Akupunktura pri psih je dopolnilna oblika zdravljenja bolezni in bolezenskih stanj, ki je še vedno manj poznana terapija. O postopkih, učinkih in rezultatih metode, ki se v kitajskem jeziku imenuje zhen jiu, nam bo podala veliko informacij Ajda Konjedic, doktorica veterinarske medicine in akupunkturistka iz AcusVet, oskrba in nega hišnih živali.

 

acusvet-moj-pes

 

Smrček: Poznani ste kot velika ljubiteljica živali, pri čemer psi zasedajo še posebno mesto. Od kod izvira vaša želja, da jim pomagate pri premagovanju zdravstvenih težav?

Ajda Konjedic: Že v otroštvu so mi družbo delale živali – psi in mačke. Po končani splošni gimnaziji sem se prav zaradi ljubezni do živali in želje, da bi jim lahko pomagala, ko zbolijo, odločila za študij veterine na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.

Smrček: Po izobrazbi ste doktorica veterinarske medicine. Zakaj ste se odločili za izvajanje akupunkture in na kakšen način ste pridobili potrebno izobrazbo in znanja?

Ajda Konjedic: Po diplomiranju na Veterinarski fakulteti v Ljubljani in opravljenem strokovnem izpitu na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), sem se odločila za študij veterinarske akupunkture v Belgiji, ki sem ga obiskovala 2 leti, in sicer pod okriljem organizacije IVAS (svetovna organizacija veterinarskih akupunkturistov) ter pridobila naziv CVA (certificiran veterinarski akupunkturist). Vedno sem si želela pomagati živalim celoviteje, po možnosti brez stranskih učinkov, zato sem se tudi odločila, da poklicno pot nadaljujem v veterinarski akupunkturi.

Smrček: Kaj pravzaprav je akupunktura in pri katerih živalih se izvaja? Nam lahko poveste nekaj besed o tem, kaj je Tradicionalna kitajska veterinarska medicina (TKVM)?

Ajda Konjedic: Tradicionalna veterinarska kitajska medicina je sestavljena iz akupunkture, terapije s kitajskimi zelišči, terapije s pomočjo hrane in masaže akupresurnih točk (Tui-na). Po tradicionalni kitajski medicini je bolezen posledica energijskega neravnovesja v telesu. Z akupunkturo – vstavljanjem akupunkturnih iglic v posebne točke na telesu živali (akupunkturne točke), sprožimo pretok energije Qi in s tem omogočimo, da se žival zopet povrne v energijsko ravnovesje in doseže samoozdravitev. Veterinarska akupunktura se lahko izvaja na vseh živalih. Najpogosteje z akupunkturo zdravim pse, konje, mačke in kunce.

 

jagoda1

akupunktura je primerna tudi za mačke (foto:Ajda Konjedic)

Smrček: Obstaja le osnovna oblika akupunkture, ali se kombinira še s kakšno drugo metodo, pripravki in podobno?

Ajda Konjedic: Poznamo več tehnik akupunkture. Če akupunkturist uporablja samo akupunkturne iglice, to metodo imenujemo »dry needle tehnika«. Včasih uporabljam za segrevanje akupunkturnih iglic zelišče moxo (Artemisia Vulgaris). Pri paralizah, parezah ter kroničnih bolečinah velikokrat uporabljam elektroakupunkturo. Včasih živalim predpišem tudi kitajska zelišča. Pomembno je, da žival zauživa čim bolj naravno hrano, primerno svoji vrsti, zato lastnike spodbujam, da za svojo žival začnejo, po mojih navodilih, sami pripravljati hrano.

Smrček: Na kakšen način se po vašem mnenju dopolnjujeta komplementarna (alternativna, dopolnilna) in konvencionalna (uradna) veterina?

