V pasji šoli Blazno blatno izvajajo različne izobraževalne tečaje za pse in njihove lastnike. Imajo pester nabor individualnih in skupinskih tečajev za različne starosti psov, kot tudi začetne in nadaljevalne tečaje agilitya. Na poligonu je urejen pasji park, ponujajo pa tudi sprehajanje psov. Vabimo vas, da si preberete, kaj nam je o izobraževanju psov v svoji šoli Blazno blatno šolanje in še marsičem drugem povedala ga. Alenka Gorjan.

 

IMG_00352006Foto: Neja Česnik

Smrček: Pozdravljeni, ga. Alenka Gorjan. Zahvaljujem se vam, da ste si ob obilici dela, ki ga imate, vzeli čas, da nam poveste kaj več o vaši šoli in drugih dejavnostih, s katerimi se ukvarjate.

Alenka Gorjan: Lep pozdrav tudi vam in najlepša hvala za povabilo na intervju.

 

Pasja šola

IMG_04312006Foto: Neja Česnik

Smrček: Za začetek našega razgovora bi prosil, če poveste nekaj besed o vas in vaši povezanosti s psi. Ali se s psi srečujete že vse od otroštva?

Alenka Gorjan: Kot ste že sami sklepali, so psi del mojega življenja že od otroštva, prav tako športna disciplina agility, saj sta moja starša mednarodna agility sodnika in sta na tem področju aktivna že dobrih 25 let. Doma imamo psarno Sunday Glow, namenjeno vzreji borderskih ovčarjev, tako da sem že od malega obdana s psi. Navdušena sem bila nad tem, kaj lahko dosežemo z vzgojo psov in kako raznolike aktivnosti lahko obiskujemo z njimi, zato sem si zaželela svojega psa.

Če se posvetimo kinološki poti, sem vodja osnovne vrste in sodniška pripravnica za pašno zbiralni način, tekmovalka v pasjem športu agility in pašno zbiralnem načinu (paša ovc) ter občasna razstavljavka. Z mojim psom Fjodorjem opravljava tudi prostovoljno delo kot terapevtski par pri Zavodu PET.

Poleg kinologije me zanima svet raziskovalne biologije, saj sem po izobrazbi univ. dipl. biologinja. Diplomirala sem na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, na temo talnih pajkov. Za strokovne in poljudne revije sem napisala več člankov o pajkih in svoje delo predstavila tudi v tujini na konferencah, kjer sem bila s strani žirij odlično ocenjena.

Smrček: Ime vaše šole – Blazno blatno šolanje – je zelo simpatično. Prepričan sem, da ste že velikokrat povedali, od kod ideja za poimenovanje, verjamem pa, da bi to zanimalo tudi naše uporabnike.

Alenka Gorjan: Ime sem izbrala, ker sem želela nekaj igrivega in drugačnega. Seveda si vsi želimo pridnega psa, ampak sama sem želela opisati pot do cilja. Če s svojim psom dobro delamo, ne bomo nikoli prišli s treninga čisti, temveč vsaj malo blatni, v nekaterih primerih celo blazno blatni. Blazno blatni vodniki aktivno preživljajo čas s svojim psom.

Smrček: Od kod izvira vaša želja, da ustanovite pasjo šolo in kako ste si pridobili bogato znanje, s katerim razpolagate? Ali imate opravljena kakšna posebna izobraževanja in licence?

Alenka Gorjan: Moja prva želja je bila najti zaposlitev kot biologinja, ker pa sem si diplomo zastavila zelo obširno, je pot do zaključka študija trajala malo dlje. Med pripravo diplomskega dela sem pregledala okrog 2500 pajkov in odkrila osem novih vrst pajkov za Slovenijo. Na zaposlitev nisem želela predolgo čakati, zato sem se vrnila k temu, kar mi je bilo blizu – delu s psi. Imam dva borderska ovčarja. Z njima sem se udeleževala raznih aktivnosti, od pasjih razstav, poslušnosti, paše. Poizkusila sem skoraj vse in ugotovila, da mi agility predstavlja največji izziv. Pri agilityu je pomembno, da si s psom usklajen, potrebno je dobro premisliti, kako boš odtekel progo in psa uspešno vodil čez ovire.

Glede na to, kakšen pes je Fjodor, sem pri njegovi vzgoji in nadaljnjem izobraževanju dobila veliko izkušenj, ki bi jih rada delila z drugimi ter tako še komu pomagala s tem, kar sem se naučila.

