PUNGSAN

(Pungsan Dog, Poong San, Phungsan, Poongsan, Korean Poongsan, Korean Phungsan, Korean Pungsan)

 

PUNGSANRedke pasme psov

Velikost: od 55 do 59 cm
Teža: od 20 do 30 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Severna Koreja. Ime je dobil po goratem predelu Pungsan (sedaj Kimhyonggwon). Njegov izvor ni natančno dokumentiran, verjetno pa je eden izmed njegovih prednikov tudi volk. Pasma je zelo stara, saj naj bi obstajala okoli 1600 let. Ima status avtohtone pasme. Uporabljali so ga za lov na velike živali (panter, tiger, volk, divji prašič) in kot vojaškega psa. V sedanjem času je predvsem družinski pes. Prilagojen je za delo in bivanje na zahtevnem gorskem terenu, ob težkih vremenskih razmerah. Pasma je maloštevilna in izven matične domovine slabo poznana. Z vzrejo se ukvarja tudi nekaj rejcev v ZDA in v Južni Koreji.

 

Opis pasme

Po obliki je Pungsan srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Ušesa ima pokončna, rep zavihan. Dlaka je kratka, mehka in gosta. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela. Dlaka ga dobro ščiti pred poškodbami in različnimi vremenskimi vplivi. Nega obsega redno krtačenje (ob menjavi pogosteje) in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

PUNGSAN

Karakter pasme

Po naravi je Pungsan inteligenten, učljiv, ubogljiv, vzdržljiv, zelo aktiven, energičen, vztrajen, dominanten, oster, odličen lovec, prijazen, zvest, odziven, vodljiv, ustrežljiv, željan pozornosti in pohvale, zanesljiv, ponosen, samostojen, zaščitniški, samozavesten, močan, zelo gibčen, odporen, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: agresivnost do drugih psov, dominantnost, destruktivno vedenje – delno pogojeno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Zelo rad koplje luknje in uhaja na potep. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in težko prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima rad in je do njih ljubeč. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, prijazen, spoštljiv, odločen, dosleden, avtoritativen, fizično zelo aktiven, imeti mora veliko prostega časa za druženje in ostale aktivnosti, pri vzgoji pa mora uporabljati pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim in visoko ograjenim vrtom. Dobro se prilagodi bivanju v hiši ali stanovanju, saj je zelo navezan na družino. Potrebuje veliko gibanja, veliko druženja, zaposlitev ter druge fizične in umske dejavnosti. Na sprehodu je potrebna uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.