Ajda Konjedic: Tako klasična kot tradicionalna kitajska medicina imata svoje prednosti in pomanjkljivosti. Klasična veterinarska medicina razpolaga s sodobnimi laboratorijskimi preiskavami krvi ter urina, RTG, CT, MRI, ki so za vsakega veterinarja pomembne. Nedvomno je nepogrešljiva pametna uporaba antibiotikov, zdravljenje akutnih obolenj in urgentnih primerov. Tradicionalna kitajska medicina pa je odlična pri zdravljenju kroničnih obolenj (muskuloskeletnih obolenj, avtoimunih obolenj, alergij…), saj išče vzrok obolenja in ne zdravi samo simptomov bolezni, kot klasična veterinarska medicina. Pri kroničnih obolenjih lahko s pomočjo tradicionalne kitajske medicine živalim ukinemo ali znatno zmanjšamo dozo zdravil, ki jih prejemajo (analgetiki, kortikosteroidi) ter jim tako omogočimo kvalitetnejše življenje brez stranskih učinkov, ki jih prinaša dolgotrajno jemanje zdravil.

Smrček: Zakaj je pomembno, da ima oseba, ki izvaja akupunkturo, dovolj obsežno znanje s področja veterinarske medicine oziroma diagnosticiranja bolezni?

Ajda Konjedic: Vpis na študij tradicionalne veterinarske kitajske medicine je omogočen le veterinarjem. Pomembno je, da ima vsak akupunkturist tudi znanje iz klasične veterinarske medicine, saj le tako lahko oceni, pri katerih boleznih lahko živalim pomaga in pri katerih je bolje, če se lastniki odločijo za klasično veterinarsko medicino.

Smrček: S katerimi informacijami morate razpolagati pred pričetkom zdravljenja psa? Potrebujete tudi morebitne izvide laboratorijskih in drugih preiskav, ki razkrivajo njegove zdravstvene težave? Kako pomembna je dobra komunikacija med terapevtom in skrbnikom psa? Kaj vse mora skrbnik predhodno vedeti o terapiji, pozitivnih učinkih, pa tudi o ostalih možnih situacijah in na kaj mora biti pozoren, ko izbira terapevta?

Ajda Konjedic: Prva terapija obsega temeljit pogovor z lastnikom. Dobrodošlo je, da lastnik prinese s sabo vse izvide morebitnih preiskav – laboratorijskih, RTG, MRI ….  Pomembno je, da veterinar akupunkturist opravi temeljito diagnostiko po tradicionalni kitajski medicini (diagnostika pulza, jezika, diagnostičnih točk, dlake …). Na osnovi tega lahko postavi diagnozo po tradicionalni kitajski medicini in si pripravi načrt dela. Sama pri posamezni terapiji uporabljam maksimalno 10 akupunkturnih iglic. Dobra komunikacija med lastniki živali in med akupunkturistom je zelo pomembna.

Smrček: Poznano je, da se različna razpoloženja in posamezni strahovi skrbnika prenašajo na psa. V kolikšni meri je, glede na to pomembno, da skrbnik zaupa v zdravljenje in nima prevelikih strahov oziroma pomislekov pred njim?

Ajda Konjedic: Pomembno je, da je lastnik, ko pripelje svojo žival na akupunkturo, čim bolj sproščen, posledično je potem sproščen tudi pes.  Seveda je bolje, da lastnik zaupa v samo zdravljenje. Nekatere moje stranke zase uporabljajo takšne oblike zdravljenja, zato niso skeptične. Nekateri lastniki imajo pomisleke, vendar se njihovo prepričanje ponavadi zelo spremeni po nekaj terapijah, ko vidijo rezultate zdravljenja pri svojih živalih.

 

lami1

Zadovoljna Lami po opravljeni terapiji (foto:Ajda Konjedic)

Smrček: Na kakšen način, koliko časa in kje poteka akupunkturna terapija? Pes morda čuti bolečine ob zabadanju iglic? Ali je skrbnik psa prisoten, ko se terapija izvaja?                         

