RENESANČNI BULDOG

(Renascence bulldog)

 

RENESANČNI BULDOGRedke pasme psov

Velikost: od 46 do 58 cm
Teža: od 23 do 34 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

Renascence (renesansa) pomeni preporod; lahko bi prevedli Renesančni buldog (ponovno vzrejen, ponovno so ga obudili).

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina sta ZDA in Velika Britanija. Pasma je obstajala do okoli leta 1900, nato je izumrla. Poustvarili so jo s križanjem Ameriškega buldoga, Bull mastifa, Angleškega buldoga, Bandogga in Hermes Buldoga. Obstaja od konca 20. stoletja. Vzreja mora potekati strogo po standardu. Izven domovine je slabo poznan. Nastopa v vlogi čuvaja in družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Renesančni Buldog srednje velik ali velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Značilna zanj je velika glava. Dlaka je kratka, ravna, gosta in priležna. Barva dlake: črna, modra, tribarvna – sprejemljive so vse barve in barvne kombinacije.

 

RENESANČNI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Renesančni Buldog inteligenten, učljiv, pozoren na dogajanje v okolici, dober čuvaj, teritorialen, delaven, zelo zaščitniški, zvest, družaben, pogumen, aktiven, uravnovešen, srečen, vesel, umirjen, močan, spreten, samozavesten, delaven, igriv, prijazen. Možne negativne lastnosti: agresivnost – pogojeno delno z značajem, predvsem pa z neprimerno vzgojo. slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima rad. Priporočljiv je nadzor odrasle osebe. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji ni problemov v odnosu z drugimi živalmi. Lastnik mora biti izkušen, odločen, avtoritativen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko druženja, gibanja (sprehod, tek, trening, igre) in drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.