WOOLY PAWS – ŽOGICE IN DRUGE IGRAČE ZA PSE

 

V CELOTI IZDELANE IZ ČISTE OVČJE VOLNE IN NARAVNIH MATERIALOV

 

Wooly Paws žogice in ostale igrače, namenjene igri in aktivnostim psov, nam bo predstavila gospa Mia Müller. Igrače so v celoti izdelane iz ovčje volne in drugih naravnih materialov. Vonj po ovčji volni pse zelo motivira za igro in delo, kar pripomore k zelo učinkovitemu nagrajevanju med šolanjem in pri drugih aktivnostih.

Smrček: Lepo vas pozdravljamo in se vam zahvaljujemo, da ste si ob obilici dela vzeli čas in boste uporabnikom spletnega portala Smrček.si predstavili vaše izdelke.Mia Müller: Z velikim veseljem. Zahvaljujem se vam za ponujeno priložnost, da bo še več ljubiteljev živali izvedelo za te naravne, varne, ročno izdelane unikatne igračke, ki jih psi naravnost obožujejo – še posebej zaradi njihovega vonja po ovčkah.

 

POVEZANOST Z ŽIVALMI

 

Smrček: Kot nam je poznano, ste velika ljubiteljica živali. Katere živali so vas spremljale od otroških let dalje in katere so sedaj del vašega vsakdanjika?

Mia Müller: Odraščala sem v družbi psov, muc, kopenskih želv in papig. V najstniških letih se mi je uresničila želja, da sem dobila konja – nekdanjega policijskega konja Titana, s katerim sem preživela najlepše trenutke. Skupaj sva odkrivala nove terene, opazovala srne in v tistem obdobju spoznala veliko podobno mislečih ljudi. Kasneje sem dobila konja Orka, ki je v mladih letih tekmoval na kasaških dirkah. Bil je zelo srčen konj. S partnerjem in njegovo kobilo smo se velikokrat s konjsko prikolico odpeljali npr. na Roglo, nekajkrat smo s konji taborili na Pohorju, kar je bila krasna in nepozabna izkušnja.

Vseskozi so bili v mojem življenju prisotni psi, en oziroma dva doma, hkrati sem ob vikendih hodila na sprehode in socializirala zavetiške pse.

Sedaj, ko imam svojo družino, uživamo v družbi dveh psičk – male Neli in velike Daisy, muckov Missy in Murija, kobil Ine in Dalije, mini pujsk Cindy in Lole, mini koz Špele in Lukca, kunca Uhca, rib in kokošk, ki nam dajejo krasna jajčka. S kozico Špelo radi obiščeva otroke v vrtcih ter na rojstnih dnevih in raznih drugih dogodkih, kot je bilo na primer miklavževanje. Prav tako je Špela dobila vlogo v komediji g. Toneta Partlljiča – Partnerska poroka, v Kulturnem domu Pekre. Izkazala se je kot izvrstna gledališka igralka, ki ji pozornost in aplavz občinstva zelo ugajata.

Smrček: Zaupali ste nam, da ste imeli v družini veliko vzornikov, ki so skrbeli za dobrobit živali. Ali ste tudi vi aktivni na tem področju?

Mia Müller: Trenutno nisem aktivna v nobenem društvu, vedno pa priskočim na pomoč, če jo katera žival potrebuje. Sicer sem od svojega petega leta dalje pomagala v Društvu za zaščito živali Maribor, v katerega so bili vključeni starši in stari starši.

V zavetišču za živali sem praktično odraščala, spoznavala najrazličnejše usode ljudi in živali. Ta del življenja mi je zagotovo pustil velik pečat, da sem danes to, kar sem. Zato imamo pri nas doma posvojenčke. Vem koliko zavrženih živali si želi imeti svojega človeka, ki bo lepo skrbel zanje, jih negoval, hodil z njimi na sprehode, jih lepo vzgojil in jim odstopil delček doma.

Smrček: Že nekaj časa sta vaši zvesti spremljevalki psički Neli in Daisy. Ali se z njima udeležujeta kakšnih tekmovanj ali drugih aktivnosti?