Izobražujem se ves čas na različnih področjih, od socializacije psov, do agilityja, dela z ovcami, terapije s pomočjo psa in drugih pasjih športih. Osvajanje novih znanj je zame zelo pomembno. Zato se vsako leto potrudim, da se posvetim različnim temam in nato osvojeno znanje prenesem v prakso, tako s svojimi psi, kot tudi pri delu s tečajniki.

Pridobila sem licenco Kinološke zveze Slovenije za vodjo osnovne vrste. Ravnokar zaključujem z obveznostmi, ki jih imam kot sodniška pripravnica pašno zbiralnega načina. Po zaključku izobraževanja bom lahko opravljala delo sodnice za omenjeno disciplino.

Veliko se udeležujem tudi seminarjev. Želela bi izpostaviti seminar Polone Bonač, slovenske svetovno uspešne agility tekmovalke (http://polonabonac.com/), na temo motivacije pri pripravah psov na izpite poslušnosti. Udeležila sem se več agility seminarjev. Naj omenim seminar, ki ga je vodil mednarodni agility sodnik, David Powell, ki je bil leta 2011 uradni sodnik svetovnega prvenstva v agilityju, ki je potekalo v Franciji. V Italiji sem se udeležila agility seminarja z madžarsko agility tekmovalko in mednarodno agility sodnico Zsofi Bíró (http://www.birozsofi.eu/en/).

V okviru izobraževanj, ki jih pripravljam v Blazno blatni pasji šoli, sem v tem letu s strani predavateljice Tee Bašin, dr. vet. med., fizioterapevtke psov in mačk, izvedela veliko novega o Pasjih atletih. Novo znanje o agilityju je z nami delila tudi Anabella Kokalj, mednarodna agility sodnica. Le-ta, bo letos zastopala slovenske barve na evropskem in svetovnem agility prvenstvu. O pripravah na poletje so nas podučili zaposleni v Veterinarski bolnici Vipava. Posredovali so nam veliko praktičnih nasvetov, ki bodo poletje z našimi štirinožci naredili še lepše. Več o izvedenih dogodkih seveda lahko preberete na blogu spletne strani Blazno blatno (http://www.blaznoblatno.si).

 

Vrste in oblike izobraževanj

IMG_9623-86Foto: Neja Česnik

Smrček: Katere vrste oziroma oblike izobraževanj so na voljo uporabnikom v vaši šoli in katere starostne skupine psov se lahko vključijo vanje? Kako velike so skupine tečajnikov?

Alenka Gorjan: Tečaji so tako individualni kot skupinski. Skupinski tečaji se pričnejo z osnovami socializacije. Razdeljeni so v dve skupini – Blazno mladi, za najmlajše pse do 5. meseca starosti in Blazno najstniški, za tiste, ki so starejši od pet mesecev in tudi za odrasle pse. Naj omenim zanimivost: najstarejša pasja udeleženka začetnega tečaja je štela častitljivih 9 let. Napredovala je prav tako dobro kot njeni mlajši sošolci. Po končanem začetnem tečaju se lahko tečajniki vključijo v nadaljevalni tečaj Blazno zagnani. Nato sledijo usmerjeni tečaji kot so Blazno prijazni, Blazno učeni in agility tečaj.

Skupine tečajnikov so v Blazno blatni pasji šoli zelo majhne. Običajno štejejo od tri do šest udeležencev, na agility urah največ štiri tečajnike, saj se želim tečajnikom popolnoma posvetiti.

Seveda je za druženje vedno na voljo tudi pasji park in preko celega leta kopica izobraževanj, ki jih pripravljam z različnimi gosti.

Na spletni strani pasje šole Blazno blatno so predstavljeni tečaji in dogodki, ki jih organiziram za tečajnike, kot tudi za splošno javnost, seveda pa se zainteresirani lahko preko spletne strani prijavijo tudi na e-novice (http://www.blaznoblatno.si/e-novice/), tako da bodo obveščeni o vseh dogodkih.

Smrček: Ali vaši tečaji oziroma izobraževanja potekajo tudi pozimi?

Alenka Gorjan: Tečaji potekajo preko celega leta, saj nam klima na našem območju to omogoča. Urniki so prilagojeni posameznemu letnemu času.

Smrček: Kako pomembno se vam zdi, da pes in njegov skrbnik obiščeta vsaj osnovno izobraževanje?

