja (aktiven sprehod, tek, lov, igra, plavanje), potrebuje tudi dovolj druženja ter ostalih fizičnih in umskih aktivnosti. Na sprehodu je nujna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: kožne alergije; displazija kolkov in komolcev, srčne motnje, težave z očmi in sluhom.

 

Pasma je registrirana pri:

NAPR (North American Purebred Registry, Inc.)
AKC/FSS (American Kennel Club Foundation Stock Service® Program)
APRI (America’s Pet Registry, Inc.)
ACR (American Canine Registry)
UKC (United Kennel Club)
CKC (Continental Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
NKC (National Kennel Club)
UKCI (Universal Kennel Club International)
NRTR (National Rat Terrier Registry)
RTCI (Rat Terrier Club International)
RTBA (Rat Terrier Breeders Association)