Mia Müller: Z Daisy sva pred leti obiskovali Alfakan tečaj, z Neli pa se z velikim veseljem občasno udeleživa mantrailinga. Menim, da je to krasna dejavnost za zaposlitev pasjega smrčka in spodbujanje psiho-fizičnih aktivnosti.

 

ZGODBA O WOOLY PAWS IGRAČKAH ZA PSE

 

Smrček: Kako se je pravzaprav pričela zgodba o Wooly Paws igračkah? Ali sta imela lepo okolje, v katerem živite in vaša izobrazba velik vpliv pri tej odločitvi?

Mia Müller: Pred približno petimi leti sem spoznala vilinke, vile iz volne, ki so me očarale. Ker sem jih želela delati tudi sama, sem obiskala prvo delavnico polstenja. Takrat sem se v volno in možnosti njene uporabe zaljubila. Po izobrazbi sem sicer veterinarski in kmetijski tehnik ter dipl.inž. zootehnike.

Živimo na kmetiji, vendar je naša kmetija ljubiteljsko naravnana, živali so naše prijateljice, zato imajo na voljo veliko prostora, kvalitetno hrano in seveda veliko ljubezni. Zelo sem vesela in ponosna, da je tudi moj sin tako povezan z naravo in živalmi. Vesela sem, da je življenje s toliko živalmi prav tako všeč mojemu partnerju, saj živali zahtevajo stalno skrb, popravila njihovih domov in odpovedovanje marsičemu drugemu.

Obožujem, ko poleti ustvarjam v senci čudovite češnje, ob potočku, s pogledom na naši kobili in ob oglašanju kokošk in kikirikanju petelina. Spomladi in jeseni najraje ustvarjam v gozdu, ob potočku in jasi, kjer se zelo rade zbirajo srne. Pozimi ustvarjam ob krušni peči, ob domačem šipkovem čaju in prekrasnih vonjavah naravnih eteričnih olj.

Zelo rada sem doma, kot rada rečem – v objemu pohorskih gozdov, hkrati pa se izjemno veselim raznih pasjih dogodkov, kjer lahko predstavim svoje izdelke. Poseben užitek mi predstavlja sama priprava stojnice. Vsak dogodek ima svoj čar. Tam je čas za nove ideje in tako je nastalo kar nekaj igrač, ko so stranke iskale naravno alternativo že obstoječim pasjim igračkam. Poseben čar druženj na dogodkih je, ko me obiščejo kužki, ki že imajo moje izdelke.

 

USTVARJANJE ŽOGIC IN DRUGIH IZDELKOV IZ VOLNE

 

Smrček: Katere tehnike uporabljate pri izdelavi in kako pravzaprav nastane žogica? Ali pri ustvarjanju kombinirate različne materiale?

Mia Müller: Tehnika se imenuje polstenje. Najstarejši dokazi o polstenju so stari 8500 let in so bili najdeni v Turčiji. Gre za prvo in najstarejšo obrt predelave volne za oblačila. V Evropo so tehniko prinesli Avari in Huni tekom svojih prodorov na zahod. Pri izdelavi uporabljam tako mokro kot suho polstenje.

Očarana sem nad lastnostmi konopljinih vrvi, zato vrvi z veseljem uporabljam pri igračkah za vlečno igro.

Smrček: Poleg žogic, ki so morda najbolj prepoznavne, izdelujete tudi druge igrače oz. pripomočke za pse. Katere?

Mia Müller: Trenutno je mogoče izbirati med naslednjimi izdelki: žogica z ročajem, žogica na dolgi vrvi, žogica na kratki vrvi, Wooly Boomerang, Wooly Ring, Wooly Look At Me, Wooly Twins, Wooly Spider in volnen naprstnik za čiščenje pasjih zob.

Nisem pozabila niti na muce – volnene igračke zanje napolnim z mačjo meto. Prav tako sem izdelala volnene igluje za manjše glodalce, v katerih hrčki, morski prašički in podgane uživajo v mehkih in toplih zavetjih.

Smrček: Pred časom ste pričeli z izdelavo še ene zelo zanimive igrače za pse, ki je rezultat uspešnega sodelovanja. Morda nekaj besed o tem izdelku in po čem se razlikuje od podobnih proizvodov.