Alenka Gorjan: Za nekoga, ki ima prvič psa, se mi zdi zelo pomembno, da obiskuje pasjo šolo vsaj do enega leta, saj je potrebno psa zaposliti tudi v odrasli dobi. V nasprotnem primeru se bo pes zaposlil sam – mogoče nam njegovi hobiji, kot so vrtnarjenje in preganjanje ptičev, ne bodo preveč všeč.

Sčasoma malo pozabimo, kako poteka odraščanje mladička, zato je tudi za izkušene vodnike psov dobro, da obiščejo vsaj osnovni tečaj, kjer lahko obnovijo svoje znanje o psih. Obenem po tej poti mladičku omogočijo tudi socializacijo s pasjimi sošolci.

Smrček: Kaj se vam zdi najpomembneje pri vzgoji in socializaciji psa in kdaj naj bi se pričela? Kakšen naj bi bil pristop pri izobraževanju psa?

Alenka Gorjan: Vzgoja in socializacija bi se morali začeti že pri vzreditelju in nato nadaljevati pri lastniku psa. Odgovoren vzreditelj lahko vzpostavi urnike, navaja mladiče na sobno čistočo in jih spozna z različnimi dražljaji. K izobraževanju psa je potrebno pristopiti pozitivno in delo prilagoditi starosti in sposobnostim psa.

Smrček: Ali poleg naštetih izobraževanj ponujate skrbnikom psov še kakšno drugo obliko pomoči, npr. varstvo, sprehajanje?

Alenka Gorjan: Varstva psov nimam, saj v naši hiši trenutno domuje kar pet psov. V ponudbi je sprehajanje psov, za katero je vsako leto več povpraševanja.

 

Pasji park oziroma pasji poligon

IMG_04252006Foto: Neja Česnik

Smrček: Ideja o ustanovitvi lastnega pasjega parka oziroma poligona je bila pogumna odločitev. Kaj vse ste upoštevali ob izgradnji oziroma vzpostavitvi tega parka? Morda še beseda ali dve o tem, kakšne materiale in pripomočke ste pri tem uporabili ter o pravilih, ki veljajo za udeležence ali obiskovalce parka.

Alenka Gorjan: Pasji park je bil logično nadaljevanje pasje šole, saj sem želela, da se psi na urah socializacije varno spoznajo z različnimi zvoki, reliefi, materiali… Vsa igrala pasjega parka so na voljo tudi izven tečaja. Pasja igrala so izdelana iz recikliranih materialov, tako da je pasji park okolju prijazna učilnica na prostem. Pravila za uporabnike pasjega parka so podobna kot pri tujih parkih in objavljena na spletni strani pasje šole Blazno blatno. Napisana niso zato, da bi uporabnike omejevala, ampak, da bi vsem omogočila varno in prijetno izkušnjo v pasjem parku. Blazno blatni pasji center je dovolj prostoren za različne aktivnosti, saj je pregrajen v več manjših poligonov in eden od njih je pasji park. Namenjen je tečajnikom pasje šole Blazno blatno, po predhodnem dogovoru pa tudi ostalim obiskovalcem.

 

Frizbi

Smrček: Večkrat sem že opazil, s kakšnim navdušenjem psi lovijo frizbi. Kaj menite o tej kinološki športni panogi, ki je pri nas še malo znana in na katere posebnosti oziroma nevarnosti naj bodo pozorni skrbniki, ki jo prakticirajo pri svojih psih?

Alenka Gorjan: Frizbi je zelo lepa in dinamična pasja disciplina, pri kateri je potrebno nameniti veliko pozornosti varnosti psa. Vsi smo prepričani, da znamo metati frizbi, vendar varno metanje frizbija psu, ni tako preprosto. Vsem s primorskega konca bi zato priporočila obisk seminarja, ali še bolje tečaja na temo pasjega frizbija, pri Jean McCollister. S tem športom se ukvarja že vrsto let. Njen tečaj je osnovan na varnem delu psa.

 

Terapevtski par, agility, paša zbiralnega načina – zganjanje ovac

IMG_1015Foto: Neja Česnik

Smrček: Poznano mi je, da imate tudi sami psa, borderska ovčarja (Border Collie), s katerima ste vsi skupaj zelo aktivni in uspešni na različnih področjih. S čim vse se ukvarjata Vitjan in Fjodor?

Alenka Gorjan: Res je, smo zelo aktivna druščina. Rada imam različne športe, tako da naši dnevi nikoli niso monotoni.

