Danes v svoji družbi prav lepo pozdravljamo gospo Melito Tóth iz okolice Lendave, ki nam bo predstavila zanimiv projekt, ki ga je slovenski javnosti predstavila prav v teh dneh.

2016-01-01-19.12.08
Melita Tóth ustvarja zanimive stvari in deluje na različnih področjih, poleg tega pa je tudi velika ljubiteljica psov in drugih živali, zato vas vabimo, da si preberete intervju.

Smrček: Pozdravljena, Melita. Najprej se ti lepo zahvaljujem, da si si vzela čas, da nam malo pobližje predstaviš svoje delo oziroma dejavnosti, s katerimi se ukvarjaš.

Melita: Pozdravljen. Hvala za priložnost, da se lahko Kitschyji predstavijo na priljubljenem portalu Smrček.si. V čast mi je, da ste mi omogočili to priložnost.

Smrček: Posebej bi želel izpostaviti tvoj novi projekt, ki se mi zdi zelo zanimiv. V mislih imam Kitchy kartico. Ali lahko kaj več poveš o tej info kartici in kakšen je njen namen.

kitschy-kartica-front

Melita: Kitschy info kartica je namenjena vsem skrbnikom živali, ki občasno puščajo svoje varovance same doma. Kartica je standardnega formata in jo lahko imate kar v denarnici. V primeru, da se nam karkoli zgodi, pride informacija o tem, da je naš kosmatinec sam doma, k ustrezni osebi. S to kartico smo lahko vsi skrbniki bolj mirni, da bo za naše kosmatince vsekakor poskrbljeno.

Smrček: Zanimivo. Morda razpolagaš s podatkom, kje je bil ta projekt prvič predstavljen in koliko je kartica razširjena drugod v Evropi in širše. Prav tako me zanima, kakšen je odziv pri nas.

Melita: Info kartica je najbolj razširjena v Ameriki in po zahodni Evropi. Ne razpolagam z informacijo, kdo je kartico najprej predstavil. Pri nas še nisem zasledila podobne kartice (kar seveda ne pomeni, da že ne obstaja) in sem se zaradi tega odločila, da jo ponudim našim odgovornim skrbnikom. Odziv je pozitiven, ljudje so navdušeni nad tem, da imajo zdaj tudi oni na razpolago info kartico in so zato mirnejši, kadar pustijo svoje kosmatince same doma.

Smrček: Na kakšen način si zainteresirani skrbniki psov in ostalih živali pridobijo Kitschy kartico?

Melita: Kitschy info kartico si lahko vsak brezplačno naloži preko moje spletne ali Facebook strani, si jo natisne in vanjo vpiše podatke. Tisti, ki pri meni naročijo kakšen dekorativni izdelek ali mi zaupajo svojega kosmatinca v varstvo, dobijo brezplačno plastificirano info kartico, kot  majhen znak pozornosti.

Smrček: Kot vem, se ukvarjaš še z eno zelo zanimivo dejavnostjo. Lahko našim bralcem malo več poveš o tvojih Kitschy Mundi Recikliranih Kreacijah, prosim.

kitschy-doggies
Melita: Ustvarjam tudi dekorativne izdelke iz recikliranih materialov. Do sedaj sem največ časa in pozornosti posvetila ponovni uporabi  gramofonskih plošč, ker sem ugotovila, da dosti plošč konča svoje življenje v smetnjakih. Leta 2011 sem začela iz njih oblikovati nakit. Plošče so  prečudovite, vsaka je drugačna, lom svetlobe na njih je čaroben. Plošče, ki se jih več ne da poslušati, omogočajo res unikatno ustvarjanje, pri čem jim s ponovno uporabo omogočim, da nadaljujejo svoje življenje v drugačni obliki. Ustvarjanje dekorativnih izdelkov sem začela s silhuetami v obliki kužkov. Pred časom sem bila večkrat odsotna od doma, zato naša psička ni mogla biti z mano. Tako sem dobila idejo, da bi Liliko lahko v obliki broške – simbolično – imela vedno s seboj. Od takrat se je rodilo še ogromno drugih silhuet. Največ je pasjih silhuet. Trenutno ima Kitschy svet 65 različnih pasem.

KITSCHY-doggies-
Smrček: Ali poleg nakita iz gramofonskih plošč z motivi psov oblikuješ še kaj drugega?

Melita: Oblikujem tudi nakit v obliki drugih silhuet. Največ je muc, imam pa tudi dosti različnih domačih in divjih žival, vozila, simbole, geometrične in abstraktne like. Delam broške, verižice, uhane, prstane… Iz plošč sem naredila tudi stenske ure najrazličnejših oblik. Največ ustvarjam iz klasičnih črnih gramofonskih plošč, vendar občasno ustvarjam tudi iz barvnih plošč, ko jih najdem, saj so zelo redke. Oblikujem pa tudi lesene stenske piši-briši table, na katere si lahko s kredo zabeležimo pomembne stvari. V ponudbi imam tudi unikatne voščilnice in nakupovalne  vrečke. Ponudba je zdaj že zelo široka, tako da sem prepričana, da se med Kitschyji najde kaj za vsakega ekološko osveščenega ljubitelja živali in recikliranja.

Smrček: No, Smrček.si je vedoželjen, zato sem posmrčkal, da si svojo ljubezen do psov in ostalih živali združila še z eno dejavnostjo. Kako to, da  si se odločila za sprehajanje psov in oskrbo malih živali?