Mia Müller: Zelo rada prisluhnem željam lastnikov psov in tako je v sodelovanju s KAI – dog equipment nastal Sheep Bungee/Bungee Sheep Tail. Kasneje se je pojavila potreba pri lastnikih manjših psov po manjši igrački, zato sta na voljo dve velikosti : mini in maxi. Z Živo iz KAI – dog equipment sva združili znanje in moči pri naslednjih produktih: Sheep Bungee/Bungee Sheep Tail, Sheep Bungee Ball, Sheep Bungee Tuggy in Double Sheep Bungee.

Smrček: Omenili ste, da izdelujete igrače različnih velikosti. Naročniki imajo verjetno različne želje glede barv, barvnih kombinacij, napisov in različnih vzorčkov.

Mia Müller: Žogice izdelujem v štirih velikostih. Wooly Ring v treh, Wooly Boomerang v dveh, prav tako Sheep Bungge/Bungee Sheep Tail. Po želji v vse igrače dodam pisko. Na voljo je pestra izbira barv, več različnih vzorcev, lahko izdelam tudi personalizirano žogico z imenom vašega ljubljenca. Prav tako sem na žogice že naredila nekaj logotipov.

Smrček: Prepričali smo se, da poleg lepega izdelka, ki ga naročnik in njegov smrček željno pričakujeta, razveseli tudi lično izdelana embalaža ter zelo pregledna katalog in navodila za uporabo in vzdrževanje v slovenskem in nekaterih tujih jezikih.

Mia Müller: Vesela sem pozitivnih odzivov glede embalaže. Uživam v vseh fazah procesa ustvarjanja, od izbire volne, risanja skic za igračke, same izdelave in končnega pakiranja. Sicer menim, da bi se dalo na področju embalaže še marsikaj izboljšati. Ideje že imam in potrudila se bom, da jih bom kmalu realizirala.

 

PREDNOSTI IN POZITIVNE LASTNOSTI IGRAČ IZ OVČJE VOLNE

 

Smrček: Zakaj priporočate aktivnosti psa z vašimi žogicami in ostalimi igračami? Katere pozitivne lastnosti bi izpostavili?

Mia Müller: To so unikatne, 100 % naravne igrače za pse in muce. Zaradi izvrstnega voha psov, jih je z igračo iz oprane ovčje volne, lažje motivirati za igro in delo. Volna je barvana z barvili, ki imajo ekološki certifikat. V primeru raztrganja so za psa neškodljive. Primerne so za vse vremenske prilike. Peremo jih lahko v pralnem stroju. Mehke so in zato primerne za starejše pse s slabšimi zobmi. Lahke in tihe so in zato zelo primerne za stanovanja oz. potovanja – zaradi svoje majhne teže ne morejo razbiti okna, prav tako ne ropotajo in ne motijo sosedov. Ena glavnih prednosti volnenih žogic pred ostalimi, je vonj po ovčkah.

Primerne so za pse vseh starosti in velikosti. Prav tako so idealna igrača za pse s posebnimi potrebami. Slepi psi jih zaradi specifičnega vonja po ovčkah veliko lažje najdejo. Njihova lastnost je tudi, da so mehke, nežne do pasjih zob in čeljusti, vendar kljub temu kompaktne in zato zelo primerne za pse s slabšimi zobmi ali brez njih ali mlade pse, ki menjavajo zobke. Volna obenem čisti zobe. Zaradi navedenih lastnosti starejšim psom zagotavljajo kvalitetno in udobno igro tudi v starosti. Obenem so nadvse primerna igračka, ki jo vzreditelji ponudijo mladičkom za igro in jo le-ti odnesejo s seboj v nove domove. Znan vonj igrače pomaga, da se kužek lažje privadi novemu domu, ob čemer se zmanjša ločitvena stiska.

Smrček: Zasledili smo, da je žogica primerna za igro v vodi.

Mia Müller: Tako je. Za marsikoga je presenetljiva informacija, da žogica plava na vodni površini. V vročih poletnih dneh lahko žogica nudi psu zabavno ohladitev, saj jo lahko operemo pod mrzlo vodo in damo v zamrzovalnik. Tako lahko na zabaven in naraven način poskrbimo, da bo kuža lažje prenašal dolgo vroče poletje.