Ajda Konjedic: Terapije akupunkture potekajo v mirnem okolju v prostoru AcusVet v Novi Gorici. Veliko živali med terapijami zaspi. Terapije na konjih izvajam v konjskih hlevih oz. tam kjer se konji dobro počutijo. Terapij na domu strank ne izvajam, izjema so le živali, ki težje hodijo in je za lastnike živali prevoz k meni zaradi same logistike otežen. Lastnik živali in jaz sva med terapijo ves čas prisotna ob živali. Terapije trajajo približno 60 min, saj želim, da se vsaka žival pred terapijo maksimalno sprosti. Vstavljanje akupunkturnih iglic za živali ni boleče.

Smrček: Koliko terapij akupunkture je navadno potrebno opraviti, da se stanje psa izboljša?

Ajda Konjedic: Število terapij je zelo individualno in je odvisno od bolezenskega stanja živali. Pri nevroloških boleznih se terapije izvajajo do izboljšanja. Pri npr. artritičnih živalih ali živalih z avtoimunimi obolenji, se učinki terapij ponavadi pokažejo po nekaj terapijah (dveh ali treh). Veliko živali odreagira na prvo terapijo in lastniki sami opazijo spremembe.

Smrček: Pri katerih boleznih oziroma skupinah obolenj, poškodbah in psihičnih težavah se uporablja navedena metoda?

Ajda Konjedic:

– bolezni mišic in sklepov (artritis, artroza, spondiloza, komolčna in kolčna displazija …)

– bolezni dihal (mačja astma …)

– bolezni živčnega sistema (paralize in pareze živcev prednje in zadnje okončine, paraliza n. facialisa, vestibularni sindrom, epilepsija, encefalitis, poliradiculonevritis, miastenia gravis, hernija diska, inkontinenca urina in blata, kapi hrbtenjače …)

– avtoimuna obolenja (avtoimuna hemolitična anemija, suhi konjuktivitis, mastikatorni miositis …)

– bolezni kože (alergije, ponavljajoča vnetja ušes …)

– bolezni prebavil (gingivitis, gastritis, barborigizem, anoreksija, zaprtost …)

– urološka obolenja (kronična ledvična odpoved, ponavljajoča vnetja mehurja, ledvični in sečni kamni ter kristali …)

– endokrinološka obolenja (obolenja ščitnice, sladkorna bolezen, hiperadrenokorticizem …)

– rane, ki se težje celijo

– težave starejših živali (nespečnost, oteženo vstajanje ter hoja po stopnicah, inkontinenca blata in urina …)

– deluje preventivno.

 

img_9913

segrevanje akupunkturnih iglic z moxo (foto: Tanja Zrinsky)

Smrček: Ali lahko v obdobju zdravljenja z akupunkturo pride do stranskih učinkov? Katerih?

Ajda Konjedic: Akupunktura je, v kolikor jo izvaja certificiran veterinar akupunkturist, brez stranskih učinkov. Včasih se pri živalih, ki imajo težave že dlje časa zgodi, da se njihovo stanje poslabša prva dva dni po prvi akupunkturi, vendar temu vedno sledi izboljšanje. Kasneje po terapijah pa ne prihaja do poslabšanj.

Smrček: Zanima me, ali je v času, ko pes obiskuje terapije, potrebna posebna prehrana, morda dieta? Kako je z uživanjem zdravil, ki jih je psu predhodno predpisal veterinar? Ali so akupunktura in nekatera zdravila, ki jih pes morda uživa, kontradiktorna, se izključujejo?

Ajda Konjedic: Vsem lastnikom svetujem, da začnejo svojega psa hraniti z doma pripravljeno hrano, ki jo predpišem vsakemu psu posebej. Akupunktura se izključuje z jemanjem kortikosteroidov in nekaterih drugih zdravil. Z akupunkturo poskušamo dozo zdravil, npr. analgetikov, zmanjšati ali v celoti ukiniti.

 

bella

terapevtska psička Bella med terapijo akupunkture (foto:Ajda Konjedic)

Smrček: Prejmete od skrbnikov psov kakšne povratne informacije (feedback??) o učinkih terapije in o tem, koliko se zdravstveno, psihično in fizično stanje psa izboljša?

Ajda Konjedic: Od lastnikov živali prejmem informacije kako je z živaljo, kako se je odzvala na akupunkturo običajno pri naslednji terapiji.