Fjodor, moj prvi borderski ovčar, ima šest let in temu primeren nabor nazivov. Opravljen ima izpit poslušnosti B-BH, tekmuje v najtežji stopnji agilityja – A3, je terapevtski pes pri Zavodu PET in ima opravljen izpit iz pašno zbiralnega načina – zna delati z ovcami. Lani je Državno prvenstvo v agilityju zaključil na stopničkah, v kategoriji A2 large je zasedel tretje mesto, zimski pokal sezone 2015/2016 je prav tako zaključil kot tretji v kategoriji A2 large.

Vitjan je moj mlajši pes. Dopolnil je tri leta in ga čaka še veliko izzivov. Zaenkrat je opravil izpit poslušnosti B-B. Ima slovenski in srbski mladinski šampionat, tekmuje v agilityju in se pripravlja na izpit iz zganjanja ovc (paše ovc).

 

Pes in ples

Smrček: Pri vas tudi plešete, kaj ne?

Alenka Gorjan: Pri nas tudi plešemo. Naš ples je prirejena različica in ne športna tekmovalna disciplina. Smo manjša skupina, v kateri se individualno učimo trike in vaje, ki jih potem združimo v celostno koreografijo za skupinski nastop. Zahtevnost vaj vedno prilagodimo skupini in glede na to, kam smo povabljeni. Naša želja je, da se vedno naučimo kaj novega. Če bi nas radi videli v živo, lepo vabljeni na Dan odprtih vrat Blazno blatne pasje šole, kjer bodo Blazno plesni prikazali več plesnih nastopov, tako skupinskih kot tudi individualnih.

 

Sprostitev po delu

IMG_04062006Foto: Neja Česnik

Smrček: Vaše delo se zdi zelo energično, raznovrstno, ustvarjalno, lepo, vendar tudi naporno, saj zahteva celega človeka. Veliko je fizičnih aktivnostih, psihičnih obremenitev, priprav programov in drugih zadolžitev. Na kakšen način se sprostite in si oddahnete po napornem dnevu?

Alenka Gorjan: Najraje grem v naravo, na sprehod po gozdu ali na tek po solkanskem polju, kar mi vedno pomaga, da se lažje sprostim. Seveda fizična kondicija ni pomembna samo zame, ampak tudi za Fjodorja in Vitjana, zato ju vedno vzamem s seboj.

Smrček: Prav gotovo ste ob delu s psi doživeli mnogo simpatičnih dogodkov ali prav posebnih izkušenj. Nam zaupate kakšno, prosim.

Alenka Gorjan: Pri svojem delu doživim veliko simpatičnih in zabavnih trenutkov. S humorjem in pozitivnim odnosom je lažje rešiti zagate, ki nastanejo pri delu s psi. Najbolj sem vesela za vse, ki pridejo v šolo z malimi kepicami in ko pes odraste, z njim opravijo katerega od izpitov poslušnosti, so aktivni agility tekmovalci ali delujejo kot terapevtski pari. Taki vodniki mi dajo zagon za nadaljnje delo.

Smrček: Posredovali ste nam veliko novih informacij. Želite dodati še kaj, kar je pomembno, pa tega še nisva omenila?

Alenka Gorjan: Letošnje poletje bo zame še posebej aktivno, saj na poligonu pripravljam vrsto različnih dogodkov. Vse, ki ste z goriškega, pa tudi ostale zainteresirane, bi najprej rada povabila na predavanje, ki bo na sporedu v torek, 23. 08. 2016 ob 20:00, na Poletni sceni, naslov pa je Pasji bonton v mestu in psi terapevti (http://www.nova-gorica.si/v-srediscu/2016062113591107/). Nato se bomo iz mesta preselili na Blazno blatni poligon, kjer bo v nedeljo, 28. 08. 2016 ob 18:00 dogodek z naslovom Rekreacija s psom, odpravili se bomo na sprehod po solkanskem polju in spoznali pasji šport agility. Poletno dogajanje se bo zaključilo prvo nedeljo v mesecu septembru, 04. 09. 2016 ob 18:00, z Dnevom odprtih vrat s pestrim pasjim dogajanjem.

Vse informacije glede dogodkov in tečajev, ki jih ponujam, ter moje kontaktne podatke, lahko najdete na spletni strani Blazno blatno.

Smrček: Lepo se vam zahvaljujem za zanimiv in pester pogovor. Želim vam veliko poslovnih in osebnih uspehov ter čim več zadovoljnih skrbnikov in njihovih smrčkov.

Alenka Gorjan: Najlepša hvala za prijeten pogovor in lepe misli. Vašemu portalu želim veliko zanimivih pasjih vsebin in zadovoljnih uporabnikov.