Smrček: Kako pa je z vzdrževanjem žogic in ostalih igrač?

Mia Müller: Igrače lahko operemo pod toplo vodo ali v pralnem stroju, vendar ne smemo dodati mehčalca za perilo. Peremo na 40˚C in centrifugiramo na 600 obratov.

Smrček: Med vašimi izdelki najdemo zanimiv pripomoček in sicer polsten naprstnik. Kakšen je njegov namen?

Mia Müller: Volna ima več čudovitih lastnosti. Zaradi specifične strukture vlaken volnene igrače med igro čistijo pasje zobe. Posebnosti volnenega naprstnika je, da lahko pasje zobe očistimo bolj temeljito, za razliko od gumijastih oz. plastičnih ščetk, je takšna nega zob za psa veliko bolj prijetna. Na naprstnik lahko dodate zobno kremo, naprstnik pa po uporabi temeljito operete pod toplo vodo, po potrebi še s kisom.

Smrček: Vse vaše nove proizvode testira prav posebna in zahtevna ekipa, kaj ne?

Mia Müller: Nove izdelke vedno najprej preizkusita moji psički. Preden gredo izdelki v prodajo, jih prav tako testirajo nekateri drugi psi različnih velikosti in starosti, nato mi njihovi lastniki predlagajo morebitne izboljšave. Dejstvo je, da igrače niso neuničljive in jih psi, ki radi trgajo igrače, lahko uničijo. Sicer so zelo trpežne za močne stiske, tudi bull terierjevih čeljusti, vendar v primeru, da kuža začne iz žogice trgati volno, jo lahko uniči. Pri manjših raztrganinah jo lahko popravimo sami. Sicer pa psi, ki niso nagnjeni k uničevanju, lahko v igri z njimi uživajo več let.

 

DRUGI IZDELKI IZ VOLNE IN NARAVNIH MATERIALOV TER NOVI PROJEKTI

 

Smrček: Vaši izdelki niso namenjeni le živalim, saj ustvarjate tudi takšne, ki razveseljujejo njihove skrbnike.

Mia Müller: Izdelujem volnene obeske za v avto, na katere lahko nakapljate svoje najljubše eterično olje in tako poskrbite za dobro počutje. Morda poleti izberete vonj sivke, jeseni eterično olje limone, ki deluje protimikrobno, pozimi poudarite praznično vzdušje z vonjem cimeta in spomladi okrepite imunski sistem z eteričnim oljem čajevca.

Zelo ljuba mi je izdelava verižic z elementi iz polstene volne in lesa. Zelo rada poprimem za žago in naredim personalizirane lesene obešalnike, z motivi za ljubitelje smrčkov ali otroškimi motivi.

Poleg vsega naštetega, Izdelujem še volnene žogice za hitrejše sušenje perila v sušilnem stroju, ki hkrati zmehčajo perilo, zato mehčalec perila ni potreben. Lahko jih nadišavimo z najljubšim eteričnim oljem, s čimer dosežemo, da bodo oblačila zelo lepo dišala, kljub temu, da ne uporabimo mehčalca. Žogice so okolju prijazne – po njihovi več kot 1000x uporabi, jih lahko uporabimo kot naravno gnojilo, zastirko ali pa jih ptički uporabijo kot material pri izdelavi gnezda.

Smrček: Morda v bližnji prihodnosti načrtujete še kakšen nov projekt?

Mia Müller: Seveda. Imam še ogromno idej. Ves čas bodo nastajali novi izdelki, veliko skic imam že pripravljenih. Stalno spremljam potrebe lastnikov psov in z velikim veseljem ustrežem njihovim željam. Načrtujem nove igrače, naravne pripomočke za udobje psov, dekorativne izdelke in polstene izdelke za druge živali.

Prav tako z družino načrtujemo dopolnitev dejavnosti na naši kmetiji, izvajali bomo delavnice. Trenutno s podjetjem Razvedrilko organiziramo praznovanja otroških rojstnih dni. Tudi s kozico Špelo imava še kar nekaj načrtov.

 

NAROČILO IN DOSEGLJIVOST IZDELKOV

 

Smrček: Kje je mogoče naročiti oziroma kupiti vaše izdelke?