Melita: Odločitev je prišla kar sama od sebe. Prijatelji in znanci vedo, da sem ljubiteljica in zaščitnica živali in so mi zaradi tega dostikrat zaupali v varstvo svoje ljubljenčke, ko so odpotovali. Večkrat se mi je zgodilo tudi to, da so me ljudje spraševali, če bi lahko poskrbela tudi za njihovega kosmatinca? Zaradi tega sem se odločila za razširitev osebne dopolnilne dejavnosti, tako da sedaj lahko ponudim tudi sprehajanje kužkov in oskrbo malih živali na domu.

Smrček: Katere živali, poleg psov, seveda, tudi sprejmeš v varstvo in oskrbo?

Melita: V oskrbo sprejemam predvsem »male« živali. Poleg kužkov so to muce, zajčki, morski prašički. Lahko poskrbim tudi za ta velike prašičke, koze, konje in piščance… Imela sem srečo, da sem odraščala na vasi, kjer sem bila ves čas v stiku z živalmi. Zaradi tega so mi vse živali »domače« in blizu, zato z veseljem poskrbim za njih.

Smrček: Kaj nudiš svojim varovancem v času, ki ga preživijo s tabo?

Melita: Mojim varovancem lahko ponudim sprehode, igro, masažo, prehrano in osnovno nego. Po dogovoru s skrbnikom se prilagodim njihovim željam in  oskrbovančevim potrebam. Vsekakor se potrudim, da smo na koncu vsi zelo veseli in zadovoljni. Oskrbnikom, ki mi zaupajo varstvo svojih kosmatincev,  se lahko zgodi, da dobijo gratis še kakšno fotografijo svojega ljubljenčka, saj sem navdušena fotografinja in, poleg drugih motivov, zelo rada fotografiram tudi kosmatince.

Smrček: Ali sprejemaš tudi pse, ki so slabše socializirani in kako poskrbiš za njih?

Melita: To je predvsem odvisno od kužka. V kolikor je pomanjkljivo socializiran v nekih obvladljivih mejah, potem vsekakor. Imam nekaj izkušenj tudi s takimi kužki, vendar so ti bili dokaj obvladljivi. Za oskrbo zelo »travmatiziranih« psov pa se žal, zaenkrat, še ne čutim dovolj usposobljeno.

Smrček: Ali so ti v varstvo zaupali kakšno prav posebej zanimivo žival?

Melita: Zame je vsaka žival zanimiva, ker ima vsaka svoj poseben karakter in navade. Prav rada jih opazujem in preučujem. Pred kratkim sem imela v  varstvu zajčka in sem bila prav fascinirana, kako pametni, gibčni in radovedni so zajčki. Od otroštva naprej žal nisem imela stike z njimi in sem  kar malo pozabila kako fascinantni so.

Smrček: Ali nam zaupaš kakšen simpatičen dogodek, ki si ga doživela ob druženju s tvojimi varovanci?

Melita: Pred časom, ko sem še živela v Ljubljani, sem imela čast varovati prav posebnega angleškega buldoga Lenija. Z njim sva doživela dosti avantur. Leni je bil namreč navdušen nad mucami. Žal one niso delile tega navdušenja. Tako, da sem sčasoma nehote postala nekakšen ekspert za določanje lokacij, kjer se zadržujejo lokalne muce. Vedela sem za (skoraj) vsako, kje stanuje in kje se giblje. Leni je imel rad tudi sladoled in prigrizke. Posebej fini so bili tisti, ki so jih jedli majhni otroci. Poleg tega je bil neizmerno navdušen nad vožnjo z avtom in je, kljub temu, da je imel dovolj prostora na zadnjem sedežu, izkoristil vsak trenutek, da se je »slučajno« prestavil na sprednji sedež, po možnosti na voznikovega. Pozabiti ne smem še na njegovo pomirjujoče smrčanje.

Smrček: Ne morem se izogniti naslednjemu vprašanju. Ali imaš tudi doma kakšnega ljubljenčka?

Melita: Vprašanje je na mestu, glede na to, da obožujem kosmatince. Ja, doma imamo psičko Lili, ki je posvojena mešanka z labradorcem in mačjo najdenko Frido. Dostikrat je pri nas v varstvu tudi sestrin dalmatinec Floki. Takrat skupaj ušpičijo marsikakšno lumparijo. Vsak dan ob pol enih čakajo poštarja in ga skozi okno 1. nadstropja nalajajo. Super kosmata družba so. Obožujem jih. Imamo pa tudi nekaj posvojenih (rešenih) piščancev in rac.

Smrček: Ali bi želela povedati še kaj, po čemer te nisem povprašal, pa je pomembno oziroma zanimivo?

Melita: Rada bi se ti zahvalila za priložnost, da sem lahko predstavila naš kičasti (Kitschy) mali svet in prav posebej hvala za vso podporo, ki mi jo izkazuješ. Iskrena hvala!!!

Smrček: Melita Tóth, najlepše se ti zahvaljujem za zelo prijeten pogovor. Pri tvojem delu ti še naprej želim veliko veselja, umetniških navdihov in uspehov. Ko bo v tvojem Kitschy svetu spet kakšna zanimiva novost, pa se ponovno srečamo, kaj ne.

Več o ponudbi Kitschy Mundi si lahko ogledate na: kitschymundi.com