STAROVIKTORIJANSKI BULDOG

(Olde Victorian Bulldogge)

 

STAROVIKTORIJANSKI BULDOGRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 46 do 50 cm
– samica meri od 44 do 48 cm
Teža: – samec od 29 do 45 kg
– samica od 25 do 38 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Pasma je stara, vendar je bila ponovno oživljena z načrtno vzrejo leta 1988. Njegovi predniki so Angleški buldog, Ameriški buldog, Nemški bokser, Staffordshire bull terier in stare vrste buldogov. Nadaljnja vzreja je dovoljena samo s soglasjem in po standardu združenja VBA (Victorian Bulldogge Association). Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Staroviktorjanski Buldog srednje velik do velik, širok, mišičast, močan, atletsko grajen pes. Glava je velika in prekrita z zgubano kožo, gobec je opazno obrnjen navzgor. Zadnje noge so mišičaste in močne ter rahlo zasukane navznoter. Prsni koš je širok in globok. Dlaka je gosta, gladka, ravna, priležna, mehka, sijoča in kratka. Barva dlake: bela, rjava, rdeče rjava, črna, modra in različne progaste variante. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo, redno čiščenje kožnih gub in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ga dobro ščiti pred različnimi vremenskim razmerami.

 

STAROVIKTORIJANSKI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Staroviktorjanski Buldog inteligenten, učljiv, zvest, družaben, miren, pogumen, zaščitniški, močan, samozavesten, samostojen, občasno trmast, zanesljiv, aktiven, vzdržljiv, vreden zaupanja, željan pozornosti, uravnovešenega značaja, pogumen. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje, lenobnost, dominantnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, neprimerno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je zadržan. S poznanimi živalmi se dobro razume. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom, ravno tako pa se prilagodi bivanju v stanovanju. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (sprehod, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: vnetje gub, težave z očmi. Opozoriti je potrebno, da se sklepi nog počasi razvijajo, zato je potrebna previdnost pri aktivnostih mladičev in mladih psov, da ne pride do poškodb.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc)
AKC (Ameican Kennel Club)
VBA (Victorian Bulldogge Association)