Mia Müller: Naročite jih lahko preko zasebnega sporočila na Facebook in Instagram profilih, sicer pa v nekaterih fizičnih in spletnih trgovinah po celotni Sloveniji. Moje izdelke lahko kupite v Mariboru, Ljubljani, na Ptuju, v Radljah ob Dravi, na Jesenicah, v Škofji Loki in Izoli.

Smrček: S svojimi izdelki ste pogosto prisotni na različnih kinoloških tekmovanjih in drugih prireditvah. Ali se vam zdi osebni stik z uporabniki, pri tem mislimo kužke in njihove skrbnike, zelo pomemben?

Mia Müller: Zelo rada se udeležujem dogodkov, povezanih s psi. Na njih spoznavam krasne ljudi, sklene se marsikatero sodelovanje, dobim nove ideje, napolnim se z energijo, spoznam psičke, ki sem jim že naredila igračko in njihove lastnike, ki mi posredujejo ideje za nove igračke. Poleti so bili moji izdelki na razpolago tudi na stojnici KAI – dog equipment na Evropskem prvenstvu v agilityju na Nizozemskem.

 

ŽOGICE RAZVESELJUJEJO TUDI SMRČKE V TUJINI

 

Smrček: Znano nam je, da je ena od vaših personaliziranih žogic zelo razveselila Teddya, psa pomočnika iz Velike Britanije, o katerem imamo v slovenski jezik prevedeno knjigo Moje življenje v pasjih šapah (My life in his paws), ki jo je napisala njegova skrbnica, ga. Wendy Hilling. Kam vse so še potovali vaši izdelki?

Mia Müller: Zelo sem bila vesela in ponosna, da je dobil Teddy za božično darilo ravno žogico, ki je delo mojih rok. Teddy je čudovit pes, pravi pasji angel. Kuža s posebnim poslanstvom. Teddyju, njegovi človeški družini in njegovi pasji naslednici želim še naprej veliko čarobnih skupnih trenutkov. Vsem, ki knjige Moje življenje v pasjih šapah, še niste prebrali, jo toplo priporočam.

Žogice sicer že osrečujejo kužke v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Braziliji in Veliki Britaniji.

Vesela sem, da se vse več ljudi zaveda pomena varne igre. Lepo je, ko vzreditelji naročijo igračke, ki jih bodo njihovi mladički ob odhodu v nove domove vzeli s seboj. Tako jih igračka, ki diši po njihovi mamici, bratcih in sestricah, spremlja k novim lastnikom, kjer lažje prebrodijo ločitveno stisko.

Žogici, ki sta v Braziliji, sta bili naročeni za vzreditelje psičke, po katero je tja odpotovala slovenska kinologinja. Izdelala sem ju z imenom in logotipom njihove psarne.

 

POSEBNI TRENUTKI, KI USTVARJAJO SPOMINE

 

Smrček: Za konec našega razgovora bi vas prosili, če nam zaupate kakšno zanimivo doživetje, ki vas je razveselilo, ali se vam je še posebej vtisnilo v spomin.

Mia Müller: Vsakega naročila se zelo razveselim. V posebnem spominu bo ostalo naročilo za žogico za Teddyja, pasjega pomočnika gospe Wendy Hilling iz Angljie. Prav tako žogici, ki sta bii naročeni kot darilo za vzreditelje bull terierke v Braziliji in naročilo žogice z logom, ki je odšla na dražbo na razstavo bull terierjev na Nizozemsko kot dražbeni predmet iz Slovenije.

Večina žogic dobi pasje lastnike, eno pa je dobil tudi ježek, ki glede na povratne informacije, zelo uživa pri igri z modro, mehko volneno žogico.

Smrček: Zahvaljujemo se vam za prijeten pogovor. Želimo vam še veliko poslovnih in osebnih uspehov, realiziranih ciljev in zadovoljnih smrčkov, ki bodo uživali ob igri z vašimi igračkami.

Mia Müller: Hvala tudi vam. Vesela in hvaležna sem, da se toliko ljudi že zaveda pomena varne igre in zaposlitve pasjega smrčka. Hkrati tako na zabaven in naraven način poskrbijo tudi za zdravje pasjih zob.