Smrček: Ali mora terapevt svoje znanje ves čas nadgrajevati in dopolnjevati?

Ajda Konjedic: Akupunkturist mora ves čas nadgrajevati svoje znanje tako z izobraževanji, kot tudi z razvijanjem svojega pogleda na akupunkturo, ki s časom in različnimi primeri postaja boljše.

Smrček: Ob svojem delu verjetno doživite veliko posebnih trenutkov. Zaupajte nam kakšnega, ki vam je ostal v trajnem spominu.

Ajda Konjedic: Zelo rada imam delo veterinarskega akupunkturista in pri tem zelo uživam. Primerov je bilo veliko, težko bi izpostavila samo enega. Zame so posebni trenutki, ko artritična, šepajoča žival po nekaj terapijah ne šepa več in ji lahko ukinemo protibolečinska sredstva. Živali z avtoimunimi obolenji so me zelo presenetile, saj se super odzivajo na zdravljenje z akupunkturo. Zelo pozitivno je tudi delo z živalmi, ki imajo nevrološke težave (hernije diska, pareze, paralize živcev, kapi hrbtenjače …).

Smrček: Večino dneva ste obkroženi z živalmi. Ali vas po opravljenih obveznostih tudi doma pričaka kakšen smrček?

Ajda Konjedic: Doma mi družbo delata dva posvojena španska hrta Nando in Isabel, s katerima mi ni nikoli dolgčas.

Smrček: Zahvaljujem se vam za razgovor, v katerem ste nam odkrili veliko novih informacij. Pri vašem delu vam želim veliko uspehov in čim več kužkov in drugih živali, ki bodo z vašo pomočjo premagali zdravstvene težave.

Ajda Konjedic: Hvala Vam, da ste mi omogočili predstavitev. Želim vam veliko ustvarjalnih prispevkov za vaš spletni portal.

 

Kratka obrazložitev medicinskih izrazov

 

alergija: preobčutljivo odzivanje telesa na določeno snov (alergen); analgetik: zdravilo proti bolečinam; anoreksija: pomanjkanje ali izguba želje po hrani; artritis: vnetje sklepa; artroza: degenerativna bolezen sklepov; astma: kronična bolezen, ki jo spremlja stalno vnetje dihalnih poti in oteženo dihanje; avtoimuna hemolitična anemija: oblika slabokrvnosti zaradi zmanjšanja števila eritrocitov; avtoimuna obolenja: pretiran odziv imunskega sistema na lastne celice in tkiva; barborigizem: bolezen prebavil; encefalitis: vnetje možganskega tkiva; epilepsija: nevrološka motnja nenadne nepravilne aktivnosti možganskih celic, ob kateri se pojavijo napadi nenadzorovanih krčev; gastritis: vnetje želodčne sluznice; gingivitis: vnetje sluznice dlesni, ki ga povzročijo bakterije; hernija diska: izbočenje medvretenčne ploščice; hiperadrenokorticizem: prekomerno delovanje skorje nadledvične žleze (Cushingov sindrom); inkontinenca urina in blata: nehoteno in nenadzorovano uhajanje urina in blata; kap hrbtenjače: oblika kapi; komolčna in kolčna displazija: dedna razvojna napaka na sklepu komolca ali kolka; kortikosteroidi: zdravilo za različna vnetja; mastikatorni miositis: vnetje žvekalne mišice; miastenia gravis: avtoimuna bolezen, ki prizadene mišično-živčne stike; muskuloskeletna obolenja: mišično-kostna obolenja; paraliza: omrtvelost ali motnja gibanja in drže telesa; paraliza n. facialisa: okvara obraznega živca; pareza živcev: lažja, nepopolna ohromitev živcev; spondiloza: starostna sprememba na vretencih hrbtenice; poliradiculonevritis: vnetna bolezen obrobnega (perifernega) živčnega sistema (Guillain-Barre sindrom – GRS); suhi konjuktivitis: vnetje očesne veznice; vestibularni sindrom: nevrološko obolenje